reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Mama u lekarza

habcia przykro mi że załapujesz się na cukrzycę - może w takim razie spotkamy się na Kopernika 15 ? Nie martw się tam są wspaniali ludzie i lekarze i pielęgniarki . Jeśli tam pójdziesz to idź do doktor Cyganek - ona jest najlepsza . Może po prostu zalecą Ci dietę , przeszkolą Cię w tym i to wystarczy .

Ja od początku ciąży przytyłam 5 kg .

reklama
habcia przykro mi że załapujesz się na cukrzycę - może w takim razie spotkamy się na Kopernika 15 ? Nie martw się tam są wspaniali ludzie i lekarze i pielęgniarki . Jeśli tam pójdziesz to idź do doktor Cyganek - ona jest najlepsza . Może po prostu zalecą Ci dietę , przeszkolą Cię w tym i to wystarczy

:tak::tak::tak:ja też mam nadzieje , że to nic poważnego.

A co do sexu to ja spytałam swojego małżona czemu ostatnio jakos tak rzadko. On na to, że dziwnie mu jakoś gdy czuje , że maluch mi sie rusza w brzuszku i odechciewa mu sie , bo boi się , że mu zrobi krzywdę.:tak:Tłumaczenia nie pomagają. Wyobraźnia robi tutaj za dużo.:tak:

W końcu poszliśmy dziś do gina i wszystko jest w porządku, szyjka zamknięta, maleństwo całe i zdrowe, lekarz powiedział, że te skurcze mogły się brać z tego że dzieciątko urosło i zaczęło mocno kopać a macica na to zaczęła reagować co samo w sobie złe nie jest ale z czasem mogloby doprowadzić do rozwierania sie szyjki, tym bardziej jeśli urztymała by sie taka częstotliwość skurczów. Dostałam Mg+vit B6, no-spę forte i jeszcze cos rozkurczowego.
Widziałam nasza małą, ma śliczny nosek, no cudny po prostu!
Co do seksu to lekarz powiedział, że współżyć można tylko "dziki seks" lepiej odłożyć na po porodzie ;)
Strasznie sie cieszę, że wszystko jest dobrze! Pielęgniarka powiedziała mi, ze jestem panikara...może tak, może nie...tylko ciekawe do kogo miałabym pretensje gdybym nie poszła do lekarza i stałoby sie cos złego...

habcia przykro mi z powodu Twoich dolegliwosci, ale mysl pozytywnie

a mnie od 2 dni zaczal pobolewac zab :angry::baffled: jestem wsciekla.jutro ide zarejjestrowac sie do dentysty i mam nadzieje ze nie bede musiala zbyt dlugo czekac:no:

habcia przykro mi z powodu Twoich dolegliwosci, ale mysl pozytywnie

a mnie od 2 dni zaczal pobolewac zab :angry::baffled: jestem wsciekla.jutro ide zarejjestrowac sie do dentysty i mam nadzieje ze nie bede musiala zbyt dlugo czekac:no:

ojj ząbki w ciąży to mogą szybko iść nasze maluszki wysysaja z nas wapń ..zresztą wszystko z nas ciągną hihih :-D ...pospiesz się abyś mogał jeszcze znieczulenie dostać w razie czego ...bo pod koniec ciązy to nie chcą stomatolodzy dawać za bardzo :no:
trzymam kciuki ..ja w poprzedniej ciązy tez chodziłam do dentysty:tak:

też byłam u dentysty jakies dwa tygodnie temu, wypadła mi plomba, dzięku Bogu nie trzeba było dużo borować i nic nie bolało bo dentystka nie zgodziła się na znieczulenie juz na wstępie. ale wszystkie inne zęby mam zdrowe...ufff...

Pomyślałam, że skieruje się z tym problemem do Was, ponieważ wszystkie jestesmy w tym samym okresie ciązy ;-)

Dziś wybił mi 25 tydzień ciąży, a już od około miesiąca (tj od 20 tc) pojawiają się u mnie skurcze macicy. Dodam, ze juz wczesniej odczuwałam nietypowy ból brzucha, dlatego lekarz kazał mi brać pół tabletki Nospy Forte po trzy razy dziennie. Ponieważ w ostatnim czasie skurcze te są coraz częstsze i mocniejsze (brzuch bardzo nie boli, ale twardnieje i mam uczucie dyskonfortu) ginekolog zalecił zwiększyć dawke leków: biore 3 Nospy dziennie oraz 3 razy magnez dziennie.
Z USG wynika, ze maleństwo rozwija się prawidlowo. Lekarz badał też mu tętno i nasłuchiwał bicia serduszka. Przebadal mnie ginekologicznie i stwiedził, ze wszytsko jest w porządku, nic nie świadczy o złym przebiegu ciązy.

Więc skąd te skurcze? :szok:
Już w zeszłym tygodniu mialam nadzieje że po zwiększonej dawce lekow skurcze macicy odejdą w zapomnienie. Jednak powróciły...
Naczytałam się już o skurczach przepowiadających, oraz przedwczesnym porodzie tyle, ze az głowa boli. Nie chce mi się wierzyć w to, ze u mnie może miec to taki związek.

Chciałabym wiedzieć, czy macie podobne objawy? Jeśli tak, to jak to leczycie? :confused:

Ja mam te skurcze od 15 tygodnia, póki szyjka ok, nie ma sie co martwić. Też biorę magnez . luteinę i nospę forte 3. Skurcze jak były tak są. Kontroluj na wizytach szyjkę i leż jak najwięcej, ale sie nie martw, da się żyć z tym:)

U mnie macica twardnieje , ale moja pani gin powiedziała, że to że ćwiczy sobie do porodu. Jakby zaczęło boleć od razu mam się do niej zgłosić.

reklama
Wczoraj byłam u lekarza z tym samym objawem, brzuch mi twardniał, wiedziałam, ze sa to skurcze Braxtona-Hicksa-macica ćwiczy ale zdarzalo sie to parę razy dziennie i tego sie obawiałam. Lekarz mnie uspokoił, że szyjka zamknieta, wszystko z małą w porządku a to faktycznie są te skurcze. Zapisał mi tabletki rozkurczowe i to wszystko. Nie martw się bo to tak ma być, chcesz mieć sprawne mięśnie to ćwiczysz, tak samo robi macica. Jesli szyjka jest zamknięta to nie ma strachu.

Do góry