reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Hmm a to nie jest tak że jak się dziecko rodzi to przysługuje mu 2 tygodnie urlopu (urlop ojcowski ?). Chociaż nie wiem jak to jest jak nie jesteście małżeństwem, bo u mnie mąż bierze właśnie po porodzie te 2 tygodnie i to nie schodzi z urlopu ani nic. Zobacz załącznik 1222012
Tak to jest urlop tacierzynski inaczej a my zawsze zostawiamy na wakacje i tym razem tez tak zrobimy😁

reklama
@Święta92, mam nadzieję, że z Twoją mamą będzie wszystko dobrze wkrótce❤.
Łóżeczko mam już wybrane z szufladą, barierką itd, itp. Teraz mam problem czy wanienka z termometrem czy bez, na stojaku czy bez... nieważne, coś w końcu wybiorę.
Ja do pomocy nie mam NIKOGO poza moim facetem, który spędził teraz ze mną dwa i pòł miesiąca, bo musiał, żebym była w tym miejscu ciąży gdzie jestem, i od stycznia wraca do pracy na całość..., więc będę mogła na niego liczyć wieczorami. Ja wg prawa francuskiego wracam do pracy już 9 maja..., i dziecko muszę oddać, albo babysitter albo do żłobka, o ile będzie miejsce. Dobrze, że mam lekcje tak, że pracuję tylko 3,5 dnia w tygodniu... O chorowaniu dziecka, kiedy oboje będziemy w pracy, to nawet nie chcę myśleć..., ale wierzę, że damy jakoś radę!!!

Dziewczyny a jakie ubranka pakujecie do szpitala ? U mnie mala w 32tc miala 2200g. Wiec zakładam że będzie ponad 3 kilo. Ale chyba planuje wziąć ubranka w rozmiarze 56 tylko, jak uważacie?
Ja wezmę pewnie trochę 56 i trochę 62, przy czym zdecydowanie więcej mam 62, wolę, żeby było mu ciut za duże niż za małe, ale jak tak patrzę, to rozmiar rozmiarowi nierówny - mam kilka malutkich body rozmiar 62 i też 62 innej firmy, ale większe 🤷‍♀️

Hmm a to nie jest tak że jak się dziecko rodzi to przysługuje mu 2 tygodnie urlopu (urlop ojcowski ?). Chociaż nie wiem jak to jest jak nie jesteście małżeństwem, bo u mnie mąż bierze właśnie po porodzie te 2 tygodnie i to nie schodzi z urlopu ani nic. Zobacz załącznik 1222012
Całe szczęście do tego nie trzeba być małżeństwem, wystarczy, że formalnie facet jest ojcem i tak jak piszesz przysługuje mu 14 dni kalendarzowych (niestety nie roboczych), niezależnie od urlopu wypoczynkowego, oczywiście jeśli ma umowę o pracę, w innym przypadku to nie wiem, ale pewnie nie :/

Tak to jest urlop tacierzynski inaczej a my zawsze zostawiamy na wakacje i tym razem tez tak zrobimy😁
Urlop tacierzyński to co innego :D Też na te 14 dni cały czas mówiłam tacierzyński, a to jest ojcowski, tacierzyński to jakby ojciec chciał wykorzystać część urlopu macierzyńskiego (zamiast matki), ale to się chyba rzadko zdarza, zwłaszcza jak kobieta karmi piersią no i zazwyczaj facet jednak zarabia więcej, więc się to zwyczajnie nie opłaca 😂

@Święta92, mam nadzieję, że z Twoją mamą będzie wszystko dobrze wkrótce❤.
Łóżeczko mam już wybrane z szufladą, barierką itd, itp. Teraz mam problem czy wanienka z termometrem czy bez, na stojaku czy bez... nieważne, coś w końcu wybiorę.
Ja do pomocy nie mam NIKOGO poza moim facetem, który spędził teraz ze mną dwa i pòł miesiąca, bo musiał, żebym była w tym miejscu ciąży gdzie jestem, i od stycznia wraca do pracy na całość..., więc będę mogła na niego liczyć wieczorami. Ja wg prawa francuskiego wracam do pracy już 9 maja..., i dziecko muszę oddać, albo babysitter albo do żłobka, o ile będzie miejsce. Dobrze, że mam lekcje tak, że pracuję tylko 3,5 dnia w tygodniu... O chorowaniu dziecka, kiedy oboje będziemy w pracy, to nawet nie chcę myśleć..., ale wierzę, że damy jakoś radę!!!
Dziekuje ślicznie, mam nadzieję ze mama szybko dojdzie do siebie i żeby miala sprawna rękę bo to najważniejsze. Jest młodą kobietą bo 56 lat! Musi walczyć. Załatwiliśmy jej pobyt rehabilitacyjny na 2 miesiace, wyszla w poniedzialek do domu a juz jutro jedzie takze rehabilitacja najwazniejsza! Boze to bardzo szybko musicie wracac do pracy 😥 😥😥😥 ja musze miec taka wanienke, zebym mogla swobodnie sama myć dziecko bez pomocy męża bo on w sumie ciagle pracuje

Dziekuje ślicznie, mam nadzieję ze mama szybko dojdzie do siebie i żeby miala sprawna rękę bo to najważniejsze. Jest młodą kobietą bo 56 lat! Musi walczyć. Załatwiliśmy jej pobyt rehabilitacyjny na 2 miesiace, wyszla w poniedzialek do domu a juz jutro jedzie takze rehabilitacja najwazniejsza! Boze to bardzo szybko musicie wracac do pracy 😥 😥😥😥 ja musze miec taka wanienke, zebym mogla swobodnie sama myć dziecko bez pomocy męża bo on w sumie ciagle pracuje

Urlop tacierzyński to co innego :D Też na te 14 dni cały czas mówiłam tacierzyński, a to jest ojcowski, tacierzyński to jakby ojciec chciał wykorzystać część urlopu macierzyńskiego (zamiast matki), ale to się chyba rzadko zdarza, zwłaszcza jak kobieta karmi piersią no i zazwyczaj facet jednak zarabia więcej, więc się to zwyczajnie nie opłaca 😂
Akurat w mojej sytuacji moj pracuje wiec on ma tacierzynski 😁jak matka pracuje tez no to ona moze wykorzystac urlop ten

reklama
Akurat w mojej sytuacji moj pracuje wiec on ma tacierzynski 😁jak matka pracuje tez no to ona moze wykorzystac urlop ten
W sensie jak urodzisz (lub przed końcem macierzyńskiego), wracasz do pracy, a facet zostaje z dzieckiem? Bo chodzi o to, że tacierzyński to inaczej macierzyński, tyle, że wykorzystywany przez ojca, a ojcowski to te 14 dni, które przysługują facetowi, któremu się urodziło dziecko.

Do góry