reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

wyprawka dla sierpniowych skarbeczkow :D

Odnosnie laktatorow to dla mnie byla zagwozdka na poczatku. Bo spory wydatek i nie wiadomo czy sie przyda...
Finalnie kupilam Aventu reczny, pomagal przy zatorach, bo maluchow nie karmilam specjalnie odciaganym pokarmem.
Ale, z Aventu baaaardzo polecam takie pojemniki:

Pojemniki na pokarm z pokrywkami - 180ml x 10szt | Karmienie \ Pojemniki na mleko Karmienie \ Pojemniki na żywność Avent Philips \ Pojemniki na pokarm | MamaBebe.pl

Mozna bezposrednio do nich odciagnac pokarm a potem na to koncowke I smoczek. Wiec mniej sterylizowania I przelewania. Ja ich do dzis uzywam, bardzo sie przydaly do przechowywania pozniej zupek I obiadkow domowych, zabieram w kazda dluzsza podroz. A sloiczkow nie kupowalam, o tym pozniej mozemy pogadac.

reklama
Lunera teraz będę polowała na komodę - najlepiej jakąś starą i też sobie lajsnę biała farnba - a co!! :D Tylko jeszcze jakiś lekki Decoupage dodam.

A jak to jest z tym odciaganym mlekiem? Załózmy odciagne do butelki Avent i co dalej? Jak długo jest ono wartościowe dla malucha? Jak zrobi się zimne to można je podgrzać?

Mozesz przechowywania w lodowce krotko (musialabys doczytac ile godzin na drzwiach a ile na gornej polce), tak z 24h. Mozna zamrozic - opisujac daty z kt dnia jest mleko. I na pewno stosunkowo na biezaco zuzywac. Moze nie tyle, ze sie 'zepsuje' tylko mleko zmienia swoj sklad nie jako z dnia na dzien, zaleznie od potrzeb/rozwoju dziecka. Tzn inny sklad ma dla miesiecznego a inny 2miesiecznego.

A podgrzewalam w kapieli wodnej tzn zimny pojemnik do miski z ciepla woda az sie wyrowna temp. Ale nie do wrzatku. No I sa sprzety do tego typu podgrzewacz. Ja mam czajnik gdzie moge ustawic temp zeby za bardzo sie nie nagrzalo I zeby potem nie studzic

Dzieki Lucere, czytam czasami ten portal i duzo z niego czerpie :-)

Pieluszki wielorazowe rozwaze na pozniejszy okres, jak rozszerze diete i zmniejszy sie ilosc kupek. Chyba, ze tym razem trafi mi sie inny model, bo do tej pory do 10-15 dziennie przez pierwsze 2-3 mce...

Korzystalam tez z wody i wacikow w pierwszym okresie, ale nie w nocy. Jednak slabsze swiatlo, dolewanie cieplej i zmeczenie/zaspanie to czasem bylo za duzo do ogarniecia w nocy I wszystko mialam pozalewane.

Z zabawkami za to tylko do pewnego momentu mozna to kontrolowac, potem jest przedszkole, podworko, znajomi etc. ale nic nie stoi na przeszkodzie, zeby poswiecac czas na rozwoj dziecka i codzienna edukacje z rodzicami, eko zabawki same tego nie zalatwia, a Lego nie zepsuje jesli tylko dostana swoja dawke uwagi :-)

Ogolnie zgodze sie, ze niewiele trzeba materialnych rzeczy, a opieka glownie polega na dawaniu z siebie

ja mam te butelki powietrze tez się z nich wydostaje i mi to wystarczylo ale uzywalam chwile i zaburzyło odruch ssania..teraz używam na noc i rano na mleczko kozie :). jak dziecko ma mieć kolki to je będzie miało..niezalezni czy najemy się cebuli chili czy grochu...
TOMMEE TIPPEE Butelka 260 ml,Smoczek,PROMOCJA !!!! (5247364308) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
co innego przy mm bo nie kazde mleko danemu dziecku pasuje.
JA bym nie kupowala butelki z tymi bajerami w srodku, tyle elementow do mycia a i tak nic nie daje niestety..

"dieta matki karmiącej: isteniej tylko w Polsce ;/ w państwach z indyjska chinska osrtra kuchnia kobiety karmia i jedza "wzdymajace" potrawy i nic się nie dzieje. do mleka trafiają alergeny a nie np. panierka z kotleta... jeżeli zauważamy ze dziecko na cos zle reaguje to dopiero wtedy odstawiamy ten produkt, ale musiałby się to powtórzyć jakies 3 razy.
Mój Emil miał kolki mimo ze jadlam ziemniaki mieso i marchew na parze... doszło do momentu ze nie wypilam grama mleka, nie jadlam zadnych tłuszczy, cebuli itd...
W uk po porodzie dostaje sok pomarańczowy, fasolke ala po bretońsku haha i inne przysmaki..nic się nie dzieje :)

jeżeli chcecie kupować butelki to ja polecam dr brown który ma smoczek z którym tez się trzeba nameczyc by zaciagnac. albo poszukajcie sobie innych "przypominających piers matki" z wolnym wypływem.

dobry paniom dzis :)

laktator- mam tommee. mialam aventa i ciekly mi butelki, laktator sie odginal i nei bylam
zadowolona, ale to bylo 8-10lat temu wiec na pewno zmienili technologie. przynajmneij mam nadvieej.

antykolkowych nigdy nie u
zywalam i nie mieliesmy kolek, ale za to lepiej sie chlopakom pilo z tommiego niz aventu i byly dla mnei lepsze do mycia, wygodniejsze. a moze juz tak avent znienawidvilam przez to ciagle oblewanie sie mlekiem, odkrecanie sie butelek haha

co do kosmetykow.
ja tylko naturalnych. jak wiecie
;-)
mydlo naturalne z oliwy z oliwek/koksu/shea/z ziolami albo lawenda (uspokaja)
zamaist oliwek sztucznych olejek kokosowy albo migdalowy
s
zamponow nie uzywalam, mialam mydlo.
i dla jo
zia uszkodzonej skory olej lniany, krochmal, kartoflanka zamiast zasypek (gdy mial te potworne biegunki zrace) choc mylam i suszylam mu dupke tak czesto,ze mimo kwasowej kupy odparzenia mial dosc rzadko (warto myc woda i SUS[FONT=helvetica, arial, lucida grande, sans-serif]zYC!)[/FONT]

[FONT=helvetica, arial, lucida grande, sans-serif]and cvyma ja sie [/FONT]zastanawiam, to jak cipuche pielegnowac, zeby sie wargi nei sklejaly. musze poczytac jaka oliwa, bo na pewno kremowac centymetrowej warstwy nie mam zamiaru.
macie jakies sposoby?(naturalne) i jak c
zesto powinno to sie robic? (pytam, bo kilka kolezanek mialo wlasnie problem ze sklejajacymi sie wargami u coreczek. ale moze to przyadlosc jakas?

reklama
dokaldnie akuku.
moj jozio z zespolem jelita dziurawego roznymi bakami, wypadajacymi w sluzie 9o to kupa nie byla) kosmkami jelitowymi ani razu nei mial kolki.
u nas mimo i
z podawalm joziowi mineraly w butelce, to absolutnei nie zaburzyly mu odruchu ssania, ktory mial piekny.
mysle,
ze to jest tez kwestia wytrenowania tego trvymania cycka i smoka.(oprocz naturalnego odruchu)
jak w tym filmie co lucalew
zapodala, czasami trzeba podstymulowac go u dzieci.
ale mo
ze sie myle. ja karmilam barzo instynktownie,ze taki ze mnei w tje kwestii ekspert jak z koziej upy trąba ;-)

Ostatnia edycja:
Do góry