Dlaczego nikt nam nie powiedział miesiąc temu jak przystąpiliśmy do programu że następna procedura będzie po 5 miesiącach ? Dlaczego? Czyli rozumiem że teraz po miesiącu jakbym zadzwoniła jako nowa „uczestniczka” to powiedzą mi że mają miejsce dopiero w przyszłym roku bo tyle chętnych jest ? Czy chodzi o numerki i o jak największą liczbę nowych uczestniczących w programie ?No to musicie się zastanowić co ważniejsze.
Ile jeszcze przykładów podasz, które w Twojej głowie Cie usprawiedliwią? Lekarz zrobił tak jak chciałas i wyszlo na jego. Tak samo by wyszło jakbys upierała się na złe okna.
I to nie jest ani wina Wasza ani lekarza. Tak wyszło. Takie są konsekwencje decyzji, którą podjęliście.
Mamy XXI wiek, powszechny dostęp do internetu i nie doczytałaś nic? To ja nie robiąc ivf tylko czytając forum i rozmawiając z ludźmi znam realia procentowe ile komórek daje jakie szanse
A wsiadając do auta masz obowiązek znać przepisy ruchu drogowego. Także wsiadając z instruktorem. I nie, imstruktor nie jest od tego, żeby Ci wyjaśniać, że masz się stosować do znaków,m i tłumaczyć, ze dostaniesz mandat.
reklama
Klemensa
Fanka BB :)
Nawet jakbyś zapłodniła 18 komórek i nawet gdybyś miała z tego 4 zarodki do podania to nadal mogłabyś mieć okrągłe 0 ciąż. Jak można podejść do tak wymagającej i skomplikowanej procedury medycznej i nie poczytać o tym choćby z ciekawości?
Klemensa
A skąd mieli wiedzieć ile komórek się zapłodni i ile da ciążę? Myślisz że to jest gdzieś zapisane w systemie?Dlaczego nikt nam nie powiedział miesiąc temu jak przystąpiliśmy do programu że następna procedura będzie po 5 miesiącach ? Dlaczego? Czyli rozumiem że teraz po miesiącu jakbym zadzwoniła jako nowa „uczestniczka” to powiedzą mi że mają miejsce dopiero w przyszłym roku bo tyle chętnych jest ? Czy chodzi o numerki i o jak największą liczbę nowych uczestniczących w programie ?
Motylkowa!
In vitro jest na tyle nieprzewidywalne, że zapładniając 6 komórek możesz mieć 6 zarodków (u mnie tak było), a możesz nie mieć nic albo jeden/dwa itp. Poczytaj o „IVF funnel”. Poczytaj tutaj na forum wyniki hodowli (często z kilku stymulacji). Poczytaj historię dziewczyn z grupy o in vitro na facebooku. Poczytaj statystyki na temat żywego urodzenia dziecka po ivf dla różnych widełek wiekowych kobiety. Nikt nie da gwarancji na konkretny wynik, to loteria. A samo uzyskanie blastek to połowa sukcesu. Niestety in vitro nie zawsze równa się dziecku. Lekarz dostosował się do Waszej decyzji, którą jeśli dobrze rozumiem podjęliście na podstawie przekonań, a nie na podstawie researchu/badan/najnowszych wytycznych i wiedzy. Ja tutaj nie widzę winy lekarza. Ale pamiętaj że zawsze możecie zmienić prowadzącego jeśli nie macie do niego zaufania. Możecie zmienić klinikę (z konsekwencjami). Możecie zrezygnować z programu.Masz rację…. Dziękuję że od razu mnie nie posadziłaś o „winę” i chociaż trochę zrozumiałaś…. Każdy ma inne poglądy…. Ja nie wytykam palcami tych do zapładniają po 18 i mają po 6-8 zarodków bo to ich sprawa…. Ja poprostu się tego nie spodziawalam… w piątek myślałam że będą 4 zarodki…. Ja byłam pewna…. Może ręki bym sobie nie dała za to uciąć ale palec napewno…
Madame JS
Ale ja nie podpisałam tego dokumentu :-) Tak jak wspominałam, realnie bałam się o niewystarczającą ilość...Ok a powiedz mi z tych trzech komórek miałaś zarodki ?
Mieliśmy 12 komórek, zapładniane były wszystkie, ale metodą klasyczną; 8 się zapłodniło, uzyskaliśmy 4 zarodki, były 2 transfery, 2 ciąże, 1 poroniona, z drugiej mam synka.
Lady Loka
A skąd my mamy wiedziec, czemu?Dlaczego nikt nam nie powiedział miesiąc temu jak przystąpiliśmy do programu że następna procedura będzie po 5 miesiącach ? Dlaczego? Czyli rozumiem że teraz po miesiącu jakbym zadzwoniła jako nowa „uczestniczka” to powiedzą mi że mają miejsce dopiero w przyszłym roku bo tyle chętnych jest ? Czy chodzi o numerki i o jak największą liczbę nowych uczestniczących w programie ?
I ja też nie wiem. Tak samo ja nie wiedziałam dlaczego nikt z nami nie porozmawiał jakie może przynieść to konsekwencje i tak samo nie wiedziałam dlaczego nikt nawet nie wspomniał o możliwości spotkania z psychologiem. Który- jak się okazuje- jestA skąd my mamy wiedziec, czemu?
nieznośne_poplątanie
Moderator
Przystępując do tak poważnej procedury naprawdę warto wcześniej poczytać i doinformować się jak to wszystko wygląda. Bez tej wiedzy tematem do dyskusji z lekarzem mogły być jedynie Wasze przekonania. Już pomijając to, że podpisujesz dokumenty, a w nich też zawiera się sporo informacji. Sam fakt, że parze przysługują 4 podejścia na własnych komórkach i 2 z adopcją, nie dały Wam do myślenia? Niestety bardzo lekkomyślnie podeszliście do tematu i musicie się zmierzyć z konsekwencjami swoich wyborów. Macie teraz czas, żeby przeczytać zasady programu, zasięgnąć wiedzy odnośnie całej procedury, zapoznać się ze statystykami.
Motylkowa!
Program jest od czerwca 2024 roku. Nie interesowałaś się w ogóle tematem przez ostatni rok? Nie słyszałaś o ogromnych kolejkach, listach rezerwowych, kończących się środkach, dodatkowych pulach pieniędzy od ministerstwa?Dlaczego nikt nam nie powiedział miesiąc temu jak przystąpiliśmy do programu że następna procedura będzie po 5 miesiącach ? Dlaczego? Czyli rozumiem że teraz po miesiącu jakbym zadzwoniła jako nowa „uczestniczka” to powiedzą mi że mają miejsce dopiero w przyszłym roku bo tyle chętnych jest ? Czy chodzi o numerki i o jak największą liczbę nowych uczestniczących w programie ?
reklama
Lady Loka
Ale to nie jest ich rola, żeby Wam tłumaczyć, jak działa świat. To Wy powinniście usiąść w domu i poczytać, poszukać, a na wizytę przyjść z gotową listą pytań. Przecież oni się nie będą domyślać, że Wy nic nie wiecieI ja też nie wiem. Tak samo ja nie wiedziałam dlaczego nikt z nami nie porozmawiał jakie może przynieść to konsekwencje i tak samo nie wiedziałam dlaczego nikt nawet nie wspomniał o możliwości spotkania z psychologiem. Który- jak się okazuje- jest

Podziel się: