reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Październikowe mamy 2022

A te wymienniki bo masz insulinę do posiłków lub ketont w moczu?
Pytam bo ja mam tylko na noc insulinę i nie liczę wymiennikow, tylko po prostu jem to co ma niski ig :)
Jem, bo mi tak diabetolog zalecił. Lecę trzeci tydzień wg wskazań. Choć tego w czasie choroby nie mam co liczyć w sumie... Na eksperymenty przyjdzie czas🙂

reklama
No właśnie mi nie kazano dlatego dopytuję :)
Ja zawsze wychodzę z założenia, że wskazania wynikają z przypadku, jakim.aktualnie się lekarz zajmuje. Jestem bez insuliny, ale lecę wymiennikami również ze względu na wagę Malucha. Jak się okazało mamy z Maluchem rozbieżne gusta i potrzeby żywieniowe😁

Ja zawsze wychodzę z założenia, że wskazania wynikają z przypadku, jakim.aktualnie się lekarz zajmuje. Jestem bez insuliny, ale lecę wymiennikami również ze względu na wagę Malucha. Jak się okazało mamy z Maluchem rozbieżne gusta i potrzeby żywieniowe😁
Mój diabetolog nawet nie pyta na jakim centylu jest dziecko...

A te wymienniki bo masz insulinę do posiłków lub ketont w moczu?
Pytam bo ja mam tylko na noc insulinę i nie liczę wymiennikow, tylko po prostu jem to co ma niski ig :)
Też nawet nie wiem jak to się liczy, ale brzmi na skomplikowane;) trzymam się niskiego ig i też mam insulinę na noc

Ja wczoraj wizyte, mala na 1100gr w 27+4 i lekarka mowi ze troche duza ale wedlug apek ciazowych to w normie wiec spoko ;)
Ja mam dziś 27+2 i idę w środę, też jestem ciekawa ile waży bo ja w sumie nic nie przytyłam przez miesiąc. Już chyba wolę jak mały jest większy bo boję się hipotrofii;/

Ja dziś po wizycie i na szczęście wszystko dobrze, mała urosła i jest na 16 centylu:) czyli już ok, bo ostatnio byla na granicy hipotrofi, szyjka tez się trzyma, chociaż miękka i mam się bardziej oszczędzać i więcej leżeć.
A który masz tydzień i ile waży bo mnie te centylem zastanawiają. @crainte też ostatnio pisała że jest na 25 a według pewnego wykazu 50centyl. To ja już nie wiem jak to lekarze licza

reklama
Wytlumaczy mi ktos jak dokladnie sprawdza sie te centyle?
Wiekszosc z Was ciagle o tym wspomina a moja Pani doktor nigdy nic na ten temat nie mowila, zawsze tylko sprawdza wymiary i szacowana wage ale nigdy nic nie mowila o siatce centylowej 🤔

Do góry