reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dziewczyny rozmawiałam z ginem na temat badań po poronieniu i powiedział mi tak, że jest mały odsetek kobiet, którym wyszłyby wszystkie możliwe badania do zrobienia dobrze. Przeraził mnie tym trochę, bo powiedział że kobiety w zdrowych ciążach też mająvadanua nie teges i nawet o tym nie wiedzą...
Czy miałyście Wy lub znacie kobiety, które miały wszystkie badania w normie, czy zawsze coś wychodziło nie tak...
Ciezko znalezc kobietę ktora będzie miała wszystkie wyniki w normie, z dwoch powodów - po pierwsze jesli ciaze przebiega bezproblemowo to żadna się nie bada, wiec nie wiadomo czy i tak czegoś nie ma. Po drugie, nawet my po stratach nie zawsze robimy wszystkie badania, ale w tym co robimy zawsze którejś coś wyjdzie. A czemu cie przeraziło ze kobiety w zdrowych ciążach tez mogą coś mieć nie tak i o tym nie wiedzieć?

Pewnie to zależy od miliona rzeczy. Jeśli chodzi o geny i trombofilie to jeśli ktoś jest młody, rusza się i w miarę zdrowo je to mimo obciążenia genetycznego może to nie mieć znaczenia w ciąży. Poza tym jakieś małe odchylenia od norm tez mogą być nieistotne. Myśle, ze to co powiedział ginekolog może być pocieszeniem dla tych zdiagnozowanych :) ze mimo przeszkód zdrowotnych, dużo kobiet rodzi zdrowe dzieci 💕
Sama obecnosc genu z mutacją nie oznacza ze będziemy mieć jakieś problemy z tym związane ;) i to w sumie bez względu na wiek, kondycję czy zdrowe odżywianie. Najważniejsze żeby móc donosić ciaze i urodzić zdrowe bobasy w naszym przypadku :)

reklama
Ciezko znalezc kobietę ktora będzie miała wszystkie wyniki w normie, z dwoch powodów - po pierwsze jesli ciaze przebiega bezproblemowo to żadna się nie bada, wiec nie wiadomo czy i tak czegoś nie ma. Po drugie, nawet my po stratach nie zawsze robimy wszystkie badania, ale w tym co robimy zawsze którejś coś wyjdzie. A czemu cie przeraziło ze kobiety w zdrowych ciążach tez mogą coś mieć nie tak i o tym nie wiedzieć?

Sama obecnosc genu z mutacją nie oznacza ze będziemy mieć jakieś problemy z tym związane ;) i to w sumie bez względu na wiek, kondycję czy zdrowe odżywianie. Najważniejsze żeby móc donosić ciaze i urodzić zdrowe bobasy w naszym przypadku :)
Mi genetyk tak właśnie powiedziała, ze jeśli ma się obciążenie genetyczne, to trzeba bardzo przestrzegać zasad zdrowego odżywiania, życia, bo to jednak ma duże znaczenie w tym przypadku.

Mi genetyk tak właśnie powiedziała, ze jeśli ma się obciążenie genetyczne, to trzeba bardzo przestrzegać zasad zdrowego odżywiania, życia, bo to jednak ma duże znaczenie w tym przypadku.
A jakie konkretnie obciążenia miala na myśli? Choroby w rodzinie czy jakieś mutacje typu trombofilia? Pytam z ciekawości :)

A jakie konkretnie obciążenia miala na myśli? Choroby w rodzinie czy jakieś mutacje typu trombofilia? Pytam z ciekawości :)
Trombofilia pai- 4G i ta druga na M, ale jest mniej istotna; powtórzyła mi to wielokrotnie, ze bardzo ważne, żebym dbała o zdrowie, bo genetycznie jestem obciążona i jeśli będę żyć zdrowo to to obciążenie genetyczne nie powinno mi doskwierać.

Trombofilia pai- 4G i ta druga na M, ale jest mniej istotna; powtórzyła mi to wielokrotnie, ze bardzo ważne, żebym dbała o zdrowie, bo genetycznie jestem obciążona i jeśli będę żyć zdrowo to to obciążenie genetyczne nie powinno mi doskwierać.
O widzisz, mam pai1 i mi genetyk na konsultacji totalnie nic takiego nie mowila. U mnie z ruchem jest różnie, a teraz w ciąży to ruch leży i kwiczy. Zdrowa dieta to tez teraz uciekła, bo mam ochotę ciagle na czekoladę :D ale dobrze.miec takie coś na uwadze na przyszlosc

Najlepiej zrobić sobie badanie z krwi bete, ale to tez na pewno już wiesz :) trzymam kciuki
Tak, wiem. Ale to dla mnie zbyt stresujące. Zresztą od pobytu w szpitalu z druga córka w ciąży tak byłam pokłuta po rękach, że idę na badanie krwi tylko jeśli jest konieczne.

Super, że mnie wspieracie dziewczyny. Dam znać jutro😘

reklama
O widzisz, mam pai1 i mi genetyk na konsultacji totalnie nic takiego nie mowila. U mnie z ruchem jest różnie, a teraz w ciąży to ruch leży i kwiczy. Zdrowa dieta to tez teraz uciekła, bo mam ochotę ciagle na czekoladę :D ale dobrze.miec takie coś na uwadze na przyszlosc
Mi napisała w zaleceniach zdrowy styl życia, ruch, bezwzględny zakaz palenia papierosów i dieta folianowa, u mnie ta pai1 była w homozygocie jeśli może u Ciebie w heterozygocie to znaczy ze jeden gen jest obciążony, to wtedy tez jest mniejszy wpływ, w homozygocie dwa geny są obciążone to już wtedy ma większe znaczenie.

Do góry