reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Różnica między luteiną a duphastonem

Jagoda Jagoda

Zaangażowana w BB
Jaka jest różnica pomiędzy tymi preparatami. Dzisiaj lekarz chciał mnie przestawić z duphastonu na luteinę,ale nie byłam zbyt chętna i umówiliśmy się,że tak do 2 tygodni mnie przestawi już na luteinę.

reklama
Jaka jest różnica pomiędzy tymi preparatami. Dzisiaj lekarz chciał mnie przestawić z duphastonu na luteinę,ale nie byłam zbyt chętna i umówiliśmy się,że tak do 2 tygodni mnie przestawi już na luteinę.
Duphaston to syntetyczny progesteron, a luteina to czysty, naturalny progesteron.
Ja na początku ciąży (ok.6tc przez plamienie) brałam duphaston przez ponad 10dni. Później ginekolog przestawil mnie na luteinę.
Z tym, że ja duphaston to wiadomo bralam doustnie, a luteinę dopochwowo i podobno w ten sposób lepiej się wchłania.
Nie wiem, nie masz czego się bać, to i to ma to samo działanie :)

Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom

Duphaston to syntetyczny progesteron, a luteina to czysty, naturalny progesteron.
Ja na początku ciąży (ok.6tc przez plamienie) brałam duphaston przez ponad 10dni. Później ginekolog przestawil mnie na luteinę.
Z tym, że ja duphaston to wiadomo bralam doustnie, a luteinę dopochwowo i podobno w ten sposób lepiej się wchłania.
Nie wiem, nie masz czego się bać, to i to ma to samo działanie :)

Dzięki za odpowiedź. Nie boję się tego, choć z drugiej strony chyba wolę łykać tabletki, niż brać dopochwowo :D Ja duphaston biorę od 5 tygodnia ciąży ( mniej więcej ),a teraz jestem w 11tc. Zastanawiałam się po prostu po co zmieniać :)

Dzięki za odpowiedź. Nie boję się tego, choć z drugiej strony chyba wolę łykać tabletki, niż brać dopochwowo :D Ja duphaston biorę od 5 tygodnia ciąży ( mniej więcej ),a teraz jestem w 11tc. Zastanawiałam się po prostu po co zmieniać :)
Hmm jeśli Ci to robi to też kwestia finansowa. Duphaston jest droższy.
Noo z tą luteina dopochwowa niektóre mają problem :D, ale mi tam wchodziła dobrze. Wystarczyło palcem ze ślina nawilżyć wejście do pochwy i łatwo szło:)

Czyli pewnie luteina jest po prostu zdrowsza z tego co rozumiem.

Tego nie wiem.

Nie musisz się bać zmiany leku. Wszyscy lekarze tak zalecają.

Powiem ci ze ja pomimo luteiny miałam cały czas bolesne skurcze. A mimo wszystko wierze ze nam pomogła bo dotrwalismy do końca.
Lekarz stwierdził ze te skurcze są nieefektywne. I wiele kobiet tak ma i rodzi o czasie. Oczywiście trzeba to sprawdzać i o wszystkim mówić lekarzowi prowadzącemu.

Masz tez magnez?

Tego nie wiem.

Nie musisz się bać zmiany leku. Wszyscy lekarze tak zalecają.

Powiem ci ze ja pomimo luteiny miałam cały czas bolesne skurcze. A mimo wszystko wierze ze nam pomogła bo dotrwalismy do końca.
Lekarz stwierdził ze te skurcze są nieefektywne. I wiele kobiet tak ma i rodzi o czasie. Oczywiście trzeba to sprawdzać i o wszystkim mówić lekarzowi prowadzącemu.

Masz tez magnez?

Mam magnez i całą litanię innych leków i suplementów :) Między innymi Pregna DHA, Pregna Plus i Tardyferon ( to jest żelazo na receptę przepisane przez hematologa ) i tran ( ekomer chyba ). Dzisiaj kazał mi lekarz dokupić jeszcze jakieś 2 suplementy :) Do tego morfologia co tydzień,ale to u mnie standard i zobaczymy co dalej dojdzie do mojej babciowej siatki leków :D:D:D

reklama
reklama
Mam magnez i całą litanię innych leków i suplementów :) Między innymi Pregna DHA, Pregna Plus i Tardyferon ( to jest żelazo na receptę przepisane przez hematologa ) i tran ( ekomer chyba ). Dzisiaj kazał mi lekarz dokupić jeszcze jakieś 2 suplementy :) Do tego morfologia co tydzień,ale to u mnie standard i zobaczymy co dalej dojdzie do mojej babciowej siatki leków :D:D:D
Magnez polecam magne b6 najlepszy na świecie :D
I nie za duzo tych tabletek? Po co tran jak bierzesz juz DHA? co za duzo tez nie zdrowo.
Zelazo pamiętaj zeby brac w odstepach 2 godzinnych z magnezem, bo razem sie niweluja.

Do góry