reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pogaduchy długoletnich i nowych starczek ♥️

Mój mąż to jest kawalarz wczoraj mi mówi, MY jesteśmy w ciąży.
Mówię - jakie kuźwa my? W ciąży to jestem ja.
Nie, bo ja też w niej jestem.
Mówię aha... no to powodzenia Panu... 😂
No to znowu ja jestem z tych, która powiedziałaby MY, a mój mąż z tych, co patrzy jak na debila. 🤣
możesz sobie z nim piątkę przybić, a ja z Twoim 🤣

reklama
Pytanie techniczne mam :D nigdy nie uzywalam testow na owu, a z racji lat brania tabletek chcialam przy pierwszych naturalnych cyklach sprawdzic, czy idzie dobrze, jak to bedzie dzialac? Tzn. Jak bedzie 2 kreska to oznacza, ze owulacja byla/jest/bedzie w sensie cykl jest ok, a jak nic sie nie pojawi, znaczy ze bezowulacyjny tak? I robic to normalnie od 1 dnia jeszcze w trakcie okresu, czy jak juz minie?
Trochę jestem do tyłu z postami, ale może Ci to pomoże. :-) Ilu dniowe masz przeważnie cykle? Jeśli w miarę "standardowe" to nie ma sensu robić testów w trakcie okresu. Ja mając owulację w 14dc zaczynałam testować (z nadgorliwości) w 10dc. Na początku masz lekką drugą kreskę, ale pozytyw jest dopiero tak jak pisała @Hermeneg kiedy obie są tak samo ciemne lub testowa ciemniejsza od kontrolnej. Pozytywny test oznacza peak lh - 24-48h po peaku powinna wystąpić owulacja. :) Ale - jeśli Ci bardzo zależy to przez pierwsze cykle wraz z robieniem testów przeszłabym się na monitoring - przynajmniej ja tak robiłam. Stąd wiedziałam, że u mnie te testy faktycznie pokrywają się z obrazem USG. Może to też nadgorliwość, bo to nie są standardowe historie, ale zdarza się, że wyrzut lh następuje, a pęcherzyk nie pęka. Albo że dziewczyny nie wychwytują peaku testami, a okazuje się, że owulacja miała miejsce.
Testy lh zaleca się robić generalnie do pierwszego pozytywu, bo u każdego ten peak utrzymuje się przez inny czas. U jednej mogą wychodzić pozytywne testy prze kolejne kilka dni, a u innych (np u mnie) lh spada praktycznie od razu po peaku.
Powodzenia dla Ciebie. 🩷

Trochę jestem do tyłu z postami, ale może Ci to pomoże. :-) Ilu dniowe masz przeważnie cykle? Jeśli w miarę "standardowe" to nie ma sensu robić testów w trakcie okresu. Ja mając owulację w 14dc zaczynałam testować (z nadgorliwości) w 10dc. Na początku masz lekką drugą kreskę, ale pozytyw jest dopiero tak jak pisała @Hermeneg kiedy obie są tak samo ciemne lub testowa ciemniejsza od kontrolnej. Pozytywny test oznacza peak lh - 24-48h po peaku powinna wystąpić owulacja. :) Ale - jeśli Ci bardzo zależy to przez pierwsze cykle wraz z robieniem testów przeszłabym się na monitoring - przynajmniej ja tak robiłam. Stąd wiedziałam, że u mnie te testy faktycznie pokrywają się z obrazem USG. Może to też nadgorliwość, bo to nie są standardowe historie, ale zdarza się, że wyrzut lh następuje, a pęcherzyk nie pęka. Albo że dziewczyny nie wychwytują peaku testami, a okazuje się, że owulacja miała miejsce.
Testy lh zaleca się robić generalnie do pierwszego pozytywu, bo u każdego ten peak utrzymuje się przez inny czas. U jednej mogą wychodzić pozytywne testy prze kolejne kilka dni, a u innych (np u mnie) lh spada praktycznie od razu po peaku.
Powodzenia dla Ciebie. 🩷
W sumie nie wiem… zawsze mialam jak w zegarku, ale ostatnie lata to tabletki, nie wiem co sie posypie jak je odstawie (jeszcze jedno opak. Bede brala i odstawiam). Po 10 latach to moze dziac sie wszystko, stad chcialam po odstawieniu pomonitorowac troche i zobaczyc czy chociaz owu jest… w 1 zaszlam w 3 cyklu od odstawienia, od 1 sie staralismy, teraz odstawie i zaczniemy sie starac dopiero od 5 po, wiec mam 4 na monitoring :D problem u mnie z ginem jest taki, ze tylko raz w tyg przyjmuje po poludniu, a nie chce za duzo zwalniac sie z pracy, bo tam w kolejce mozna spedzic i 3 h… a poki sie nie uda, nie chce nic mowic ;)

W sumie nie wiem… zawsze mialam jak w zegarku, ale ostatnie lata to tabletki, nie wiem co sie posypie jak je odstawie (jeszcze jedno opak. Bede brala i odstawiam). Po 10 latach to moze dziac sie wszystko, stad chcialam po odstawieniu pomonitorowac troche i zobaczyc czy chociaz owu jest… w 1 zaszlam w 3 cyklu od odstawienia, od 1 sie staralismy, teraz odstawie i zaczniemy sie starac dopiero od 5 po, wiec mam 4 na monitoring :D problem u mnie z ginem jest taki, ze tylko raz w tyg przyjmuje po poludniu, a nie chce za duzo zwalniac sie z pracy, bo tam w kolejce mozna spedzic i 3 h… a poki sie nie uda, nie chce nic mowic ;)
Ja w pierwszą ciążę zaszłam w pierwszym cyklu po odstawieniu anty po 13 latach, także trzymam kciuki :) nie skończyło się to u mnie dobrze, ale podobno przez pierwsze trzy cykle jajniki pracują najbardziej intensywnie. 🤓

Kupie te testy i zobacze, moze przyzwyczaje sie do sikania do pojemniczka :D
Kiedys trafilam do szpitala z zapaleniem pecherza, pani na wejsciu dala mi pojemnik na mocz, zeby w ogole go zbadali, wtedy dowiedzialam sie, ze sa meskie i zenskie pojemniczki :D bylam niezbyt mila bo bardzo bolalo no i wyzyla sie dajac mi ten meski, jest turbo waski i oczywiscie polalam sie cala.. od tamtej pory nie lubie robic do pojemniczkow 😂

Kupie te testy i zobacze, moze przyzwyczaje sie do sikania do pojemniczka :D
Kiedys trafilam do szpitala z zapaleniem pecherza, pani na wejsciu dala mi pojemnik na mocz, zeby w ogole go zbadali, wtedy dowiedzialam sie, ze sa meskie i zenskie pojemniczki :D bylam niezbyt mila bo bardzo bolalo no i wyzyla sie dajac mi ten meski, jest turbo waski i oczywiscie polalam sie cala.. od tamtej pory nie lubie robic do pojemniczkow 😂
Ja do tej pory korzystałam ze strumieniowych testów owulacyjnych z Allegro, nie oszukały mnie, ale nie wybarwiają się tak ładnie jak te paskowe, co dziewczyny robią. Aczkolwiek no wygodniej było sikać na patyk, bo nie wyobrażam sobie jakbym w robocie popierdalała z do łazienki z pojemnikiem. 🤣

reklama
Do góry