reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy majowe 2009

mi z Marta wyszlo ze powinien byc chlopczyk:-D, urodzila sie dziewczynka , a teraz wychodzi dziewczynka:-), okaze sie za 9tyg bo mam usg jak dzidzia pozwoli to moze zobaczymy co tam jest:-D, u mojej siostry tez niestety sie nie sprawdzilo wyszedl chlopiec jest dziewczyka

Madziu- jak dzidzia bedzie sie ruszala nie bedziesz miala najmniejszych watpliwosci:-), ja nie czulam "motyli" ale strasznie duzo osob wlasnie w taki sposob to odczuwa i nie slyszalam aby w 13tyg ktos odczuwal:baffled:, ale kto wie? ja czulam krotkie kopniecia ktore nie byly widoczne na zewnatrz okolo 19tyg:-), za to pozniej czujesz kazdy ruch:-D, najsmieszniejsza jest chyba czkawka:-D jejku juz nie moge sie doczekac

reklama
witajcie, mnie z kalendarza wychodzi dziewczynka... ród mojego M zostanie skazany na wymarcie, cóż bywa...

maja wizytę miałam 1,5 tyg temu, wiem schizuję, dziś z M stwierdziliśmy że chyba musimy się psychicznie leczyć oboje!!!

guska35- rozumiem twoje zaniepokojenie o dzidzie ale chyba nie masz sie o co martwic :tak:1.5tyg to chwilenka napewno jest wszystko ok:tak:, ja nastepna wizyte mam w 22tyg z polozna czyli 9tyg, a wyniki dostane w liscie gdzie napisza mi " prawidlowe" (mam nadzieje ) lub "nie prawidlowe " wtedy bede miec nastepna wizyte ale mam nadzieje ze wszystko est ok i u ciebie tez, moze dla odmiany zrobcie razem cos fajnego z mezem jakas wycieczka? dla odprezenia, bo wiesz lepiej juz nie bedzie:-D pozniej to tylko smyk miedzy wami az sie ozeni lub wyjdzie za maz:-D

Co to za badanie? przezieności?

Przezierność fałdu karkowego (ang. nuchal translucency, NT) – parametr oceniany w badaniu USG płodu, odzwierciedlający obrzęk tkanki podskórnej w okolicy karkowej; jest to odległość między tkanką podskórną a skórą na wysokości karku płodu. Zwiększenie wartości NT występuje w niektórych zespołach spowodowanych aberracjami chromosomalnymi: zespole Downa, zespole Edwardsa, a zwłaszcza w zespole Turnera.
Fałd karkowy ulega zazwyczaj wchłonięciu w II trymestrze. Niekiedy w jego miejsce rozwija się obrzęk karku (nuchal edema) albo naczyniak limfatyczny torbielowaty (cystic hygroma), którym może towarzyszyć uogólniony obrzęk płodu.
Pomiar NT jest najbardziej miarodajny między 11. a 14. tygodniem ciąży. Norma NT, określona dla danej populacji, obejmuje wartości do 95 percentyla i jest uzależniona od wymiaru ciemieniowo-siedzeniowego (CRL); w praktyce NT nie powinno przekraczać 2,5 mm. NT jest wprost proporcjonalne do ryzyka wystąpienia trisomii u płodu:

• NT = 3 mm wiąże się z 3× wzrostem ryzyka
  • NT = 4 mm wiąże się z 18× wzrostem ryzyka
  • NT = 5 mm wiąże się z 28× wzrostem ryzyka
  • NT > 5 mm wiąże się z 36× wzrostem ryzyka.

Technika wykonywania pomiaru [edytuj]

Według Nicolaidesa pomiar należy wykonywać z uwzględnieniem poniższych zaleceń:

• CRL powinien wynosić 45-84 mm
  • optymalny wiek ciążowy do wykonania badania to 11-13+6 tygodni.
  • niekiedy wynik łatwiej otrzymać w USG przezpochwowym
  • istotne jest uzyskanie dobrego obrazu strzałkowego płodu
  • płód powinien zajmować 3/4 pola, odległość między znacznikami powinna być jak najmniejsza i nie przekraczać 0,1 mm
  • należy rozróżnić skórę płodu i owodnię
  • największy wymiar NT (między skórą a miękkimi tkankami nad kręgosłupem szyjnym) powinien być zmierzony kilkakrotnie, a obraz z USG powinno się zarchiwizować
  • płód powinien znajdować się w swobodnym ułożeniu, przygięciowe lub odgięciowe ułożenie główki może fałszować wynik badania
  • w 5-10% przypadków pępowina może owijać się wokół szyi płodu i przyczyniać się do nieprawidłowo wykonanego pomiaru NT.

Przyczyny zwiększenia NT [edytuj]

• niewydolność płodowego układu krążenia związana z wrodzonymi wadami serca i naczyń
  • ucisk głowy i szyi wywołujący zastój krwi żylnej
  • nieprawidłowości budowy układu limfatycznego
  • niedokrwistość płodowa albo hipoproteinemia
  • zakażenie wewnątrzmaciczne powodujące niedokrwistość albo niewydolność krążenia

Zespoły wad przebiegające ze zwiększeniem NT [edytuj]

Niektóre zespoły wad, w których obserwuje się zwiększenie przezierności karkowej:

Madzia_Singh jestes poprostu nieziemska:tak:
misza Madzia dala czadu i w to bardzo fachowy sposób, ale tak po krótce poprostu takie badanie wyklucza kilka wad genetycznych.A moze by wykonane tylko w tym przedziale wiekowym plodu:tak:który przedstawila Madzia
Ja to badanie mam dopiero 27.10:baffled: osiwieje chyba.

reklama
Do góry