callina
Fanka BB :)
Aktualnie jest coś takiego ..Jak mnie denerwują lekarze, którzy nie opisują wymiarów pęcherzyków…
Ja trzymam kciuki, abyś coś tam jednak się zadziałomyślę, że warto spróbować
![]()
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Aktualnie jest coś takiego ..Jak mnie denerwują lekarze, którzy nie opisują wymiarów pęcherzyków…
Ja trzymam kciuki, abyś coś tam jednak się zadziałomyślę, że warto spróbować
![]()
Wg mnie jesteś przed owulacja, śluz? Ja go nie mam wcale, żadne jakieś białka jaja, jest bardziej "mokro" ale żadne zalewanie, a zachodziłam w ciążę łatwo.w sumie jakoś na tym cyklu mocno mi nie zależy, ale boję się, że coś jest nie tak .. sam fakt braku śluzu.. jakiś cykl temu też tak było.. a zazwyczaj miałam mega mega powódź.. coś się pozmieniało i trochę się stresuję, że może to być coś poważnego ..
ale mogło mi się aż tak pozmieniać?Wg mnie jesteś przed owulacja, śluz? Ja go nie mam wcale, żadne jakieś białka jaja, jest bardziej "mokro" ale żadne zalewanie, a zachodziłam w ciążę łatwo.
PCOS niejedno ma imięNo właśnie ostatnio jak byłam u ginekologa tego w Czechach by potwierdzić brak polipa to pytal się mnie jakie mam cykle itp, bo mówi, że moje jajniki tak troszeczkę wyglądają mi na policystyczne ( generalnie pierwsze słyszę, nikt mi nigdy tego nie powiedział, a druga sprawa to przy policyst. jajnikach chyba jest właśnie brak miesiączki lub, baaardzo długie cykle albo skąpe i krótkie miesiączki co nie ? ) Ja mam od zawsze bardzo obfite i bolesne miesiączki z skrzepami, w miarę regularnie bo między 28-30 dni, czasami raz na kilka miesięcy 33 dni.
I właśnie powiedział mi coś ciekawego, co w sumie sama właśnie zauważyłam, że możliwe jest, że przy tych długich cyklach mogę mieć cykle bezowulacyjne a przy krótkich owulację. I to właśnie zauważyłam jeśli chodzi o objawy, że przy krótkich zawsze na drugi dzień po piku odczuwam mocno owulację a przy tych długich, nawet jeśli pik jest to nie czuję owulacjijuż sama nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć.
Może która się zna, wypowie ?
@olka11135 Ty to skarbnica wiedzy i dodatkowo chyba masz też pcos.
@Kejti9247 hej dałabyś radę zerknąć na to?wrzucam zdjęcie z dzisiejszego monitoringu, ktoś się zna na tym?Bo ja totalnie nic nie rozumiem
Będę wdzięczna za jakaś podpowiedź
Czy przy cyklach bezowulacyjnych masz miesiączki w terminie?PCOS niejedno ma imięoficjalnie, żeby stwierdzić, że masz trzeba spełnić 2 z 3 kryteriów: 1) nieregularne cykle 2) Hiperandrogenizm 3) obraz policystycznych jajników w USG. Ale są to wytyczne bodajże z 2004 roku. Ja u siebie tylko podejrzewam, ale mam pewność że to jest powodem moich licznych bezowulacyjnych cykli
mam regularne cykle 29-32, miesiączki nie są jakieś skąpe, owulacje a raczej pik na testach około 18-20 dc. Jajniki na USG w porządku. Jedynie co u mnie na 100% jest to wysokie poziomy androgenów, niskie DHEAs, które odpowiada za wiązanie hormonów płciowych ale to nadal wszystko mieści się w normach laboratoryjnych (ale nie funkcjonalnych) plus wysokie AMH, które może, a nie musi wskazywać na PCO
Ważne jest żeby wiedzieć że PCOS a PCO to dwie różne rzeczy. Pierwsze to zespół policystycznych jajników i wtedy tak jak napisałaś trzeba spełnić określone kryteria. Ale można mieć PCO - czyli policystyczne jajniki - mowa o nich wtedy kiedy obraz jajników w usg jest policystycznyPCOS niejedno ma imięoficjalnie, żeby stwierdzić, że masz trzeba spełnić 2 z 3 kryteriów: 1) nieregularne cykle 2) Hiperandrogenizm 3) obraz policystycznych jajników w USG. Ale są to wytyczne bodajże z 2004 roku. Ja u siebie tylko podejrzewam, ale mam pewność że to jest powodem moich licznych bezowulacyjnych cykli
mam regularne cykle 29-32, miesiączki nie są jakieś skąpe, owulacje a raczej pik na testach około 18-20 dc. Jajniki na USG w porządku. Jedynie co u mnie na 100% jest to wysokie poziomy androgenów, niskie DHEAs, które odpowiada za wiązanie hormonów płciowych ale to nadal wszystko mieści się w normach laboratoryjnych (ale nie funkcjonalnych) plus wysokie AMH, które może, a nie musi wskazywać na PCO
moim zdaniem ten dolny pęcherzyk wygląda na taki owulacyjny, ta trójkątna zmiana na górze może być wzgórkiem jajonosnym (wrzucam zdjęcie z dzisiejszego monitoringu, ktoś się zna na tym?Bo ja totalnie nic nie rozumiem
Będę wdzięczna za jakaś podpowiedź