NO ja dzis zaliczylam usg bioderek, chirurga dzieciecego i ortopede full wypas zaliczylismy.
No wiec bioderka sa wporzadku na usg wyszo wszystko dobrze.
U crurga w sprawie przepukliny tez wszystko wporzadu, Maja bedzie miala taki pepuszek nawierzchu
No ale z Maksiem mamy skierowanie na odklejenie napletka, bo z jednej strony ma przyklejony, nie wiem jak ja to przezyje.
A u ortopedy to siedzialam i wypytywalam sie wszstko co mi wpadlo do glowy. Przede wszystkim lekarz sprawdzil czy Majka ma rowne nozki bo rehabilitantka kazala nam to zbadac. No i sa rowniotkie.
Po drugie Maja ma lekka szpotowatosc nozek, ale jest malutka i powinno to zaniknac do 2 -3 roku zycia. Nic z tym nie mamy robic zadnych cwiczen bucikow ortopedycznych, tylko chodzic duzo na sloneczko, wit d (szpotowatosc moze byc przyczyna krzywicy :-( )
Pytalam sie tez o buciki. Maja ma zalecone chodzc w grubych skarpetach w domu (twarde podloze) zadnych kapci, zadnych wkladek bo stopa sie rozleniwia, a musi sama sie wyksztalcic. Pytalam sie jakie buty poleca i z tego wszystkiego zapomnialam jaka to firma :-( napewno wspomnial o bartkach, a te dwie inne to byly jakies krotkie nazwy (taki ze mnie gapiszon

)
Powiedzial ze za misiac powinnam znow zobaczyc roznice w jej chodzie, to jak inaczej juz bedzie stawiac stopy.
No i za rok mamy przyjsc do kontroli chyba zeby cos mnie niepokoilo t wczesniej.
No i spytalam o to siadanie na nozkac a raczej miedzy nozkami, ktoras z was o to pytala no wiec nie powinno tak siadac. W naszym wypadku jak Majka ma szpotowatosc to jak narazie jej nie szkodzi ale jesli dziecko ma koslawosc kolan to za zadne skarby niepozwalac.
I to na tyle ale sie rozpisalam
A tu znalazlam taka strone o wadach
Rehabilitacja - Obywatel polski