No właśnie nie wiem, nie chcę go zmuszać do spania na pleckach i sama chciałabym w nocy spać, no ale mam obawy, a nie mam monitora oddechu i jak tylko leży na brzuszku, to ja nie zasnę, co chwilę sprawdzam, czy ma nosek drożnyPocieszę Cię, moja mama opowiadała mi, że jak byłam taka mała to tylko i wyłącznie na brzuszku spałam, jak tylko się mnie przewróciło na plecki to od razu pobudkaI teraz u nas historia zatacza koło, bo Filip przez to, że ciągle go coś tam goni w jelitkach i refluksowo to zasypia na dłużej tylko na brzuszku, a przecież nie będziemy dziecka męczyć i zmuszać do spania na plecach, ani on się nie wyśpi, ani ja na przykład w nocy. Także u nas praktycznie każdy sen już na brzuchu
Z tym, że mamy w łóżeczku monitor oddechu i młody już swobodnie przewraca główkę z boku na bok i podnosi. Monitor kupiliśmy na promocji za niecałe 2 stówki i dzięki temu mamy dużo spokojniejszą głowę. Ale może Czarek ma ten sam problem co nasz młody? Jak charczy i płacze to być może pokarm mu się wraca i po prostu go boli i piecze, a dodając do tego klasyczne bolączki jelitowe takich małych dzieci to w ogóle ma combo. Dzieci, które chcą spać na brzuszkach mają mniej problemów trawiennych typu kolka. Niby jest to odradzane ze względu na SIDS, ale takie maluszki to przecież też ludzie i mają swoje preferencje
![]()
reklama
Ja odkrylam nowa funkcje okapu@Tola90 puściłam małemu te usypiające dźwięki, co wczoraj podrzuciłaś, położyłam się obok i zgadnij kto zasnął![]()

Czytałam o tym i podobno tych zastrzyków nie podaje się profilaktycznie każdemu, tylko jak są wskazaniaTeraz już będę wiedziała![]()
KarolinaAnna.K
Fanka BB :)
Nasza panna też lubi okap, ale najbardziej kocha termowentylatorJa odkrylam nowa funkcje okapu![]()

Hahaha@Tola90 puściłam małemu te usypiające dźwięki, co wczoraj podrzuciłaś, położyłam się obok i zgadnij kto zasnął![]()

Mi ta doradczyni laktacyjna mówiła, że jakaś kobieta się martwiła, czy się dziecko najada, bo po 5 minutach wypluwało pierś, a dziecko jak to określiła jak "pączek w maśle, więc raczej głodny nie byłJa przystawiam po 15min do kazdej na karmienie. Pierwsze 5min na pewno doi bo slychac jakby z butli pila. A pozniej to roznie... zaczyna sie dziamdanie, a czasem jeszcze uslysze pozniej takie dojenie. Ponoc w 8min dziecko moze sie najesc. Ale pewnie tez taka z dupy statystyka, kazde inne a to jakas usredniona cyfra.
Te sensoryczne książeczki są super, widziałam na Instagramie ręcznie robione, ale drogiePolecam ten wpis:
Z książeczek w nim występujących mamy (ale są raczej dla dzieci ciut starszych, mój noworodzio na razie ogląda kontrastowe):![]()
Najlepsze książki dla niemowląt i rocznych dzieci
Zachęcenie malucha do "czytania" nie jest sprawą łatwą. Zebrałam dla Was książki dla niemowląt o rocznych dzieci, od których żadne nie będzie uciekać. :)wiolawoloszyn.pl
Zobacz załącznik 1249756
Jeszcze mam książeczki sensoryczne z elementami o różnych fakturach, ale jeszcze nie trafiłam na idealną, bo albo wszystkie wstawki są gumowe albo jakieś malutkie...
No i jeszcze książeczki z wierszykami, ale również czekają na swój czas![]()
Mój skończył dziś 4 tygodnie i jak go położna dziś ważyła to było 4020g, ale w ubranku i pieluszce, więc można przyjąć, że 4kg już ma a Twój?Dziewczyny a ile Wasze maleństwa już ważą? I w jakim tygodniu? Bo moja kluska to już małe sumo![]()

A probowalas go moze odkladac na mate edukacyjna. Mnie dzisiaj zszokowalo ze mloda tak dlugo wykazywala zainteresowanie. Dlugo tzn pol godzinyMi ta doradczyni laktacyjna mówiła, że jakaś kobieta się martwiła, czy się dziecko najada, bo po 5 minutach wypluwało pierś, a dziecko jak to określiła jak "pączek w maśle, więc raczej głodny nie byłJa mojemu dzisiaj dałam cyca przez kapturki, ból trochę mniejszy, więc nie musiałam mu zabierać i po jakichś 10-15 minutach z jednej piersi zasnął, więc chyba się najadał, po spacerze już było gorzej, to dorobiłam modyfikowane, ale spać wciąż nie chce
![]()

reklama
Moja wczoraj miala rowny miesiac i 3800gDziewczyny a ile Wasze maleństwa już ważą? I w jakim tygodniu? Bo moja kluska to już małe sumo![]()