reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamusie 2026

są badania które wskazują, na to że nie jest obojętny na rozwój płodu. To jest lek.. nawet nospa może wpływać na to że później dzieci mają problemy z napięciem mięśniowym. Bez wyraźnych wskazań nie powinno się go brać, a to że wielu lekarzy daje tak na zaś jest niestety bardzo częste. Tak jak pisałam wcześniej, mój lekarz jest bardzo przeciwny jakimkolwiek lekom w ciąży bez wyraźnych wskazań. Żadnych przeciwbólowych, zapobiegawczych leków czy cokolwiek. Nawet odradzał mi te tabletki na mdłości w poprzedniej ciąży i mówił żeby je brała kiedy naprawdę będzie już źle, ale jednak starała się korzystać z naturalnych sposobów . Tylko tak jak mówię, chodzi o dawanie czegoś na zaś a nie kiedy są wskazania.
Gdzieś ostatnio któraś nawet napisała, że to jak branie insuliny kiedy masz wynik ok, ale boisz się cukrzycy.
Mój lekarz (ten na NFZ, który nie wykrył cukrzycy) co ciążę pakował mi heparynę. Teraz poszłam do specjalisty (mam nadzieję, że będzie mi dane u niego prowadzić całą ciążę), pokazałam mu wyniki i stwierdził że nie mam żadnej trombofilii i w żadnym wypadku heparyna nie jest dla mnie wskazana. Mało tego, powiedział że o tym się nie mówi, ale heparyna ma wpływ na późniejsze życie bo bardzo wpływa na zwapnianie się kości. To oznacza, że mogę zachorować na osteoporozę dużo szybciej albo szybciej będzie się rozwijać, a u kobiet generalnie częściej występuje osteoporoza 🥴

reklama
Mój lekarz (ten na NFZ, który nie wykrył cukrzycy) co ciążę pakował mi heparynę. Teraz poszłam do specjalisty (mam nadzieję, że będzie mi dane u niego prowadzić całą ciążę), pokazałam mu wyniki i stwierdził że nie mam żadnej trombofilii i w żadnym wypadku heparyna nie jest dla mnie wskazana. Mało tego, powiedział że o tym się nie mówi, ale heparyna ma wpływ na późniejsze życie bo bardzo wpływa na zwapnianie się kości. To oznacza, że mogę zachorować na osteoporozę dużo szybciej albo szybciej będzie się rozwijać, a u kobiet generalnie częściej występuje osteoporoza 🥴
ponowię pytanie które już padło : i jak tu ufać lekarzom? Jak oddać w ich ręce nasze i dzieci życie?

są badania które wskazują, na to że nie jest obojętny na rozwój płodu. To jest lek.. nawet nospa może wpływać na to że później dzieci mają problemy z napięciem mięśniowym. Bez wyraźnych wskazań nie powinno się go brać, a to że wielu lekarzy daje tak na zaś jest niestety bardzo częste. Tak jak pisałam wcześniej, mój lekarz jest bardzo przeciwny jakimkolwiek lekom w ciąży bez wyraźnych wskazań. Żadnych przeciwbólowych, zapobiegawczych leków czy cokolwiek. Nawet odradzał mi te tabletki na mdłości w poprzedniej ciąży i mówił żeby je brała kiedy naprawdę będzie już źle, ale jednak starała się korzystać z naturalnych sposobów . Tylko tak jak mówię, chodzi o dawanie czegoś na zaś a nie kiedy są wskazania.
Gdzieś ostatnio któraś nawet napisała, że to jak branie insuliny kiedy masz wynik ok, ale boisz się cukrzycy.
Od 15 minut szukam z mojej medycznej, zawodowej ciekawości badania dotyczącego negatywnego wpływu progesteronu naturalnego (który jest m.in. w Duphastonie) na płód - nie znalazłam poza tymi z lat 80-tych, które zostały obalone. Progesteron ten jest analogiem tego, który produkujemy naturalnie. Jeśli norma jest od 5 do 50, nie ma przeciwwskazań do uzupełnienia go z zewnątrz. :) Ale zgadzam się - muszą być do tego konkretne wskazania, nadgorliwość gorsza od..

ponowię pytanie które już padło : i jak tu ufać lekarzom? Jak oddać w ich ręce nasze i dzieci życie?
Ja tam nie ufam lekarzom bezgranicznie, choć też na synu nie eksperymentuję, ale sporo problemów jestem już w stanie rozwiązać sama, często idę do lekarza tylko potwierdzić diagnozę 😁 Co do progesteronu to lekarz, u którego teraz byłam potwierdzić ciążę zapisał mi duphaston z tekstem "jak będzie panią bardziej bolał brzuch lub jakieś plamienie się pojawi, to nie jedzie pani do razu do szpitala tylko weźmie sobie ten lek" 😳 plus zapisał mi jakiś drogi lek na mdłości, choć w tej ciąży nie są zbyt uciążliwe, a w poprzedniej były straszne i nic nie brałam. Tym samym ciąży u niego nie zamierzam prowadzić. Mimo, że mam swój rozum i intuicję, to dla własnego spokoju ciążę wolę prowadzić, u lekarza, któremu ufam i który będzie potrafił konkretnie odpowiedzieć na moje pytania, a nie prześmiewczo jak tamten.

Ostatnia edycja:
Chryste, ten specjalista nadaje się do zgłoszenia do izby lekarskiej. Chłop ewidentnie minął się z powołaniem

reklama
Do góry