reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lipiec 2014

Pogubilam sie w nickach, ALE

1. Jezeli kiero ma kogos na zastepstwo nie traktuj tego negatywnie. Kiero ma swiadomosc, ze mozesz sie gorzej czuc i chciec pojsc na zwolnienie. Do rozwiazania zostana Ci ok 3 miesiece. Poza tym ona obawia sie braku plynnosci.

2. Fakt, to czym mozna sie leczyc w ciazy dziala raczej jak efekt placebo :p

3. Apap bralam, bo to paracetamol - ogolny mi pozwolil. Zazywalam *spam* do nosa, bo nie wiedzialam, ze w 1 trymestrze nie mozna, hasco sept ma sklad bardzo podobny do tantum verde. W necie pisza, ze tamtum verde mozna, a hasco septu nie mozna. Rozbawilo mnie to nieco. Uzywalam hasco sept, bo akurat mialam w domu i internista mi pozwolil. Bralam tez 2 antybiotyki, a w ciazy przeciez sie nie powinno i to w dodatku w 1 trymestrze. Chyba lepiej, zebym od razu umarla zamiast chorowac :p

reklama
No to przytoczyłam, żeby w pierwszym trymestrze nie brać. Ale z drugiej strony a jak ktoś nie wie, że jest w ciąży i łyka Apap i nie słyszałam żeby to komuś zaszkodziło. Czy coś źle piszę? A ta babka w aptece powiedziała, że paracetamol ale gdy pojawi się gorączką. Hmm.

Katka no i ok, paracetamol na gorączkę, normalny ból głowy da się wytrzymać, gorączka to już większy problem, bo szkodzi dziecku. Co do łykania różnych rzeczy jak się nie wie, że się jest w ciąży..hmm..nikt C inie zagwarantuje, że jednak to nie zaszkodziło. Koncerny farmaceutyczne nie przeprowadzają badań na ciężarnych, bo która by się zgodziła? W większości te leki nie szkodzą, ale nie przeszły badań, więc lepiej ich nie brać. Ja wyznaję zasadę, że jeśli czegoś nie wolno podać niemowlęciu, to prawdopodobnie nie będzie można też tego wziąć w ciąży. Paracetamol brałam w poprzedniej w tej przy gorączce również, ufam tym lekarzom, których prosiłam o opinię.

Nigdy żaden lekarz mi nie powiedział, że paracetamolu nie można. Wręcz przeciwnie, że jeśli już mam coś wziąć to tyko paracetamol. Twierdzi tak i ginekolog i kilku internistów i lekarze w szpitalu na patologii. Wiadomo, że jak nie trzeba, to lepiej go nie brać, ale jak ktoś ma 39 stopni gorączki to czym ma ją zbijać?! Taka temperatura jest niebezpieczna dla dziecka i jedyne wyjście to wziąć tabletkę. Przecież nikt nie łyka leków jak cukierki
popieram w 100%:-)

Makota ja też w pierwszej ciąży miałam antybiotyk - słabą dawkę bo wtedy dawkuje sie inaczej no i mniej do wyboru jest tych leków. Hasco sept sobie zaraz zapodam. Miałam to dla mojej Natalki.

Jagódka masz rację, że należy ufać swoim lekarzom, przecież jeśli nie oni to kto się zna najlepiej? Ale nie do końca jest tak, że to co dzidziusie mogą to ciężarne też. Przecież ibuprofen się podaje maluszkom a u ciężarnych nie można - dziwne są niektóre rzeczy. Zresztą tak jak pisała Makota z tym hasco i tantum - ja też nie kumam skoro skład ten sam :-D

Makota ja też w pierwszej ciąży miałam antybiotyk - słabą dawkę bo wtedy dawkuje sie inaczej no i mniej do wyboru jest tych leków. Hasco sept sobie zaraz zapodam. Miałam to dla mojej Natalki.

Jagódka masz rację, że należy ufać swoim lekarzom, przecież jeśli nie oni to kto się zna najlepiej? Ale nie do końca jest tak, że to co dzidziusie mogą to ciężarne też. Przecież ibuprofen się podaje maluszkom a u ciężarnych nie można - dziwne są niektóre rzeczy. Zresztą tak jak pisała Makota z tym hasco i tantum - ja też nie kumam skoro skład ten sam :-D

O hasco powiedziała mi rodzinna, że jest tańsze a to to samo, brałam tantum, bo mam w domu 2 sztuki w apteczce.
No tak, ale jak czegoś na pewno nie wolno dziecku to pewnie mi też - na tej zasadzie, na ogół się sprawdza, ale bez kontroli lekarza i tak nic nie biorę. A jak Klaudia była malusieńka, to wolałam jej dać paracetamol niż ibuprofen, jakoś mu nie ufam..

Ja nie pisałam, że nie wykrywa. Oczywiście że amnio wykrywa. Chodziło mi o to, że rozszczep kręgosłupa w większości przypadków nie jest spowodowany wadą genetyczną tylko jest to wada rozwojowa (czyli nie jest dziedziczna), czyli to, że w rodzinie masz kogoś z rozszczepem w ogóle nie oznacza, że masz zwiększone szanse na pojawienie się tej wady.
Ok, juz rozumiem, co chcialas przekazac, czasem nie dociera do mnie co ktos mowi. Masz racje oczywiscie, ze rozszczep nie jest dzidziczny, ale wiem, jak ciezko jest z taka wada i dlatego chcialabym sprawdzic....

Katka, chyba wlasnie juz pojde na zwolnienie, bo jak sie denerwuje boli mnie brzuch, a choc lubie swoja prace, nerwy w niej sa nieuniknione. I zadna praca nie jest warta, zeby ryzykowac.

Witam
Przepraszam ze o sobie dzis:(

Ja po wizycie niestety rowniez NT powyzej normy:(:( ok. 4 mm, 13.01 mam test PAppa
Jest mi zle ale staram sie jakos ogarnac i znalesc pozytywy!

La luna
a ty robisz ten test?

Witam
Przepraszam ze o sobie dzis:(

Ja po wizycie niestety rowniez NT powyzej normy:(:( ok. 4 mm, 13.01 mam test PAppa
Jest mi zle ale staram sie jakos ogarnac i znalesc pozytywy!

La luna
a ty robisz ten test?
A nie chcesz od razu amniopunkcji zrobic? Testy pappa tylko zamieszanie wprowadzaja...
Trzymaj sie, taka nt to jeszcze zaden wyrok. Przytulam.

reklama
Do góry