reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

reklama
ja mam dwie teorie jesli chodzi o nasz przypadek:
1. mała ma dużą potrzebę bliskości cyca. I troche sobie go wysmoczkowała, przez co nawe przy godzinnym przystawianiu tego ssania jest niewiele. Tylko żeby troche pojeść a pozniej lekko zasysa i może nie wyciąga tego najbardziej tlustego mleka.
2. (I ta wydaje mi sie bardziej prawdopodobna) My siedziałysmy dwa tygodnie w szpitalu, i jestem przekonana że mimo zakazu położne dokarmiały mieszanką małą do badań i do kąpieli. I tak myśle, że przez tak długi czas moja laktacja nie mogła sie dostosować do jej zapotrzebowania jeśli była dokarmiana na boku.

Może tak być, mi też w szpitalu słowa nie powiedzieli, że dokarmiali małego butelką, dopiero w jego książeczce zdrowia zobaczyłam, że " karmienie mieszane" chociaż, że ja w szpitalu karmiłam tylko piersią.

Hej Dziewczyny ja też ostatecznie lutowo-marcowa, poród 1.03 w 42+0tyg po męczarniach z wywoływaniem ostatecznie też cc. Ciężko się ogarnąć, przyzwyczaić do nowego życia i znaleźć jakąkolwiek chwilę dla siebie. Podziwiam te które dają radę z 2 czy więcej dziecmi i jeszcze są w stanie zadbać o siebie 😩
Dobijajace jest to jak ciężko utrzymać laktacje i ile z tym poświęcenia, nie wiem jak inne KP ale ja nic nie robię tylko siedzę z cyckiem na wierzchu a i wydaje mi się ze nie do końca się najada bo i nie spi głęboko(wgl wydaje mi się że wcale nie spi, dziś wnocy będzie z 5 godz może a w necie czytam że noworodek spi kolo 18 godz, jaaaaak?😪) i srednio co godzinę znowu chce jeść.. dodatkowo Synek najprawdopodobniej ma wzmożone napięcia i położna zaleciła pójść do osteopaty, czy któraś może też ma ten problem?
Mój mały też bardzo mało śpi, wczoraj w nocy i w dzień pierwszy raz od porodu pospał troszkę dłużej a tak w dzień prześpi może z dwie godziny łącznie 😔 chociaż, że go dokarmiam mm to i tak za Godzinę znowu głodny jest 🤷

U mnie odwrotnie. Dokarmiali na moją prośbę a w książeczce wpisały że karmienie tylko piersią [emoji6]
Może tak być, mi też w szpitalu słowa nie powiedzieli, że dokarmiali małego butelką, dopiero w jego książeczce zdrowia zobaczyłam, że " karmienie mieszane" chociaż, że ja w szpitalu karmiłam tylko piersią.

Cześć dziewczyny, ja również zaliczam się do lutowych mam - 2 marca urodziłam mojego pierwszego synka. Przez to że rodziłam SN, które zakończyło się cc (wcześniej 2 doby męczyły mnie skurcze) a na oddziale wystąpiły problemy z laktacja, już w szpitalu dopadł mnie atak paniki - brak snu zmęczenie sytuacja - dostałam tylko tabl. uspokajająca. Dziś mijają 2 tyg od porodu a ja mam często kłucie pod mostkiem, trzęsę się wieczorem w ataku lęku że nie poradzę sobie z uspokojeniem siebie i opieką nad małym, że nie zasnę (bezsenność już kiedyś przed porodem potrafiła mnie zmęczyć). Dziś cała noc bezsenna, uspokoiłam się trochę nad ranem, ale ledwo żyję z tych nerwow. Dziewczyny co byście zrobiły? Pogotowie, SOR czy szukać szybko jakiegoś lekarza? Mąż i rodzice są przy mnie ale nie wiedzą jak mi pomóc, potrafią uspokoić mnie na krótko
Mialam taka sytuacje przez szpitale i ciagle problemy i choroby małej. Mi pomogła wizyta u psychologa i niestety lek przeciwdepresyjny. A raczej przeviwlekowy na receptę... mam jeszcze leki i ataki paniki ze nie ogarniam sytuacji ale jest dużo lepiej jak na początku. Takze szukaj pomocy i to na juz bo z dnia na dzień bedzie vi sie to pogłębiało jak u mnie. A przy tym krotka droga do odtrącenia własnego dziecka. Wiem cos o tym

Mialam taka sytuacje przez szpitale i ciagle problemy i choroby małej. Mi pomogła wizyta u psychologa i niestety lek przeciwdepresyjny. A raczej przeviwlekowy na receptę... mam jeszcze leki i ataki paniki ze nie ogarniam sytuacji ale jest dużo lepiej jak na początku. Takze szukaj pomocy i to na juz bo z dnia na dzień bedzie vi sie to pogłębiało jak u mnie. A przy tym krotka droga do odtrącenia własnego dziecka. Wiem cos o tym
Wydaje mi się, ze my kobiety przez to, ze naogladamy sie i na słuchamy jakie to macierzystwo jest proste łatwe, i w ogóle usłane różami czujemy ogromna presje... Bo dlaczego ktos ma tak a nasze dziecko placze i wymaga ciagle opieki... A niestety co widzimy w internecie to zaklamanie rzeczywistości. A my kobiety zaraz same sie linczujemy jakie my zle matki. A wiecie co? Dla swojego dziecka zawsze będziemy najlepsze 😍😍😍😍

Wydaje mi się, ze my kobiety przez to, ze naogladamy sie i na słuchamy jakie to macierzystwo jest proste łatwe, i w ogóle usłane różami czujemy ogromna presje... Bo dlaczego ktos ma tak a nasze dziecko placze i wymaga ciagle opieki... A niestety co widzimy w internecie to zaklamanie rzeczywistości. A my kobiety zaraz same sie linczujemy jakie my zle matki. A wiecie co? Dla swojego dziecka zawsze będziemy najlepsze 😍😍😍😍
Dokładnie tak jest. Ja przebywajac od porodu ciagle w szpitalu, bedac w domu tylko 3 dni. Padajac ze stresu z nerw, zmęczenia i lęku o małą. Prosząc o pomoc na oddziale slyszalam ze tak kazda matka ma ciezko i ze powinnam umieć obejść swoje dziecko i wiedziec jak kapac, przebierać, odbijać itp. Gdzie do tej pory robily to polozne na oddziale A nie ja, a to moje pierwsze dziecko... wiec totalnie zaczęłam się wycofywać z opieki nad mala, wbijać sobie do głowy ze nie umiem, nie potrafię, ze jestem zła matka dla małej... i skończyło to się na początkach nerwicy lękowej i depresji... i teraz jestem na lekach i musze się od nowa uczyć życia z własnym dzieckiem po tej początkowej niechęci.

U nas mala po przejściu rotawirusa, zaczyna jesc mleko modyfikowane na żądanie. Czasem jej się zdarza dzien gdzie spi 3h w nocy. Czasem jest cala noc na czuwaniu. W dzień bardzo różnie. Od czasu przejscia wirusa i na mleko modyfikowane przybrała na masoe i ma drugi podbródek!;D waga przy porodzie 3750. W trakcie choroby 3500. A teraz 4200 !;) takze jest coraz większa i coraz bardziej maruda ;p a ja jestem miesiąc po porodzie i zaczynam wchodzić w swoje przedciazowe ubrania mimo ze rana po nacięciu krocza dalej sie nie goi i co tydzień mam wizyty i kontrolne usg...

Dziewczynh jak szykujecie mleko modyfikowane żeby było szybko i w odpowiedniej temperaturze ? Wode trzymacie ciagle w podgrzewaczu? Macie jakiś patent ile ml wody gorącej i wody zimnej żeby wkolo nie mierzyć temperatury? A może jakiś inny sposób?

reklama
Dziewczynh jak szykujecie mleko modyfikowane żeby było szybko i w odpowiedniej temperaturze ? Wode trzymacie ciagle w podgrzewaczu? Macie jakiś patent ile ml wody gorącej i wody zimnej żeby wkolo nie mierzyć temperatury? A może jakiś inny sposób?
Ja kupialam czajnik z ustawieniem temeratury😂 czyli lenistwo level wysoki 😂 najpierw uzywalam podgrzewacza i dolewalam zimnej wody

Do góry