reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

to teraz garstka rewelacji :)
wrocilismy ze szczepienia na wzw b. nasza dzielna dziewczynka znowu nie plakala. altacet i viburcol jednak poszly w ruch bo za 3h mamy jeszcze wizyty kontrolne u ortopedy i rehabilitanta wiec troche ja dzis wymeczymy. ostatnie mierzenie bylo 8tygodni temu, na dzien dzisiejszy dlugosc 69cm (+4cm), glowka 44cm (+2cm), klatka piersiowa 44cm (+5cm). co do dlugosci to jak zwykle bez rozciagania, wg moich pomiarow ciut wiecej niz 70cm. waga w ciagu 5tygodni podskoczyla o 700g co daje 140g/tydzien i leniuszek wazy 8kg!:) rozwoj prawidlowy. pytalismy o sadzanie i lekarka powiedziala ze dziecko ma robic co chce ale w siedzeniu mamy nie pomagac.
no i... mamy pierwszego zabka :) jeszcze go nie widac ale czuc pod palcem i slychac pod lyzeczka :) lewa dolna jedyneczka :)

reklama
wrocilismy ze szczepienia na wzw b. nasza dzielna dziewczynka znowu nie plakala. altacet i viburcol jednak poszly w ruch bo za 3h mamy jeszcze wizyty kontrolne u ortopedy i rehabilitanta wiec troche ja dzis wymeczymy. ostatnie mierzenie bylo 8tygodni temu, na dzien dzisiejszy dlugosc 69cm (+4cm), glowka 44cm (+2cm), klatka piersiowa 44cm (+5cm). co do dlugosci to jak zwykle bez rozciagania, wg moich pomiarow ciut wiecej niz 70cm. waga w ciagu 5tygodni podskoczyla o 700g co daje 140g/tydzien i leniuszek wazy 8kg!:) rozwoj prawidlowy. pytalismy o sadzanie i lekarka powiedziala ze dziecko ma robic co chce ale w siedzeniu mamy nie pomagac.
no i... mamy pierwszego zabka :) jeszcze go nie widac ale czuc pod palcem i slychac pod lyzeczka :) lewa dolna jedyneczka :)

gratulacje z powodu zabka:))
za tydzien bedziemy u lekarza z wynikami moczu wtedy zapytam o to "moro" bo martwi mnie to :/ moze dlatego tez nie spi w nocy dobrze, budzi sie przerazona to i placze.

Zuch chłopak z Marcelka !:)

nataliak- to jutro ząbek juz pewnie bedzie :)

Dorian dzisiaj cały dzien śpi i zaczyna bardzo brzydko kaszleć :(

No i my po wizycie u neurologa i OSTATNIEJ rehabilitacji!!!!!!!!!!!!!
Jak to neurolog powiedzial Marcel rozwija sie jak 8miesieczne niemowle (najbardziej zachwycony byl ze on tak dobrze siedzi)mimo iz ma 7 i jest wczesniakiem a ja jestem bardzo szczesliwa z tego powodu :)))))))

super że wszytsko w porządku, silny chłopczyk z Marcelka:-)

gratulacje z okazji pierwszego ząbka:-) No i Lenka bardzo ładnie waży:)

gratulacje dla Leniuszka (u nas już ponad miesiąc wyłazi górna prawa jedynka i wyjśc nie może:/- moje dziecko dziwnie zaczyna od górnych zamiast dolnych) i gratulacje dla Marcelka!!!

co do siadania, to nam rehabilitanta powiedziała, że dziecko do 10 miesiąca ma czas, a im później, tym lepiej

zdrówka dla Dorianka!

kontrola u rehabilitanta i ortopedy zaliczona. zastrzezen brak. i znowu to samo: nie sadzac! pytalismy jednego i drugiego o buciki tzn jakie dla dziecka ktore uczy sie chodzic. rehabilitant powiedzial ze na miekkim nierownym podlozu miekkie a na twardym twarde, ortopeda ze tylko miekkie. i kogo posluchac?;)

My dziś też po wojażach - byliśmy na ćwiczeniach. Jasiek już od dłuższego czasu przewraca się na brzuch, ale skubaniec cały czas preferuje jednak tą lewą stronę i nie pomagają żadne zabawki układane po prawej, żeby go zachęcić. Rehabilitantka powiedziała, że tej jego asymetrii już nie widać, ale mi on się czasem tak wygnie jak go przewijam, że aż go prostuję, więc poprosiłam o więcej ćwiczeń dla Jacholca. Będziemy chodzić 2 razy w tyg., ale drugi raz to tak " z partyzanta", wskakiwać w wolne miejsca, bo nie mamy przewidzianych więcej ćwiczeń. No i wcześniej Jasiek ciągnął do siadu, ale jak już się z całej siły rozpędził, to nie utrzymywał się w siadzie, tylko leciał do przodu - na buzię, i siłą rozpędu turlał. A tu dziś przychodzimy do domu, opieram dziecia o poduszkę a dzieć mi chyc do przodu i siedzi - nie leci.
No to ja mu załatwiam dodatkową rehabilitację a on mi już taki numer ?;) Nie jest to jeszcze takie stabilne siedzenie, bo chwilę wytrwa i leci na bok, później leży tak na boku, ale od czegoś trzeba zacząć ;)
No i po raz pierwszy - dziś słyszałam mamamama - dwa razy - oczywiście zdaję sobię sprawę z tego, że ze świadomym "mama" nie ma to nic wspólnego, ale zawsze to miło usłyszeć głosikiem swojego dziecka powiedziane :)

reklama
A tu dziś przychodzimy do domu, opieram dziecia o poduszkę a dzieć mi chyc do przodu i siedzi - nie leci.
No to ja mu załatwiam dodatkową rehabilitację a on mi już taki numer ?;) Nie jest to jeszcze takie stabilne siedzenie, bo chwilę wytrwa i leci na bok, później leży tak na boku, ale od czegoś trzeba zacząć ;)

ale po co?

Do góry