reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Różnica między luteiną a duphastonem

Jagoda Jagoda

Zaangażowana w BB
Jaka jest różnica pomiędzy tymi preparatami. Dzisiaj lekarz chciał mnie przestawić z duphastonu na luteinę,ale nie byłam zbyt chętna i umówiliśmy się,że tak do 2 tygodni mnie przestawi już na luteinę.

reklama
Tego nie wiem.

Nie musisz się bać zmiany leku. Wszyscy lekarze tak zalecają.

Powiem ci ze ja pomimo luteiny miałam cały czas bolesne skurcze. A mimo wszystko wierze ze nam pomogła bo dotrwalismy do końca.
Lekarz stwierdził ze te skurcze są nieefektywne. I wiele kobiet tak ma i rodzi o czasie. Oczywiście trzeba to sprawdzać i o wszystkim mówić lekarzowi prowadzącemu.

Masz tez magnez?
Ja też wierzę,że luteina mi duzo pomogla na szyjke lekarz tez mówił ze ma udowodnione działanie .

reklama
Czyli pewnie luteina jest po prostu zdrowsza z tego co rozumiem.
Tak. Duphaston to lek syntetyczny. Jak mi lekarz zalecił odstawienie i zostawienie tylko luteiny i zaczęłam marudzić, że może tak jeszcze trochę dla pewności brać to powiedział, że jak można odstawić sztuczny lek to lepiej się posłuchać, bo on nie jest tak naprawdę najzdrowszy.
Moje zdanie: dobrze chłop Ci mówi. Jeśli trudno jest aplikować luteinę ręcznie to można kupić aplikator do tabletek dopochwowych. (w luteinie 100 adamedu jest w opakowaniu) Mi na przykład to odpowiada. Możesz też podpytać o luteinę podjęzykową.

Tak. Duphaston to lek syntetyczny. Jak mi lekarz zalecił odstawienie i zostawienie tylko luteiny i zaczęłam marudzić, że może tak jeszcze trochę dla pewności brać to powiedział, że jak można odstawić sztuczny lek to lepiej się posłuchać, bo on nie jest tak naprawdę najzdrowszy.
Moje zdanie: dobrze chłop Ci mówi. Jeśli trudno jest aplikować luteinę ręcznie to można kupić aplikator do tabletek dopochwowych. (w luteinie 100 adamedu jest w opakowaniu) Mi na przykład to odpowiada. Możesz też podpytać o luteinę podjęzykową.
W ciąży nie można stosować aplikatora

Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom

Dzięki za odpowiedź. Nie boję się tego, choć z drugiej strony chyba wolę łykać tabletki, niż brać dopochwowo :D Ja duphaston biorę od 5 tygodnia ciąży ( mniej więcej ),a teraz jestem w 11tc. Zastanawiałam się po prostu po co zmieniać :)
Ja miałam duphaston do chyba 19 tc od 5 teraz już jestem na luteinie bo ma lepszy wpływ na szyjkę. W pierwszej ciazy byłam na duphastonie tylkood 5 do 20 tc potem nic, w drugiej byłam na luteinie od 5 tc do 18 i potem od 25 tc do końca

Mam magnez i całą litanię innych leków i suplementów :) Między innymi Pregna DHA, Pregna Plus i Tardyferon ( to jest żelazo na receptę przepisane przez hematologa ) i tran ( ekomer chyba ). Dzisiaj kazał mi lekarz dokupić jeszcze jakieś 2 suplementy :) Do tego morfologia co tydzień,ale to u mnie standard i zobaczymy co dalej dojdzie do mojej babciowej siatki leków :D:D:D
Ja też mam sporo lekow witaminy raz dziennie, magnez 3*1 i nospa 2 lub 3*1

Ja w pierwszej ciąży nie brałam tych leków,więc nie mam z nimi kompletnie doświadczenia. Ale jak patrzę na tą siateczkę leków,to faktycznie mam wrażenie,że to lekko babciowe hehe :-) :)
Ja w pierwszej i drugiej tez mniej ale druga ciaza zakonczona w 35 tygodniu a to bedzie moje 3 CC i że względu na blizne lepiej zebym nie miała skurczy za mocnych i jestem obstawiona, chociaż skurcze i tak mi się zdarzają już dzisiaj skonczony 23 tydzień, no i początki tez ciężkie bo krwawienia przez krwiaki i oddzielającą się kosmowke

reklama
Mi też gin mówiła, że lepiej bez aplikatora
Nooo ja się dowiedziałam dopiero niedawno kiedy już od wielu tyg nie stosuje luteiny :D. Używałam aplikatora i nic mi nie jest, ale podobno na ulotce jest tak nawet napisane... Pewnie chodzi o podrażnienia czy tam niesterylne przetrzymywanie tego co by infekcji nie dostać:p

Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry