reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamusie 2026

Poza tym, to też nie jest rocket science, że ciężarne i matki nigdy nie były i nigdy nie będą na rękę ani pracodawcom, ani instytucjom. :D Polityka prorodzinna się kończy w momencie zatrudnienia, często i gęsto. Przykłady można mnożyć.

reklama
Ale ja tu nie mam żadnego stołka, zwykle stanowisko biurowe za małą kasę. Poza tym nie zależy mi, gdyby nie ciąża raczej nie chciałabym tu zostać po okresie próbnym. I tak pewnie jak się dowiedzą o ciąży, przedłużą mi umowę tylko do porodu i nie będą czekać.
Ja póki co nie zamierzam się na zapas tym wszystkim martwić, póki co pracuję.
Miej tylko na uwadze że umowa jest przedłużana w sytuacji gdy umowa jest zawarta na minimum miesiąc a w chwili końca umowy ciąża przekracza 3 miesiąc to wtedy jest przedłużenie jej do dnia porodu :)

Poza tym, to też nie jest rocket science, że ciężarne i matki nigdy nie były i nigdy nie będą na rękę ani pracodawcom, ani instytucjom. :D Polityka prorodzinna się kończy w momencie zatrudnienia, często i gęsto. Przykłady można mnożyć.
Wszystko zależy gdzie pracujesz i kogo masz nad sobą. Można też mnożyć przypadki gdy kobiety wracają do pracy bez żadnego problemu. Znam nawet firmy które mężczyznom i mamom które zdecydują się na skorzystanie w całości z urlopu ojcowskiego i rodzicielskiego dodają ekstra dodatkowy urlop płatny. Nie ma co demonizować trzeba rzeźbić w tym co się ma i w jakiej firmie się pracuje. Na szczęście prawo w porównaniu z tym co było kiedyś się zmieniło i jak się je zna to naprawdę można dużo w tej chwili.

@Beti.mama pamiętaj że zawsze możesz poprosić na razie lekarza o l4 bez kodu ciążowego ☺️ mnie się mój pytał czy chce już kod czy na razie nie żeby pracodawca nie wiedział ☺️ więc w razie czego możesz mieć na razie jelitowke czy coś jeśli źle się czujesz ☺️

@Beti.mama pamiętaj że zawsze możesz poprosić na razie lekarza o l4 bez kodu ciążowego ☺️ mnie się mój pytał czy chce już kod czy na razie nie żeby pracodawca nie wiedział ☺️ więc w razie czego możesz mieć na razie jelitowke czy coś jeśli źle się czujesz ☺️
Wtedy jednak chyba nie chroni jej żadne prawo i po prostu mogą podziękować za współpracę, bo umówmy się - dla pracodawcy osoba, która idzie na L4 już na okresie próbnym raczej nie ma przyszłości.

Wtedy jednak chyba nie chroni jej żadne prawo i po prostu mogą podziękować za współpracę, bo umówmy się - dla pracodawcy osoba, która idzie na L4 już na okresie próbnym raczej nie ma przyszłości.

A no... dlatego co bardziej cwani pracodawcy, to L4 stosują jako miernik, czy będzie premia. Ktoś brał L4 = cyk i po premii.

A no... dlatego co bardziej cwani pracodawcy, to L4 stosują jako miernik, czy będzie premia. Ktoś brał L4 = cyk i po premii.
Tak, u mnie premia roczna jest uzależniona od ilości L4. Teraz już i tak nie wygląda to źle, bo kiedyś >30 dni L4 oznaczało brak premii (a to jedna goła pensja), teraz już mają jakieś tam widełki, jak zresztą do wszystkiego - wczasów pod gruszą czy nawet socjala takiego jak "zajączek" czy "karp". Z tą różnicą, że do socjala są tylko widełki dochodowe.

reklama
Do góry