reklama
Hehe, przypomniało mi się jak moja bratowa, kupiła jakiś mega drogi olejek do masażu krocza, który polecały jej położne na szkole rodzenia, masowała zawzięcie, no nawet do przesady i coś koło 30 szwów jej poszło
nie mówię, że nie działa - nie wiem, może u niej nie zadziałało, ale przypomniało mi się jak się bidna starała uniknąć i nie wyszło
K
_karolina
Gość
Tutaj w de też jest bardzo twarda woda, więc muszę płyn ale nie wiem jeszcze jakie proszki i płyny są tutaj dostępne.
Co do pielęgnacji sutków tez bepanthen, potem miałam do dupalka dziecka, a krocze u mnie tylko szare mydło było i to długo. Wszystko inne mi podrażniało.
Co do pielęgnacji sutków tez bepanthen, potem miałam do dupalka dziecka, a krocze u mnie tylko szare mydło było i to długo. Wszystko inne mi podrażniało.
Galaxia - u nas w SR mówili, że po porodzie najlepszy Biały Jeleń albo to co się używało przez całą ciążę.
Co do masażu krocza to dogłębnie...trzeba wsadzić w odpowiednią dziurkę paluszek i masować, tak jakbyś rozciągała ku dołowi, płynnymi ruchami aż zacznie troszkę szczypać. Wtedy przerwać. Tak nas uczyli w SR. Łatwiej podobno jak partner to robi
Ja nie stosuję, może powinnam? Sama nie wiem. Nasze matki nie masowały krocza i jakoś rodziły 
Co do masażu krocza to dogłębnie...trzeba wsadzić w odpowiednią dziurkę paluszek i masować, tak jakbyś rozciągała ku dołowi, płynnymi ruchami aż zacznie troszkę szczypać. Wtedy przerwać. Tak nas uczyli w SR. Łatwiej podobno jak partner to robi
annaoj kce
08.06/04.10/09.13
Ja przed pierwszym porodem nie słyszałam, że powinno się, skończyło się na nacięciu, które nie wspominam dobrze. Przy drugim masowałam i liczyłam, że obejdzie się bez, niestety z racji tego, że Alicja była owinięta pempowiną musiała się urodzić za jednym parciem i lekarka "z góry" nacięła. Po dwóch nacięciach nie łudzę się, że będzie inaczej tym razem (po zszyciu skóra nie jest już taka elastyczna).
Położne twierdzą, że daje to efekty, dlatego o tym wspomniałam, ale oliwka zwykła, nawet oliwa z oliwek może być.
Położne twierdzą, że daje to efekty, dlatego o tym wspomniałam, ale oliwka zwykła, nawet oliwa z oliwek może być.
Galaxia padlam napewno sie poswieci

Do higieny mialam ten co uzywalam czyli lactacyd a teraz mam bialy jelen
albo wlasnie mowia ze tantum rosa ale butelke ze spryskiwaczem
Sutki mialam fatalne polozna jak przyjechala to mowila ze jeszcze takich nie widziala same ranki... mnie pomoglo smarowanie wlasnym mlekiem i wietrzenie bepanthen nic nie pomogl za to na dupke tak.

Do higieny mialam ten co uzywalam czyli lactacyd a teraz mam bialy jelen
albo wlasnie mowia ze tantum rosa ale butelke ze spryskiwaczem
Sutki mialam fatalne polozna jak przyjechala to mowila ze jeszcze takich nie widziala same ranki... mnie pomoglo smarowanie wlasnym mlekiem i wietrzenie bepanthen nic nie pomogl za to na dupke tak.
Mi do masażu polecały olej z wiesiołka i łykanie kapsułek Oeparol. Ani nie pomogło, ani żadnej frajdy nie mieliśmy, bo przed porodem byłam już tak obolała, że gin stwierdziła, że ja nie urodzę tylko wybuchnę.
O brodawki sutkowe dbałam systematycznie, mała mi ich nie pouszkadzała nijak, za to po operacji jak leżałam w szpitalu po lekach miałam taki nawał ,że musiałam odciagać sporo i się uwrażliwiły. Używałam maści Medeli PureLan.
O brodawki sutkowe dbałam systematycznie, mała mi ich nie pouszkadzała nijak, za to po operacji jak leżałam w szpitalu po lekach miałam taki nawał ,że musiałam odciagać sporo i się uwrażliwiły. Używałam maści Medeli PureLan.
reklama
iryska
Fanka BB :)
Ja to szczęściara jestem nic nie masowałam nie przygotowywałam a zero nacięcia i pękania:-) Nie mam pojęcia od czego to zależy