Zleci na pewnotak, 15:45mam nadzieję że szybko zleci
![]()
reklama
LiliankaKornelka
Fanka BB :)
ja biorę całą moją teczkę, ale w sumie oprócz usg i wyników morfologii to nie mam nic więcejZleci na pewnoale mam stres szczerze mówiąc. Czy jakoś specjalnie trzeba się przygotowywać? Z tego co czytałam trzeba mieć dowód osobisty, skierowanie i można zabrać kartę ciąży. Czy jest coś takiego co trzeba zabrać ze soba? Mam też wyniki badania krwi białka pappa i beta

nieznośne_poplątanie
Lekarka, do której ja się zapisałam, wrzuciła kiedyś taką informację:Zleci na pewnoale mam stres szczerze mówiąc. Czy jakoś specjalnie trzeba się przygotowywać? Z tego co czytałam trzeba mieć dowód osobisty, skierowanie i można zabrać kartę ciąży. Czy jest coś takiego co trzeba zabrać ze soba? Mam też wyniki badania krwi białka pappa i beta
"Prosze bardzo byc minimum 20 min przed badaniem
To że Pani ruszała się do południa lub parę godzin przed badaniem nic nam nie pomaga. Chodzi o to, żeby nigdy nie siedzieć w poczekalni - a chodzić ) a nawet robić przysiady , to płód podniesie się wyżej. Oczywiście w miarę możliwości i braku przeciwwskazań np. krótka szyjka macicy.
Z naszych obserwacji wynika , że zjedzenie słodyczy nie wpływa na poprawę badania USG , czasem wtedy dzieci więcej się ruszają - ale tego nie wymagamy do badania. Choć jest to atrakcja dla pacjentek
Spacer pomaga rozluźnić mięśnie brzucha i miednicy , co ułatwia badanie. Napięcie tej okolicy utrudnia lub czasem uniemożliwia wykonanie wszystkich pomiarów i niepotrzebnie bardzo wydłuża czas badania ( a staramy się używać Doppler w USG jak najkrócej ). Długie badanie USG nie oznacza lepszego badania, a mówi o trudnościach technicznych na wizycie. Średnio wykonuje się usg prenatalne we wszystkich ośrodkach przez około 10-15 minut zgodnie z zasadą ALARA- „możliwie najkrócej , tyle ile jest potrzebne jest do pełnego zbadania płodu”."
Może się przyda.
LiliankaKornelka
10-15 min prenatalnego? Moj lekarz, ten prywatny do którego idę 1 sierpnia, badanie robi około 30 min. I to nie dlatego że źle się układa bobas tylko tak bardzo dokładnie wszystko sprawdza, pokazuje, tłumaczyLekarka, do której ja się zapisałam, wrzuciła kiedyś taką informację:
"Prosze bardzo byc minimum 20 min przed badaniemZawsze może być kolejka do rejestracji , później 10 minut trzeba wypisać dokumenty do badania i potem minimum 15 -20 minut spacerować a nawet robić przysiady , żeby dziecko ułożyło się do badania
To że Pani ruszała się do południa lub parę godzin przed badaniem nic nam nie pomaga. Chodzi o to, żeby nigdy nie siedzieć w poczekalni - a chodzić ) a nawet robić przysiady , to płód podniesie się wyżej. Oczywiście w miarę możliwości i braku przeciwwskazań np. krótka szyjka macicy.
Z naszych obserwacji wynika , że zjedzenie słodyczy nie wpływa na poprawę badania USG , czasem wtedy dzieci więcej się ruszają - ale tego nie wymagamy do badania. Choć jest to atrakcja dla pacjentek
Spacer pomaga rozluźnić mięśnie brzucha i miednicy , co ułatwia badanie. Napięcie tej okolicy utrudnia lub czasem uniemożliwia wykonanie wszystkich pomiarów i niepotrzebnie bardzo wydłuża czas badania ( a staramy się używać Doppler w USG jak najkrócej ). Długie badanie USG nie oznacza lepszego badania, a mówi o trudnościach technicznych na wizycie. Średnio wykonuje się usg prenatalne we wszystkich ośrodkach przez około 10-15 minut zgodnie z zasadą ALARA- „możliwie najkrócej , tyle ile jest potrzebne jest do pełnego zbadania płodu”."
Może się przyda.![]()

Powiedziałyście już Waszym szefom o ciąży? Ja planowałam powiedzieć swojej dopiero po prenatalnych, ale tak się składa, że prenatalne będę miała w pierwszym dniu urlopu, a po urlopie najprawdopodobniej nie będę wracać do pracy bo jestem całymi dniami zmęczona i potrzebuję dużo snu, a w pracy teraz coraz gorsza sytuacja i coraz bardziej się stresuję. Moja gin powiedziała, że wypisze L4 bez problemu więc na 99% skorzystam. Ze swoją chyba porozmawiam w przyszły poniedziałek bo teraz ona ma urlop, mam nadzieję że prenatalne będą ok i że nie będę żałować, że jej powiedziałam wcześniej. Jak u Was?
Kitsune
Moderator
Jestem po wizycie (jeszcze normalnej
). Nic nie pisałam, bo to taka spontaniczna wizyta a też bardzo się bałam czy na pewno wszystko jest okej.
Także tak, jest okej, mamy 3cm człowieka, rączki i nóżki było już widać, serduszko bije, więc wszystko idzie w dobrym kierunku

Także tak, jest okej, mamy 3cm człowieka, rączki i nóżki było już widać, serduszko bije, więc wszystko idzie w dobrym kierunku

nieznośne_poplątanie
Zwykły lekarz? To bardzo długo. W pierwszej ciąży pierwsze dwa prenatalne też robiłam u tej lekarki, jest bardzo polecana, ma mnóstwo aktualnych szkoleń i ja akurat jej ufam, więc i tym razem jadę kilkadziesiąt kilometrów do niej na pierwsze i drugie prenatalne. Jeśli Ci pasuje Twój lekarz, to spoko. Ja wybieram tę lekarkę, bo byłam zadowolona, specjalizuje się ona w wadach serca, a co do jej badania nie mam żadnych obaw.10-15 min prenatalnego? Moj lekarz, ten prywatny do którego idę 1 sierpnia, badanie robi około 30 min. I to nie dlatego że źle się układa bobas tylko tak bardzo dokładnie wszystko sprawdza, pokazuje, tłumaczyale dzięki temu też można czuć że naprawdę dobrze dziecko zbadał z każdej możliwej strony
![]()
nieznośne_poplątanie
Mój lekarz, u którego będę prowadzić ciążę też nigdy nie robi takich długich badań, a mam z nim bardzo dobre doświadczenie, bo moja pierwsza ciąża była mocno powikłana i gdy moja ówczesna prowadząca totalnie mnie olala, on zajął się mną kompleksowo na patologii ciąży, też ma certyfikat FMF. Także nie zawsze krótsze badanie świadczy o niekompetencji lekarza, a prędzej o doświadczeniu.
Na szczęście jest tylu lekarzy, że każda z nas może sobie wybrać takiego, który jej odpowiada zgodnie z własnymi ustalonymi "wytycznymi", które dany lekarz spełnia.
nieznośne_poplątanie
Moja wiedziała od samego początku, bo kibicowała nam w długich staraniach i później w procesie IVF, także u mnie nie było z tym żadnego problemu.Powiedziałyście już Waszym szefom o ciąży? Ja planowałam powiedzieć swojej dopiero po prenatalnych, ale tak się składa, że prenatalne będę miała w pierwszym dniu urlopu, a po urlopie najprawdopodobniej nie będę wracać do pracy bo jestem całymi dniami zmęczona i potrzebuję dużo snu, a w pracy teraz coraz gorsza sytuacja i coraz bardziej się stresuję. Moja gin powiedziała, że wypisze L4 bez problemu więc na 99% skorzystam. Ze swoją chyba porozmawiam w przyszły poniedziałek bo teraz ona ma urlop, mam nadzieję że prenatalne będą ok i że nie będę żałować, że jej powiedziałam wcześniej. Jak u Was?
reklama
LiliankaKornelka
znaczy on jest typowo genetykiem, on nie prowadzi ciąży tylko właśnie robi badania prenatalne i zajmuje się głównie właśnie wadami, genetyka itp.Zwykły lekarz? To bardzo długo. W pierwszej ciąży pierwsze dwa prenatalne też robiłam u tej lekarki, jest bardzo polecana, ma mnóstwo aktualnych szkoleń i ja akurat jej ufam, więc i tym razem jadę kilkadziesiąt kilometrów do niej na pierwsze i drugie prenatalne. Jeśli Ci pasuje Twój lekarz, to spoko. Ja wybieram tę lekarkę, bo byłam zadowolona, specjalizuje się ona w wadach serca, a co do jej badania nie mam żadnych obaw.
On się nazywa dr Lech Dudarewicz, jest jednym z najlepszych lekarzy, w Łodzi to chyba najczęściej polecanym do takich spraw

No ale tak jak mówię, on nie jest zwykłym lekarzem, tylko typowo właśnie wady wrodzone, dlatego pewnie też tak długo bada bo tym się zajmuje więc każda nieprawidłowość może zauważyć.
Ja dzisiaj właśnie mam na NFZ, też ma lekarka bardzo dobre opinie ale jemu ufam 100% więc i tak pójdę i zapłacę to 500 zł