• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

Kochana, spokojnie! Jeszcze nie słyszałam, żeby ZUS ruszył tyłek do kogoś! Wysyłają wezwania w trybie pilnym do stawienia się na KOMISJI LEKARSKIEJ u nich - z podaną datą i godziną. Bo to lekarz decyduje, że zwolnienie jest zasadne, a obecność w domu lub jej brak to sprawa zupełnie drugorzędna.

W mojej "karierze" pracodawca trzykrotnie pisał do ZUSu o sprawdzenie chorego pracownika i trzykrotnie tak to właśnie wyglądało (choć tylko raz komisja utrzymała zwolnienie w mocy). A co u Ciebie mieliby sprawdzić? Że jednak nie jesteś w ciąży? :)

Dodam, że jak możesz chodzić, jesteś kryta, ZWŁASZCZA W CIĄŻY. Ale nawet jakbyś miała "leżeć", to mogłaś być np. w aptece, albo u lekarza (ale kolejka była i nie czekałaś) itp. itd.

Ostatnia edycja:
reklama
Kota nie mam pojęcia czy zostawiaja jakąs kartke czy coś ... moze nie byly z ZUSu? Ja gdy mialam L4 to bylam wzywana do zusu na kontrole, 2 razy w życiu to mi sie zdarzylo . Raz jak mialam noge zlamana i gips powyżej kolana a drugi raz jak mialam grypę, tez mnie wezwali :wściekła/y: teraz Na L4 mam napisany kod "B" -czyli ze ciąża i na razie nie wzywaja mnie, sama sie dziwie bo L4 mam od kwietnia...

Sądzę, że ZUS sprawdza raczej "legalność" zatrudnienia, tak jak u Klariss (no właśnie, jakieś efekty, Klariss?), niż stan ciężarówek.

a ja mam pytanie odnosnie wypłacanie pieniedzy od ZUSU.. w jakim terminie powinnam dostac wypłate z zusu? czy zgodnie z dnie w ktorym otrzymywałam zazwyczaj swoja wypłate, czy moze jednak oni maja jakies swoje odrebne terminy??

Mi ZUS placi jak sie tam komus w nim podoba, L4 zawsze mam na 14 dni a pieniadze wysylaja do mnie czasem po 2 tyg od zaniesienia zwolnienia, czasem po trzech, a czasem nawet po tygodniu. Nie wiem od czego jest to zalezne.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry