miniminivv
Zaangażowana w BB
Co do zielonej herbaty - mi tez na pierwszej wizycie lekarka kategorycznie zabronila. To byla pierwsza rzecz na zakazanej liscie - przed surowym miesem, fajkami i alkoholem 
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Kochana zamiast wody z solą (sól podrażnia śluzówkę gardła) spróbuj płukać wodą utlenioną z niewielką ilością wody zwykłej, mi nic nie pomaga tam na gardło jak ta płukanka! A poza tym dużo odpoczywaj i pozwól organizmowi się regenerować. Zdrówka dla Ciebie i Dzidziusia :*Ojjj badań ile się tylko dało, oczywiście wszystko prywatnie i na własną rękę bo wszędzie słyszałam, ze to tylko statystyka i dopiero po 3 stratach można liczyć na jakieś badania na NFZ.
Aktualnie obstawiona lekami i z dzidzią wszystko dobrze. Martwi mnie ten stan zapalny, ale nie gorączkuję ( na całe szczęście). Mąż jest moją pielęgniarką mleko z czosnkiem i miodem, cholinex, płukanki z wody z solą.. mam nadzieję, że z moją dzidzią będzie w porządku.. a muszę czekać do 2 lipca bo mam wtedy prenatalne.. nie wiem jak przetrzymam ten tydzień
WitamyHej. Jestem tu nowa, zaglądam od jakiegoś czasu ale jeszcze bałam się napisać w temacie Styczniowe mamy 2020żeby nie zapeszyć. Mamy termin na 16 stycznia, jesteśmy już oczywiście po pierwszym USG teraz w czwartek 27 idziemy na pobranie krwi do testu podwójnego a za tydzień USG, troszkę się stresuje ale wierzę, że jest wszystko ok. To nasza pierwsza ciąża co generuje mnóstwo zmartwień jeśli chodzi o objawy i ich brak
. Mieszkam we Włoszech i tu system opieki wygląda nieco inaczej niż w Polsce, pierwszą wizytę u ginekologa mamy dopiero 1 lipca, nie wiem jak ona będzie wyglądała. Proszę dajcie znać czy w Polsce przy każdej wizycie na NFZ macie robione USG? Pozdrawiam serdecznie
Witaj PaulinaHej. Jestem tu nowa, zaglądam od jakiegoś czasu ale jeszcze bałam się napisać w temacie Styczniowe mamy 2020żeby nie zapeszyć. Mamy termin na 16 stycznia, jesteśmy już oczywiście po pierwszym USG teraz w czwartek 27 idziemy na pobranie krwi do testu podwójnego a za tydzień USG, troszkę się stresuje ale wierzę, że jest wszystko ok. To nasza pierwsza ciąża co generuje mnóstwo zmartwień jeśli chodzi o objawy i ich brak
. Mieszkam we Włoszech i tu system opieki wygląda nieco inaczej niż w Polsce, pierwszą wizytę u ginekologa mamy dopiero 1 lipca, nie wiem jak ona będzie wyglądała. Proszę dajcie znać czy w Polsce przy każdej wizycie na NFZ macie robione USG? Pozdrawiam serdecznie
Ja mam 6 lipca i jest tydzen 13+6Hej wczoraj byłam u nowego ginajestem bardzo zadowolona, z dzidzią wszystko ok
lekarz przesunął mi tylko badanie prenatalne z 1 lipca na 8, że wtedy podobno będzie lepiej dzidzie pomierzyć. Trochę mam obawy bo to będzie 13 tydzień ale mam nadzieje, że wie co robi
![]()
To moje początki a nie mam kogo się dopytać z bliskich jak to wygląda, ale na razie umówili mnie najpierw na USG potwierdzające ciąże a następnie na wizytę lekarską, na którą czekam już ok 1,5 miesiąca, " prowadzić ciąże" można tylko w poradniach przyszpitalnych, na każde USG i wizytę gin potrzebuje skierowania od lekarza rodzinnego, w PL jest pod tym względem dużo lepiej bo jest się już pod opieką gin i generalnie do ginekologa nie potrzebujemy skierowania a tu tak, test PAPPA kosztuje 130 euro u mnie w szpitalu a niby usg jest na NFZ jak przyniosę skierowanie i dodatkowo przy tym USG genetycznym potrzebuję skierowania na wizytę ginekologiczną bo to niby USG z wizytą, masakra, to samo "czysto prywatnie" jak pytałam w przychodni blisko mojego domu kosztowałoby mnie 280 euro, nie wiem jak jest z wiekiem bo ja mam 29 lat, pani na recepcji w szpitalu coś wspominała, że pracują nad przepisem żeby było za darmo ale na razie płatne. Wizyty ginekologiczne chyba są dużo rzadziej niż w Polsce chyba że coś się dzieje z ciążą, to ja już wole rzadziej iść i mieć wszystko ok i żeby mi nie przysługiwałyWitamyjeśli chodzi o wizyty na nfz to nie odpowiem dokładnie bo sama chodzę prywatnie ale chyba są 3 usg refundowane (niech mnie ktoś poprawi jak się mylę). Opowiedz nam jak to jest we Włoszech
czy test podwójny należy się każdemu czy od jakiegos wieku?
Cześć, ja chodzę na nfz. Wizyty mam co 2 tygodnie, ale tylko na pierwszej wizycie miałam usg potwierdzające ciążę w 8t 5d. Zrobił mi to usg tylko dlatego, że powiedziałam, że nie byłam wcześniej u lekarza. A tak naprawdę byłam półtora tygodnia wcześniej na usg prywatnie, ale uważam, że to moja sprawa na co wydaję moją kasę i nie mówie lekarzom jeśli robię jakieś dodatkowe badania prywatnie. Na nfz przysługują tylko trzy badania usg "normalne", czyli bez dokładnych pomiarów dziecka i ewentualnie dodatkowe jeśli lekarz napisze w dokumentacji, że było niezbędne. Dokładne badania prenatalne robią tylko na skierowanie jeśli masz więcej niż 35 lat lub masz wskazania np. zdrowotne.Hej. Jestem tu nowa, zaglądam od jakiegoś czasu ale jeszcze bałam się napisać w temacie Styczniowe mamy 2020żeby nie zapeszyć. Mamy termin na 16 stycznia, jesteśmy już oczywiście po pierwszym USG teraz w czwartek 27 idziemy na pobranie krwi do testu podwójnego a za tydzień USG, troszkę się stresuje ale wierzę, że jest wszystko ok. To nasza pierwsza ciąża co generuje mnóstwo zmartwień jeśli chodzi o objawy i ich brak