reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Zakupy

:-)Noworodek i tak nie widzi delikanych pastelowych kolorków. Na początku rozróżnia tylo kontrasty typu czarny-biały-czerwony. Myslę, że upominki typu karuzelka przyniosą ciocie i wujkowie a jak nie to się będę zastanawiać.

Odnośnie oliwki - moja położna mówi, żeby nie używać przez pierwszy miesiąc. Im mniej kosmetyków tym lepiej. Polecała płyn oilatum zwłaszcza gdy dzidzia ma alergię albo urodziła się po terminie i ma bardzo suchą skórę. Wtedy wlewa się odrobinę płynu do wanienki i już nie używa niczego innego nawet mydła

reklama
No i najważniejsze - kupiliśmy X-landera XA - kolor granat z beżem (dla faceta w sam raz), chcieliśmy zielonego ale skusiło nas 500 zł różnicy w cenie:baffled:. Poza tym jak obydwa zobaczyliśmy na żywo to zielony wypadł gorzej niż na zdjęciach a granatowy wręcz przeciwnie

co do kosmetyków to ja dla dzidzi kupiłam mydełko oraz oliwkę bambino, i żel do mycia ciała i włosków, jeszcze nie wiem czego będę używać na początku, do buźki i pupci krem Nivea, a z chusteczek nawilżających Nivea sensitive
do pupci na odparzenia sudocrem

Kana śliczne te ubranka :tak:

Kana ciuszki słodziutkie :-)

Dziewczynki, co do kosmetyków to chyba kiedyś już pisałam, chociaż faktycznie życie to wszystko będzie na bieżąco weryfikowało :-) W każdym bądź razie Oilatum rzeczywiście jest świetne, ale niekoniecznie trzeba od razu wydawać tyle kasy :-) W rankingach czasopism dla rodziców najwyżej stoją kosmetyki Nivea Baby i Bubchen i z tego co wiem, faktycznie klientki sobie je chwalą :-)

Przykładowy zestaw Nivea Baby, który wystarcza w zupełności, to: żel do mycia ciała i włosów (zwróćcie uwagę, bo są dwa rodzaje: w przezroczystym pojemniku jest od pierwszych dni życia a w białym powyżej 1. miesiąca), krem S.O.S. a jeśli już faktycznie jest potrzeba nawilżania skóry malucha to obecnie najczęściej stosuje się mleczko (oliwka jest dobra do ciemieniuchy, ale od oliwkowania ciałka już się odeszło :-)). Te trzy kosmetyki plus chusteczki do pupy i nic więcej nie jst potrzebne :-) Co do sudocremu.. Jeszcze 3 lata temu mówiono, że powinno się smarować sudocremem po każdej zmianie pieluchy. Tak naprawdę sudocrem bardzo wysusza skórę i teraz już wychodzi się z założenia, że sudocrem owszem, ale wówczas, gdy coś się dzieje. Z kolei krem S.O.S. jest naprawdę rewelacyjny i niezastąpiony a do tego bardzo wydajny :-) Aha, na mróz pewnie faktycznie jakiś kremik do buźki :)

Z Bubchena fajny zestaw to: płyn do kąpieli 2w1 (natłuszczający, bo zawiera oliwkę) lub żel do mycia (taki pojemnik z pompką - baaaardzo wydajny), mleczko (jeśli ktoś chce dodatkowo nawilżać skórę malucha) no i krem na odparzenia :-)

Z wkładkami laktacyjnymi jest jak z podpaskami :-D Każdej kobiecie będą odpowiadały inne i każde mają swoich zwolenników i przeciwników :-)

Ja też postawiłąm na Nivea Baby, bo choć z Misią nie było problemów żadnych, to jednak grono moich koleżane właśnie tą firmę zachwala przy dzieciach alergicznych. Ja kupiłam płyn do kąpieli z oliwką (od 1 miesiąca) i oliwkę oraz krem na każdą pogodę do buźki (bo tu zimy nie są takie srogie). Na początku zrobię tak jak radzą w szpitalu - w moim jest tendencja, żeby nie stosować żadnych kosmetyków tylko i wyłącznie wodę, dziecko nie jest też wycierane z tej mazi porodowej na początku, jest zawijane i ma się to wchłonąć, a dopiero to zo się złuszcza jest traktowane jako nadmiar i spłukiwane wodą, po powrocie do domu też na początku będę wody tylko używała, a potem ciekłej parafiny, no i po jakimś czasie zacznę włączać dopiero kosmetyki jak uznam, że już czas. Zapytam jeszcze siostry męża (pediatra) co ona radzi i zobaczę co powie. Do pupy mam Bephanten oraz wysuszający Termentiol, z Misią używałąm Linomagu i sobie chwaliłąm, Sudocrem praktycznie nigdy, jeśli coś się działo, to szłam do pediatry i on mi wypisywal receptę na maść robioną w aptece na bazie kwasu bornego - byłą nieoceniona przy odparzeniach!

Aha i jeszcze co do KROCHMALU - czyli mąki ziemniaczanej rozrobionej we wrzącej wodzie dokładnie, zeby była taka zawiesina lekko mleczna - u Misi stosowaliśmy długo na początku do każdej kąpieli - super, gorąco polecam, bo bardzo poprawia kondycję skóry, a ja nie miałam żadnych problemów z rękoma dzięki temu!!
Co do zasypki - to nieprawda, że robią się grudki i odparzenia jeśli umie się ją nałożyć. Wystarczy dobrze osuszyć skórę i po naniesieniu zasypki dokładnie usunąć nadmiar cały! Ja uważam, że to dobry sposób.

No więc jeszcze jeśli chodzi o moje plany to będzie taka kolejność wprowadzania kosmetyków do kąpieli - najpierw woda, potem dojdzie krochmal, potem ciekła parafina, którą stopniowo zastąpię emolientem Soleo, a na koniec Oilatum i w końcu wprowadzę jakiś delikatny płyn do kąpieli (Nivea z oliwką). Też uważam, że im mniej kosmetyków na początku tym lepiej. Poza tym jestem za najprostszymi i starymi, sprawdzonymi sposobami.

Dziewczyny i chlopaki:-)po co kupowac od razu emolienty typu Oilatum. Moze sie okazac, ze dzidzia nie ma alergii i nie potrzebnie skórka sie przyzwyczai. Ja kupiłam serię z HIPP.

ja mam to samo zdanie !!!!

Ja i tak myślę, że życie zweryfikuje nasz decyzje;-).
Dzieciaczki będą różne, więk każdemu będzie co innego służyło.

o i to jest prawda :-)

a ja polecam takie oliwkowanie dzidzi ze względu tez na to że taki masaż brzuszka itd dobrze dzidzi robi szczególnie kolkowym dzieciom ! poza tym to taka fajna bliskość wtedy ! ja Oliatum zakupiłam dopiero jak Liwusi w okresie zimy taka sucha skóra sie zrobiła i szorstka !

reklama
A ja to już zgłupiałem całkiem co kupować i czego używać....

Kupie linie Oilatum i tyle, czyli szampon, mydło, płyn do kąpieli i krem, na początku tylko troszkę mydełka wymydle do wody i tyle, płyn po jakimś czasie będziemy podawać....

Do góry