reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pomóżcie.

No to musicie się zastanowić co ważniejsze.

Ile jeszcze przykładów podasz, które w Twojej głowie Cie usprawiedliwią? Lekarz zrobił tak jak chciałas i wyszlo na jego. Tak samo by wyszło jakbys upierała się na złe okna.
I to nie jest ani wina Wasza ani lekarza. Tak wyszło. Takie są konsekwencje decyzji, którą podjęliście.

Mamy XXI wiek, powszechny dostęp do internetu i nie doczytałaś nic? To ja nie robiąc ivf tylko czytając forum i rozmawiając z ludźmi znam realia procentowe ile komórek daje jakie szanse 🤷‍♀️

A wsiadając do auta masz obowiązek znać przepisy ruchu drogowego. Także wsiadając z instruktorem. I nie, imstruktor nie jest od tego, żeby Ci wyjaśniać, że masz się stosować do znaków,m i tłumaczyć, ze dostaniesz mandat.
Dlaczego nikt nam nie powiedział miesiąc temu jak przystąpiliśmy do programu że następna procedura będzie po 5 miesiącach ? Dlaczego? Czyli rozumiem że teraz po miesiącu jakbym zadzwoniła jako nowa „uczestniczka” to powiedzą mi że mają miejsce dopiero w przyszłym roku bo tyle chętnych jest ? Czy chodzi o numerki i o jak największą liczbę nowych uczestniczących w programie ?

reklama
Nawet jakbyś zapłodniła 18 komórek i nawet gdybyś miała z tego 4 zarodki do podania to nadal mogłabyś mieć okrągłe 0 ciąż. Jak można podejść do tak wymagającej i skomplikowanej procedury medycznej i nie poczytać o tym choćby z ciekawości?

Dlaczego nikt nam nie powiedział miesiąc temu jak przystąpiliśmy do programu że następna procedura będzie po 5 miesiącach ? Dlaczego? Czyli rozumiem że teraz po miesiącu jakbym zadzwoniła jako nowa „uczestniczka” to powiedzą mi że mają miejsce dopiero w przyszłym roku bo tyle chętnych jest ? Czy chodzi o numerki i o jak największą liczbę nowych uczestniczących w programie ?
A skąd mieli wiedzieć ile komórek się zapłodni i ile da ciążę? Myślisz że to jest gdzieś zapisane w systemie?

Masz rację…. Dziękuję że od razu mnie nie posadziłaś o „winę” i chociaż trochę zrozumiałaś…. Każdy ma inne poglądy…. Ja nie wytykam palcami tych do zapładniają po 18 i mają po 6-8 zarodków bo to ich sprawa…. Ja poprostu się tego nie spodziawalam… w piątek myślałam że będą 4 zarodki…. Ja byłam pewna…. Może ręki bym sobie nie dała za to uciąć ale palec napewno…
In vitro jest na tyle nieprzewidywalne, że zapładniając 6 komórek możesz mieć 6 zarodków (u mnie tak było), a możesz nie mieć nic albo jeden/dwa itp. Poczytaj o „IVF funnel”. Poczytaj tutaj na forum wyniki hodowli (często z kilku stymulacji). Poczytaj historię dziewczyn z grupy o in vitro na facebooku. Poczytaj statystyki na temat żywego urodzenia dziecka po ivf dla różnych widełek wiekowych kobiety. Nikt nie da gwarancji na konkretny wynik, to loteria. A samo uzyskanie blastek to połowa sukcesu. Niestety in vitro nie zawsze równa się dziecku. Lekarz dostosował się do Waszej decyzji, którą jeśli dobrze rozumiem podjęliście na podstawie przekonań, a nie na podstawie researchu/badan/najnowszych wytycznych i wiedzy. Ja tutaj nie widzę winy lekarza. Ale pamiętaj że zawsze możecie zmienić prowadzącego jeśli nie macie do niego zaufania. Możecie zmienić klinikę (z konsekwencjami). Możecie zrezygnować z programu.

Ok a powiedz mi z tych trzech komórek miałaś zarodki ?
Ale ja nie podpisałam tego dokumentu :-) Tak jak wspominałam, realnie bałam się o niewystarczającą ilość...
Mieliśmy 12 komórek, zapładniane były wszystkie, ale metodą klasyczną; 8 się zapłodniło, uzyskaliśmy 4 zarodki, były 2 transfery, 2 ciąże, 1 poroniona, z drugiej mam synka.

A skąd my mamy wiedziec, czemu?

Przystępując do tak poważnej procedury naprawdę warto wcześniej poczytać i doinformować się jak to wszystko wygląda. Bez tej wiedzy tematem do dyskusji z lekarzem mogły być jedynie Wasze przekonania. Już pomijając to, że podpisujesz dokumenty, a w nich też zawiera się sporo informacji. Sam fakt, że parze przysługują 4 podejścia na własnych komórkach i 2 z adopcją, nie dały Wam do myślenia? Niestety bardzo lekkomyślnie podeszliście do tematu i musicie się zmierzyć z konsekwencjami swoich wyborów. Macie teraz czas, żeby przeczytać zasady programu, zasięgnąć wiedzy odnośnie całej procedury, zapoznać się ze statystykami.

Program jest od czerwca 2024 roku. Nie interesowałaś się w ogóle tematem przez ostatni rok? Nie słyszałaś o ogromnych kolejkach, listach rezerwowych, kończących się środkach, dodatkowych pulach pieniędzy od ministerstwa?

reklama
I ja też nie wiem. Tak samo ja nie wiedziałam dlaczego nikt z nami nie porozmawiał jakie może przynieść to konsekwencje i tak samo nie wiedziałam dlaczego nikt nawet nie wspomniał o możliwości spotkania z psychologiem. Który- jak się okazuje- jest
Ale to nie jest ich rola, żeby Wam tłumaczyć, jak działa świat. To Wy powinniście usiąść w domu i poczytać, poszukać, a na wizytę przyjść z gotową listą pytań. Przecież oni się nie będą domyślać, że Wy nic nie wiecie 🤷‍♀️

Do góry