reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wrześniowe mamy 2018

Jest wszystko ok, malutka po pomiarach jest starsza ok 1.5 tygodnia
No i waży 1800 gramów więc jest mały klocek :p
Mała waży 1410 gram, i '' jest starsza'' o 9 dni według głównego terminu.
Jak to fajnie przeczytać, że inne kobitki też są czasem ''do przodu'' bo ja często się czuje tak nieswojo ze swoimi ciążami :sorry2: wszystkimi w sumie bo zawsze a to waga większa niż ''normy'' a to obwód czegoś pare dni do przodu ble ble

Ja mam wizytę w poniedziałek. Jestem ciekawa ile waży teraz moja Helenka. Mam wrażenie ,że dużo urosła bo bardziej ją czuje :)
Ja za tydzień wizytę mam. Też jestem ciekawa jak tam wagowo będzie, u mojej kluski w sensie.
U mnie to strach na wagę wchodzić, już ostatnio miałam +10kg a nie jem słodyczy, nie pije gazowanego, nie tykam chipsów. Z synami przybrałam kolejno +13kg i +7kg
A tu prognozuje sobie jeszcze przynajmniej 3 kilogramy dla samej Ulki i dodatkowo mleczarnia urośnie, już teraz mam duże D. Kuzynka przytyła 18kg a kruszyna z niej i aż się boje o siebie bo jednak mam te 180cm
Ja wiem, że fizjologia i hormony i w ogóle ale ta moja ciąża z dziewczynką jest najbardziej odpałowa :oo2:
Ale byle do września. Jakoś wezmę na klate te moje kilogramy byle się łaskawie obróciła główką do dołu w końcu bo CC nie chce :rolleyes2:

reklama
Ale ogólnie teraz duże się dzieci rodzą. Wiadomo, nie wszystkie.
Ale moja przyjaciółka miała CC robione równo miesiąc przed terminem bo ciśnienie wariowało. I jej córeczka urodziła się 55 cm i 3100g co jak na wcześniaka daje jej niezły wynik.
A znów siostra mojej koleżanki dobrej urodziła tydzień temu córkę, też CC, 56 cm i 4750g!
W rodzinie też raczej koło 4 kilogramów oscylują

ja już na wypraw wydałem około 3000zl razem z ubraniami do tego dojdzie wózek także standard 5000zl
Ja nie liczę :wink: hahaha. A jeszcze teraz drugi fotelik z bazą kupujemy :rolleyes2:
No ale mamy już chyba wszystko co podstawowe.
Jeszcze komoda zostanie do kupienia, troche piżamek-pajacyków do spania trzeba dokupić, kombinezon na zimę i pampersy.
Na razie mam dwie paczki ''jedynek'' (jedne z Pampersa a drugie z Tully) i będę kupować jeszcze trzy paczki dwójek (z pampersa, z dady i z rosska).
Ulka się urodzi to przetestujemy co jej najlepiej służy i wtedy kupi się więcej.
No i wiadomo, że jeszcze tam jakieś ciuszki po drodze się przytuli :-D ale to już takie pojedyncze sztuki

Witam ja wczoraj również wizyta i usg. Mała waży ok 1400 , szyjka dluga i wszystko jest ok :-) tyle że mam teraz 4 razy dziennie mierzyć ciśnienie i liczyć ruchy dziecka 3 razy dziennie. Dochodzi jeszcze 4 razy cukier i całe dni będę tylko coś mierzyć A Wy już liczycie ruchy dziecka? Ja w pierwszej ciąży nie musiałam

Witam ja wczoraj również wizyta i usg. Mała waży ok 1400 , szyjka dluga i wszystko jest ok :-) tyle że mam teraz 4 razy dziennie mierzyć ciśnienie i liczyć ruchy dziecka 3 razy dziennie. Dochodzi jeszcze 4 razy cukier i całe dni będę tylko coś mierzyć A Wy już liczycie ruchy dziecka? Ja w pierwszej ciąży nie musiałam

Ja nie liczę bo rusza się tak dużo i często, że nie mam powodów do obaw

Ale ogólnie teraz duże się dzieci rodzą. Wiadomo, nie wszystkie.
Ale moja przyjaciółka miała CC robione równo miesiąc przed terminem bo ciśnienie wariowało. I jej córeczka urodziła się 55 cm i 3100g co jak na wcześniaka daje jej niezły wynik.
A znów siostra mojej koleżanki dobrej urodziła tydzień temu córkę, też CC, 56 cm i 4750g!
W rodzinie też raczej koło 4 kilogramów oscylują
Też to zauważyłam, że teraz to duże dzieci, wśród znajomych to większość dzieci powyżej 3700g, przy czym dużo jest takich co urodziło się z wagą powyżej 4kg.

Wiciowamama :) mnie się wydaje że lepiej jak dobrze rosnie, lekarz mówił z to świadczy o dobrze funkcjonującym łożysku. A do makrosomii to jeszcze daleko.
Ja na razie od początku ciąży przybrałam 3,5 kilo, pewnie to wszystko to Córeczka i jej domek :) najważniejsze że wszystko jest w normie.

A propos ciśnienia, mierzycie sobie same w domu?
Jeśli wszystko jest ok to wystarczy, że lekarz mierzy na każdej wizycie.
Ja mierzę 4 razy dziennie, bo tak mi zalecił, ale w domu mam ok. W gabinecie dostaję objaw białego fartucha i mam podwyższone często [emoji23] tak to jest, jak się trzeba rozbierać przy kimś, kogo się zna.
Cukrzycy może towarzyszyć nadciśnienie, więc dobrze, że masz takie zalecenie. Liczenie ruchów pewnie jest z tego powodu, że masz cukrzycę, a to zawsze jakieś ryzyko. Ja mam wizytę 5 lipca to zobaczymy, czy mi każe liczyć. Miesiąc temu pytał się tylko, czy dobrze czuję ruchy.

reklama
Ja też nie liczę, lekarz nic nie mówił. Zobaczymy w poniedziałek jeśli każe liczyć to oczywiście będę to robiła ale póki co małego czuje przez większą część dnia więc nie liczę :)

Do góry