reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co nowego w buteleczce i w miseczce...

Gosia, ale Twojej małej szósty miesiąc juz leci dwa tygodnie, już śmiało możesz wprowadzać, za 2 tydgonie to jej się zacznie siódmy miesiąc.

no ale ma być skończony 6 miesiąc ? :confused: już się gubię ...

aha od 6. miesiąca (po ukończeniu 5. miesiąca życia), jeśli dziecko karmione jest mlekiem modyfikowanym.

reklama
Nie ma być skończony :no: skopiowałam z tego artykułu tekst:

"od 6. miesiąca (po ukończeniu 5. miesiąca życia)"

jeśli chcesz karmić Swoją małą wg nowego schematu żywienia, to możesz a nawet powinnaś wprowadzać gluten od zaraz.

:wściekła/y: nie wiem czy dam radę nie mam tych glutenowych produktów :wściekła/y:a kleik glutenowy jest w proszku jak kaszki bezglutenowe? bo wyjeżdżam i nie dam rady gotować ....

Wystarczy, że kupisz kaszkę manną i będziesz gotować łyżeczkę w wodzie (to trwa tylko chwilę, jakieś 3-5 minut i zmieszasz z zupką. Tylko musisz wyczuć ile wlać wody stale pilnować i ewentualnie dolewać wodę bo taka mała ilość szybko się może przypalić.

Wystarczy, że kupisz kaszkę manną i będziesz gotować łyżeczkę w wodzie (to trwa tylko chwilę, jakieś 3-5 minut i zmieszasz z zupką. Tylko musisz wyczuć ile wlać wody stale pilnować i ewentualnie dolewać wodę bo taka mała ilość szybko się może przypalić.

:wściekła/y::no: kurka jadę nad morze i nie widze opcji tego gotować w przyczepie :eek: wolałabym coś co można tylko wymieszać :eek: no ale trudno jakoś dam radę:cool2:

A może w kaszce kukurydzianej też jest gluten? Ktoś wie??? Mi się wydaje, że tak, ale nie jestem na 100% pewna. Wtedy Gosia mogłabyś kupić gdzieś kaszkę kukurydzianą błyskawiczną (kiedyś widziałam coś takiego, wyglądała jak skruszone na drobno chrupki kukurydziane) lub sama skruszać zwykłe chrupki kukurydziane do zupki i by obyło się bez gotowania. A z kaszką manną ruszyć po powrocie do domu.
Tylko trzeba kupić takie chrupki, gdzie w składzie jest tylko i wyłącznie grysik kukurydziany bez żadnych dodatków.

Kasiad w kaszce kukurydzianej nie ma glutenu .Mogą ją jeśc bezglutenowcy,jest zalecana.
Tak samo kasza jaglana.

reklama
Zadałam pytanie do nutrici jak z tą kaszką :dry: i zapytałam się czy te od 10 miesiąca zawierające gluten można podać czy nie bo chyba dlatego są od 10 ze względu na gluten :confused::confused: sama już nie wiem zobaczymy co odpiszą :tak:

Do góry