Ja mam dwoje jesiennych dzieci i teraz będzie wiosenne. Ubranka spokojnie wykorzystamy, bo ja kupowałam sporo z krótkim rękawem, a pajacyków z całego serca nienawidzęJa chcialam mieć drugie dziecko jak najszybciej, zaczelismy się starać 8 miesiecy po porodzie, ale nie miałam wtedy jeszcze okresu, dopiero 2 mce później dostałam i z regularnością bywało różnie. Ostatecznie bedzie między dziećmi 2 i pół roku różnicy. Córka z listopada, drugie bobo z maja. Kupowałam duzo ubranek neutralnych zwłaszcza na początek z nadzieją na synka w drugiej ciąży, ale i tak średnio rozmiarowo to sìe zgra. Bo mam ubranka jesienno zimowe, pajace, body wszystko na długi rekaw. Czapki, kombinezony, śpiworek do gondoli wszystko bedzie za małe na jesien i zime.
reklama
Lea2022
Moderator
Tylko cola może podnieść tętno płoduTo działa - lekarze zalecają soczek lub colę przed usg prenatalnym![]()
Lea2022
Moderator
Ja też! Kto to wymyślił i po co? Chyba, żeby kupować nielubianym przyszłym mamom w prezencje.Ja mam dwoje jesiennych dzieci i teraz będzie wiosenne. Ubranka spokojnie wykorzystamy, bo ja kupowałam sporo z krótkim rękawem, a pajacyków z całego serca nienawidzę![]()
Z tego co wiem, to nieznacznie. Kofeina jest dopuszczona do spożycia w ciąży do 300 mg dziennie.Tylko cola może podnieść tętno płodu
Lea2022
Moderator
Chyba wg najnowszych zaleceń nie ma bezpiecznej dawki w ciąży. Ja bym chyba nie ryzykowała i postawiła na soczek czy inną czekoladę.Z tego co wiem, to nieznacznie. Kofeina jest dopuszczona do spożycia w ciąży do 300 mg dziennie.
Matuszka
Fanka BB :)
My o poprzednią ciążę staraliśmy się chyba koło 4. miesięcy, teraz nieplanowana
Synek jest z 11.maja, teraz termin na 20.maja, więc wychodzi równo 3 lata różnicy. Nie planowaliśmy więcej dzieci, więc wszystkich małych rozmiarów się pozbyłam. Dobrze, że nie sprzedaliśmy wózka, bo bardzo nam się ta gondola z Cybexa sprawdziła
W czekoladzie też jest kofeinaChyba wg najnowszych zaleceń nie ma bezpiecznej dawki w ciąży. Ja bym chyba nie ryzykowała i postawiła na soczek czy inną czekoladę.
WHO podaje 300 mg. Masz jakiś link do najnowszych zaleceń?
Lea2022
Moderator
W białej nie ma właściwieW czekoladzie też jest kofeina
WHO podaje 300 mg. Masz jakiś link do najnowszych zaleceń?
Maternal caffeine consumption and pregnancy outcomes: a narrative review with implications for advice to mothers and mothers-to-be - PubMed
The substantial majority finding from observational studies and meta-analyses is that maternal caffeine consumption is reliably associated with major negative pregnancy outcomes. Reported findings were robust to threats from potential confounding and misclassification. Among both observational...
Zalecenia WHO często nie są niestety na bieżąco uaktualniane...
reklama
Stelle
Fanka BB :)
Też słyszałam że według najnowszych zaleceń nie ma bezpiecznej dawki kofeiny w ciąży. Jak byłam z synkiem w ciąży to spokojnie piłam jedna kawę dziennie, teraz przez mdłości i tak mnie odrzuciło, ale gdyby nie to to i tak chyba dla spokojnej głowy bym odpuściła tą kawę.W białej nie ma właściwie
To jest bardzo dobrze przeprowadzony przegląd gromadzący dostępne badania i metaanalizy, opublikowany z resztą w renomowanym czasopiśmie.![]()
Maternal caffeine consumption and pregnancy outcomes: a narrative review with implications for advice to mothers and mothers-to-be - PubMed
The substantial majority finding from observational studies and meta-analyses is that maternal caffeine consumption is reliably associated with major negative pregnancy outcomes. Reported findings were robust to threats from potential confounding and misclassification. Among both observational...pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Zalecenia WHO często nie są niestety na bieżąco uaktualniane...