reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Za małe BPD, HC w normie

Cześć dziewczyny,

czy miałyście problem z za małym wymiarem Bpd główki? Czy coś jest nie tak z główką?
Ciąża tydzień 27 wg miesiączki, 26 tydzień wg USG.
BPD 6.1cm
HC 24.9cm
Ac 21.4cm
FL 4.9cm
Waga ok 900g

Jak zaczęłam sprawdzać wymiar BPD, to nie mieści się w siatce centylowej, a z kolei obwód główki jest jak najbardziej ok. Martwię się. Dla przykładu na prenatalnych w 21-22 tygodniu BPD miało 49mm i było w normie. Ok 50 centyl.

Ułożenie dziecka miednicowe. Czy to może przekłamywać wymiar albo doprowadzić do zniekształcenia główki? Kolejna wizyta za 2 tygodnie około.

reklama
Cześć dziewczyny,

czy miałyście problem z za małym wymiarem Bpd główki? Czy coś jest nie tak z główką?
Ciąża tydzień 27 wg miesiączki, 26 tydzień wg USG.
BPD 6.1cm
HC 24.9cm
Ac 21.4cm
FL 4.9cm
Waga ok 900g

Jak zaczęłam sprawdzać wymiar BPD, to nie mieści się w siatce centylowej, a z kolei obwód główki jest jak najbardziej ok. Martwię się. Dla przykładu na prenatalnych w 21-22 tygodniu BPD miało 49mm i było w normie. Ok 50 centyl.

Ułożenie dziecka miednicowe. Czy to może przekłamywać wymiar albo doprowadzić do zniekształcenia główki? Kolejna wizyta za 2 tygodnie około.
Ja wiem, że łatwo mówić, ale uwierz mi że jakby było coś nie tak lekarz byn zwrócił uwagę. Mówię to jako mama czterech brzdzacow urodzonych w krótkich odstępach czasu, to nie zapomniałam. U mnie każde miały małe główki, te wymiary i do dzisiaj oprócz trzeciej mają małe (za małe w siatkach ) główki. U nas to cecha rodzinna.

Ja wiem, że łatwo mówić, ale uwierz mi że jakby było coś nie tak lekarz byn zwrócił uwagę. Mówię to jako mama czterech brzdzacow urodzonych w krótkich odstępach czasu, to nie zapomniałam. U mnie każde miały małe główki, te wymiary i do dzisiaj oprócz trzeciej mają małe (za małe w siatkach ) główki. U nas to cecha rodzinna.
Dziękuję za odpowiedź :) u nas obwód główki jest jak najbardziej ok, jedynie, co to szerokosc główki (bpd) jest za mała jakieś ponad 2 tygodnie względem wieku ciąży.

Tak, u nas też tak było, dwa tygodnie, trzy mniejsze.
Super, dziękuję :) lekarz prowadzący nic nie mówił. W szpitalu lekarka zwróciła na to uwagę, że dziecko ma małą główkę jak trafiłam po krwawieniu lekkim z nadżerki (tu wszystko jest ok) Ale stwierdziła, że jest jeszcze w tych niskich normach i może taka cecha dziecka, ale żeby obserwować. Tylko mi się czarne myśli i analizy włączają jak słyszę coś takiego. Dzieci urodziły się z proporcjonalną główką mimo tych pomiarów?

Super, dziękuję :) lekarz prowadzący nic nie mówił. W szpitalu lekarka zwróciła na to uwagę, że dziecko ma małą główkę jak trafiłam po krwawieniu lekkim z nadżerki (tu wszystko jest ok) Ale stwierdziła, że jest jeszcze w tych niskich normach i może taka cecha dziecka, ale żeby obserwować. Tylko mi się czarne myśli i analizy włączają jak słyszę coś takiego. Dzieci urodziły się z proporcjonalną główką mimo tych pomiarów?
Oboje z mężem jesteśmy wysocy. 176 i 190 cm. Dziecko patrząc po nogach idzie w nas 😅

reklama
A jeszcze dodam, że mi przy dwóch ciążach lekarz napominał o Cc, bo jak główką mniejsza od brzuszka to się może zablokować. W sensie barki lub brzuszek. Ale jakoś nic złego się nie stało. A środkowa dwójka ważyła ponad 4kg i miała prawie 60cm ale wiadomo każda kobieta ma tez inne biodra lub z innego powodu cc

Do góry