reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Styczniowe mamy 2020

Co do zielonej herbaty - mi tez na pierwszej wizycie lekarka kategorycznie zabronila. To byla pierwsza rzecz na zakazanej liscie - przed surowym miesem, fajkami i alkoholem ;)

reklama
Życzę wam dużo zdrówka, oby szybko przeszły wam te dolegliwości. Wiem co czujecie, ten stres, żeby nie zaszkodzić dzidzi, a tu się normalnie leczyć nie da.

Ojjj badań ile się tylko dało, oczywiście wszystko prywatnie i na własną rękę bo wszędzie słyszałam, ze to tylko statystyka i dopiero po 3 stratach można liczyć na jakieś badania na NFZ.
Aktualnie obstawiona lekami i z dzidzią wszystko dobrze. Martwi mnie ten stan zapalny, ale nie gorączkuję ( na całe szczęście). Mąż jest moją pielęgniarką mleko z czosnkiem i miodem, cholinex, płukanki z wody z solą.. mam nadzieję, że z moją dzidzią będzie w porządku.. a muszę czekać do 2 lipca bo mam wtedy prenatalne.. nie wiem jak przetrzymam ten tydzień
Kochana zamiast wody z solą (sól podrażnia śluzówkę gardła) spróbuj płukać wodą utlenioną z niewielką ilością wody zwykłej, mi nic nie pomaga tam na gardło jak ta płukanka! A poza tym dużo odpoczywaj i pozwól organizmowi się regenerować. Zdrówka dla Ciebie i Dzidziusia :*

Hej. Jestem tu nowa, zaglądam od jakiegoś czasu ale jeszcze bałam się napisać w temacie Styczniowe mamy 2020 :) żeby nie zapeszyć. Mamy termin na 16 stycznia, jesteśmy już oczywiście po pierwszym USG teraz w czwartek 27 idziemy na pobranie krwi do testu podwójnego a za tydzień USG, troszkę się stresuje ale wierzę, że jest wszystko ok. To nasza pierwsza ciąża co generuje mnóstwo zmartwień jeśli chodzi o objawy i ich brak :). Mieszkam we Włoszech i tu system opieki wygląda nieco inaczej niż w Polsce, pierwszą wizytę u ginekologa mamy dopiero 1 lipca, nie wiem jak ona będzie wyglądała. Proszę dajcie znać czy w Polsce przy każdej wizycie na NFZ macie robione USG? Pozdrawiam serdecznie

Hej. Jestem tu nowa, zaglądam od jakiegoś czasu ale jeszcze bałam się napisać w temacie Styczniowe mamy 2020 :) żeby nie zapeszyć. Mamy termin na 16 stycznia, jesteśmy już oczywiście po pierwszym USG teraz w czwartek 27 idziemy na pobranie krwi do testu podwójnego a za tydzień USG, troszkę się stresuje ale wierzę, że jest wszystko ok. To nasza pierwsza ciąża co generuje mnóstwo zmartwień jeśli chodzi o objawy i ich brak :). Mieszkam we Włoszech i tu system opieki wygląda nieco inaczej niż w Polsce, pierwszą wizytę u ginekologa mamy dopiero 1 lipca, nie wiem jak ona będzie wyglądała. Proszę dajcie znać czy w Polsce przy każdej wizycie na NFZ macie robione USG? Pozdrawiam serdecznie
Witamy :) jeśli chodzi o wizyty na nfz to nie odpowiem dokładnie bo sama chodzę prywatnie ale chyba są 3 usg refundowane (niech mnie ktoś poprawi jak się mylę). Opowiedz nam jak to jest we Włoszech :) czy test podwójny należy się każdemu czy od jakiegos wieku?

Witaj Paulina :)
Tak, w PL przy każdej wizycie jest robione USG a wizyty średnio są co 3-4 tygodnie ustalane - to prywatnie a jak jest na NFZ to niestety nie wiem.

Hej wczoraj byłam u nowego gina :) jestem bardzo zadowolona, z dzidzią wszystko ok :) lekarz przesunął mi tylko badanie prenatalne z 1 lipca na 8, że wtedy podobno będzie lepiej dzidzie pomierzyć. Trochę mam obawy bo to będzie 13 tydzień ale mam nadzieje, że wie co robi :)

Witamy :) jeśli chodzi o wizyty na nfz to nie odpowiem dokładnie bo sama chodzę prywatnie ale chyba są 3 usg refundowane (niech mnie ktoś poprawi jak się mylę). Opowiedz nam jak to jest we Włoszech :) czy test podwójny należy się każdemu czy od jakiegos wieku?
To moje początki a nie mam kogo się dopytać z bliskich jak to wygląda, ale na razie umówili mnie najpierw na USG potwierdzające ciąże a następnie na wizytę lekarską, na którą czekam już ok 1,5 miesiąca, " prowadzić ciąże" można tylko w poradniach przyszpitalnych, na każde USG i wizytę gin potrzebuje skierowania od lekarza rodzinnego, w PL jest pod tym względem dużo lepiej bo jest się już pod opieką gin i generalnie do ginekologa nie potrzebujemy skierowania a tu tak, test PAPPA kosztuje 130 euro u mnie w szpitalu a niby usg jest na NFZ jak przyniosę skierowanie i dodatkowo przy tym USG genetycznym potrzebuję skierowania na wizytę ginekologiczną bo to niby USG z wizytą, masakra, to samo "czysto prywatnie" jak pytałam w przychodni blisko mojego domu kosztowałoby mnie 280 euro, nie wiem jak jest z wiekiem bo ja mam 29 lat, pani na recepcji w szpitalu coś wspominała, że pracują nad przepisem żeby było za darmo ale na razie płatne. Wizyty ginekologiczne chyba są dużo rzadziej niż w Polsce chyba że coś się dzieje z ciążą, to ja już wole rzadziej iść i mieć wszystko ok i żeby mi nie przysługiwały ;), Co do USG np. połówkowego to nie wiem czy płatne czy nie bo mam zamiar zrobić prywatnie będąc akurat na urlopie w Polsce :). A u mnie w szpitalu godziny wizyt są strasznie nieelastyczne co mnie troszkę przeraża :< bo zapisując się ma się tylko do wyboru pierwszy wolny termin i nie mogą zaproponować ani innego dnia ani nawet innej godziny :( nie wiem jak to jest w innych szpitalach. Ponoć można iść na oddział położniczy na małe zwiedzanie i wiem, że do chyba 4 tygodni przed porodem trzeba się zdeklarować gdzie chce się rodzić, ja na razie chodzę do szpitala który jest najbliżej mnie ale "znam" położną Polkę i gdzieś w połowie lipca jak będę już po USG genetycznym porozmawiam z nią czy jest tu możliwość "wynajęcia" położnej bo chętnie bym rodziła z kimś kto mówi po polsku i wiem, że ona pracuje w szpital, który jest nieco dalej ale bez tragedii z dojazdem, Dodam, że mieszkam w Mediolanie więc spodziewam się, że szpitale i kadra będą na niezłym poziomie.

reklama
Cześć, ja chodzę na nfz. Wizyty mam co 2 tygodnie, ale tylko na pierwszej wizycie miałam usg potwierdzające ciążę w 8t 5d. Zrobił mi to usg tylko dlatego, że powiedziałam, że nie byłam wcześniej u lekarza. A tak naprawdę byłam półtora tygodnia wcześniej na usg prywatnie, ale uważam, że to moja sprawa na co wydaję moją kasę i nie mówie lekarzom jeśli robię jakieś dodatkowe badania prywatnie. Na nfz przysługują tylko trzy badania usg "normalne", czyli bez dokładnych pomiarów dziecka i ewentualnie dodatkowe jeśli lekarz napisze w dokumentacji, że było niezbędne. Dokładne badania prenatalne robią tylko na skierowanie jeśli masz więcej niż 35 lat lub masz wskazania np. zdrowotne.

Do góry