reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lipiec 2014

Makota wyparzam przed każdym użyciem.
A kąpiel około 10minut. Młodzież mogła by się kąpać non stop ale woda stygnie.

Kurde siedzę cały dzień w domu i czekam na kuriera a on nawet nie dzwoni. Kurde pewnie nie przyjedzie, ku.a nie lubię tego

reklama
Czy wasze dzieci tez się usmiechaja przez sen z sutkiem w buzi?
Mój Karolek właśnie w tym momencie strzela uśmieszki.

Lilla tak, śmiesznie to wygląda:-D
Kornela fenyloketonuria;-)wrodzona niedoczynność tarczycy i mukowiscydoza. Dziewczynom chodziło o badanie hormonów tarczycy a to co innego i nie jest robione wszystkim jak leci.

Jagódka czyli gdyby była wrodzona niedoczynność to powinni poinformować.

Lilla - tak :) dzis o 4 jak chcialam mu zmieniac pieluche on chcial sie ewidentne bawic :-D

jak czesto wyparzacie smoczki i butelki?

chcialam tez zapytac jak dlugo kapiecie

Ja wyparzam butelkę za każdym razem plus smoczek. A smoczek uspokajacz raz na 2 dni.

graza nie sa podawane tylko to takie badanie przesiewowe w kierunku 3 chorob: jakas na f, ta zwiazana z plucami( czarna dziura jak chodzi o nazwy:) sorry i wlasnie tarczycy. Jesli wyniki sa ok to nie kontaktuja sie z matka (Kontakt albo listowny albo telefoniczny). Nie wypelnialas w szpitalu takiej malej karteczki gdzie podawalas swoje dane kontaktowe?
Nie pamiętam czy wypełniałam jakąś kartkę chyba raczej nie, to szpital chyba przekierowywał dane ale nie wiedziałam że ta 3 choroba to wrodzona niedoczynność.

moja Ola nie miała robionych badań tarczycy, sama jej robiłam jak miała tak ze 3 miesiące, a potem co pół roku kontroluję. ja mam graves-basedova, znaczy obecnie niedoczynność po leczeniu jodem. Zuzia miała robione wyniki tydzień po porodzie, wyszły w normie, mam skontrolować gdzieś za pół roku

wróciłyśmy od neurologa, Zuzia ma napięcie w normie, ale dostałyśmy skierowanie na 3 spotkania z rehabilitantem, bo ma ciut za sztywną główkę, za wysoko ją trzyma i jak lekarz ją trzymał tak na przedramieniu oczkami w dół, to główka jej nie opadała w dół, tylko trzymała ją mocno prosto...

nam pediatra o tej głowie też nic nie mówiła, ja chciałam skierowanie, bo Zuzia się w C wyginała w prawą stronę i częściej głowę na prawo niż lewo przekręca i chciałam to skontrolować.

Mój Misiek też układa się w literkę C, byliśmy u ortopedy na badaniu bioderek zalecił ułożenie na boku ale jakoś mnie to nie przekonało. Pewnie też poszukam neurologa podobno to ułożenie w C wynika z tego że Miś miał za mało miejsca w brzuchu ale to mnie nie pocieszyło.

Malgorzatkar a to ułożenie to powinien sprawdzić neurolog czy ortopeda?

Dostałam skierowanie do poradni endokrynologii dziecięcej ale wszędzie są ogromne kolejki po co opłacamy składki jak wszędzie trzeba prywatnie grrrrr.

Ostatnia edycja:
Hej kobiety.
Przepraszam,że mało się odzywam ale teraz jestem z Julką często sama i mam mało czasu na wszystko. Kiepsko u mnie z organizacją:/:/
W nocy moje dziecko mnie zadziwia od dwóch dni śpi od ok 22 do 5 rano. A wczoraj karmienie było o 20.40 heh. Fakt ze zaczeła cos jeczec przed 4 ale jeszcze dospała do 5 :):) Oby tak dalej:)
Uśmiech pierwszy dostałam jak mała miała 5 tygodni:)

Ogólnie zamierzam na dniach się zebrać i oduczać Julke w dzień spać w wózku a na noc usypiania na rękach. Zoabaczymy jak mi to pójdzie. Co do karmienia piersią to ja się poważnie zastanawiam nad przerwaniem. Ostatnio mam tyle stresów, ciągnie mnie do papierosów i zastanawiam się nad jakimiś tabletkami na uspokojenie. A jedno z drugim niestety koliduje.

Pozdrawiam

Undomiel i co z doradcą? Jak było?

Pola współczuję stresu na spacerze.

Kasia sierpień ja nie wiem czemu nie spi ale jak się dowiesz to daj znac bo moja pobija rekordy czuwania

Jagódko a kiedy to wesele?

My w .nocy też co trzy godziny wstajemy nq nocne karmienia.

Ostatnia edycja:
Malgorzatkar, Elifit mój też coś za mocno główkę trzyma zwłaszcza jak do odbijania go podnoszę. Ale nasza lekarka stwierdziła,że ona napięcia nie widzi i mam się nie czepiać.

Z córką chodziliśmy do neurologa bo ponoć nie trzymała główki i okazało się,że potrafi tylko rodzice źle ją układają;-). Ale jak już poszliśmy to przy okazji też nas skierowała do rehabilitanta który miła nam pokazać jak sobie poradzić z układaniem ciągle w jedną stronę.

I teraz już nie wiem czy się martwić czy nie....:-(

AAAA przyszły właśnie moje Allesy i muszę powiedzieć,że pamele w rozmiarze 70H prezentują się całkiem nieźle;-)

Doradca stwierdziła, że to nie jest normalne, że mam jeszcze ranę i że prawdopodobnie jest lekkie zakażenie, mam smarować tribioticiem. Maly ma trochę cofnietą bródke i chyba stąd problemy z chwytaniem. Coś tam ćwiczylismy, zobaczymy czy uda mi się lepiej przystawiać.

No i powiedziala, że maly jest strasznie zakochany w cycu i ma silny odruch ssania, bo chce się uspokajać przy cycu a nie tylko pić. Ale to wiedzialam, bo on wszystko do buzi bierze, każdy smoczek i nasze palce. Co z tego skoro nie chce spać w dzień... Tylko na spacerze albo na cycku śpi:/

Mój też ciągle się obraca na prawy bok. Muszę go bardziej pilnować. Mika jeśli Ci coś podpowiedza co z tym robić to daj znać. Główkę tez mi podnosi i nią buja tak jakby potakiwal. Zapytam ortopedy na usg bioder za tydzień.

A no i po 3 tyg też jest podobno skok rozwojowy...

Ostatnia edycja:
Dziewczyny a ja mam jeszcze pytanie dotyczące kupek,to ze mogą być zolte wsiakajace w pampersa wiem. A teraz jak liczyć liczbe kup jesli maly wstaje przebieram go jest kupa,zaczynamy jeść i znów taki maly kleks,zasypia i po jakimś czasie znów plamka a potem kupa. Liczyć je jako osobne. ? Jak tak to chyba biegunka nie? Jaka ja jestem pokrecona z tym. Wy jakos sie tak lapiecie z tym a ja wszystko analizuje

Jeżeli te skoki rozwojowe są tak często to każde marudzenie dziecka można na nie zwalić.

Jagódko - ty mieszkasz teściami. Dajesz im Adasia do opieki? Czy raczej cały czas sama? Chociaż nie pamiętam czy przypadkiem oni jeszcze nie pracują. Emyly - u ciebie chyba też podobna sytuacja? Ja odkryłam w sobie syndrom - "odwalcie się wszyscy, sama dam sobie radę" :dry: wkurza mnie jak się łaszą do małej moi rodzice, jak piszczą na jej widok itp. a mnie już mory biorą.

16 a mała śpi w wózku wożona na zmianę przez babcię i dziadka - oni mają z tego ubaw... to chyba dobrze, a ja chyba mam jakiś gorszy marudkowy dzień - jak nie dziecko to ja. Pewnie Melka jak teraz wstanie to też sobie pomarudzi, bo to w końcu jej pora.

Jeżeli chodzi o to napięcie to położna za każdym razem jak jest to sprawdza takie podstawowe odruchy ale niczego nie wynalazła. Choć mnie martwi, że Melka wciąż ma ulubioną stronę tj. prawą.

oho i tyle spała... no i jemy teraz a później maruudzenie. Jak znowu bedzie marudzic sprobuje ja dokarmic moze wieczorem faktyczmmie wiecej jesc musi...

kornela - ja tez analizuje i mnie to denerwuje. Chyba za bardzo schematyczna jestem a dziecko nie wpisuje sie w schematy, kazdy dzien inny i mnie to momentami do szalu doprowadza.
co do kup to ja licze tylko konkretne, bez bakow.

Ostatnia edycja:
kornela nie analizuj! Biegunkę poznasz na pewno :) moja Ola potrafiła nawet 15-17 kup, nie kleksow, kup robić przez kilka dni, a 8-9 to norma u niej była. Zuzia robi 1-2 dziennie, czasem plus kleksy.

Mama mnie wkurza, bo moja siostrą z chlopem pojechali w góry i wszyscy wiedzieli, ze on jej ma sie oświadczyć na sniezce, i dziś poszli na ta sniezke, siostra ma pierścionek, ale mamie nic nie powiedziała i mama teraz wydzwania do mnie, ze on na pewno zapomniał pierscionka, albo coś cuduje, albo jeszcze co innego wymyśla... By sie zajęła kobieta czym innym, bo ja sie wygadam w końcu, jak tak będzie smecic...siostra z chlopem do rodziców jada dopiero w niedzielę, wiec jeszcze kupa czasu na marudzenie mi przez mamę

reklama
Kochane mamy... każdego potrafią do szału doprowadzić. Efff i pomyśleć, że my dla naszych córek, dla synów... a lepiej nie myśleć o tym.

Cud! się stał. Melka wstała, przy karmieniu się prężyła. Odbeknęłam i hyc na przewijak - wpakowałam jej termometr w 4litery i poszły trzy serie gigant. Choć wodnite dość ale może to tylko złudzenie, bo zawsze wszystko wsiąka w pampka. Dostawiłam ją jeszcze raz ale w innej pozycji. I UWAGA młoda śpi!

Do góry