reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Mama u lekarza

habcia mnie badania w kierunku cukrzycy robiono bardzo wcześnie bo mój tata i dużo osób w rodzinie od strony taty mają cukrzyce leczone latami insuliną i dlatego moją cukrzyce wyłapano już w 10 tyg ciąży i od tamtej pory jestem na diecie i insulinie . Na Kopernika 15 jeżdżę do kontroli co 3-4 tygodnie a kolejną wizytę mam 17 listopada .

reklama
asus to tam trzeba się zapisywac? ;/ Ja myslałam, ze sobie pojde w srode i mnie przyjma. Nie chcę juz wiecej czekac :( spróbuje w srode tam pojechac i poprosic, zeby mnie przyjeli.
A jesli chodzi o skurcze to na szczęscie ustąpiły. Wczoraj po tym fenoterolu ledwie zyłam, serce mi łomotało, ręce i nogi się trzęsły. Dziś już jest lepiej.

Mi zaczęły puchnąć nogi od czasu jak piłam tą glukozę, czyli od środy. Nie daję sobie rady nic nie pomaga. Może wy macie jakieś rady?

habcia z tego co wiem to w 100% Cię nie przyjmą bo na środę mają już poumawiane pacjentki np tak jak ja jestem umówiona na 17 .11 . Musisz najpierw ustalić sobie wizytę w pokoju nr 4 (jak wejdziesz to zaraz za drzwiami skręć w prawo i kilka stopni w dół i znów w prawo i pokój nr 4 ) myślę że długo czekać nie będziesz tak ok tygodnia . I tam naprawdę są super pielęgniarki one Ci wszystko wytłumaczą . Masz glukometr ? Jeśli nie to one Ci wypożyczą i powiedzą co i jak maszrobić tak że na wizytę u lekarza będziesz już mieć jakiś profil na podstawie którego zapadnie decyzja czy wystarczy dieta czy nie . Nie stresuj się tym bo to nic strasznego i najważniejsze że skurcze odpuściły .:tak:

Czytałam o tego rodzajach skurczów. Wiem, ze macica ćwiczy ;-) i to dobrze, przecież organizm sam wie jak ma sie przygotowywać.

Jednak czytalam też kilka niepokojących reportazy o tym, że takie skurcze doprowadzily do przedwczesnego porodu:confused: Dlatego założyłam ten temat, ponieważ chciałam wiedzieć, jakie zdanie mają wasi lekarze na ten temat i jak was leczą :tak:

Oczywiście sama pozostaje pod pełną opieką swojego ginekologa i będe się stosować do jego zaleceń ;-) Jednak puki co zauważan, ze 3 Nospy i 3 Magnezy na dzień to za mało... Macica nadal się skurcza, twardnieje - najczęściej wieczorami. A wczoraj i przedwczoraj przez to uczucie nie mogłam podnieść się z łóżka... Więc być może czeka mnie dodatkowe leczenie

nimfii duzo lekarzy bagatelizuje takie skurcze. Moze podejdz do innego dla pewności. Mi też na początku przepisali magnez i nospe i też nic a nic to nie pomagało i przez to skróciła mi się szyjka i zmiękła. Dopiero przedwczoraj przepisali mi fenoterol, który jest rewelacyjny. Mnóstwo kobiet dzięki niemu uniknęło przedwczesnego porodu. Porozmawiaj ze swoim lekarzem o tym leku. DO niego trzeba brać lek na uspokojenie serca np. Isoptin. Nie działa zle na dziecko, co jest najważniejsze.

Teraz biorę 3x2 tabl. asmag forte (magnez), poł tabletki fenoterolu co 8 godzin i 3x1 ispotin. I to nareszcie pomogło :-)

Ostatnia edycja:
Lekarz zmartwił się na poczatku gdy mu powiedziałam o skurczach i jak one u mnie przebiegają...

Jednak po badaniu szyjki macicy i tętna płodu stwierdził, że nie ma potrzeby przepisywania silniejszych leków. Jednak teraz gdy pójde do niego powiem, ze nic nie pomogło a skurcze nieraz nawet się nasilają gdy biore Nospę. Musi przepisać jeszcze coś ;-)

Jest to lekarz o którym służba zdrowia w moim miescie ma bardzo dobre zdanie (wiem od cioci która jest pielęgniarką), więc mu ufam. Jednak będę trzymać rękę na pulsie, bo nawet jesli ostatnio badanie przebiegło bezproblemowo, to następnym razem może się okazać, ze wymagam bardziej szczegółowego leczenia

Inne skurcze ma habcia i nimfi ..a inne ma samaola ..to są dwie różne rzeczy ...więc obie macie rację co do swoich teorii ... dziewczyny nie denerwujcie się:))))
Ja się raczej kwalifikuje do tych co ma samaola...po prostu uczucie ciążkości brzucha i spięcia ...ale leków żadnych nie biorę :))) i to jest sporadycznie....

reklama
lajfik MAsz rację! Dokładnie. Ja rozumiem mieć delikatne skurcze rzadko. ALe nie każdy tak ma, i nie można tego bagatelizowac :)

Do góry