reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Mamy z Irlandii!!

(...) jak tu wierzyc lekarzom w Irlandii...polskim i irlandzkim...:wściekła/y::-:)wściekła/y:
Dokładnie też mam takie myśli.. Mój mąż od kilku tygodni leczy się w Euromedzie w Waterford u Wiesława Żelazek i zamiast lepiej.. czuł się coraz gorzej:-(. Po 3 tygodniach leczenia antybiotykami żołądek nie dawał rady.. Doktorek dał mu list do szpitala i uprzedził go, że terminy mogą być odległe..i rzeczywiście wyznaczyli mu termin na sierpień!:szok: W końcu mój mąż poszedł do naszego irolskiego GP a ten złapał się za głowę widząc jak go polak leczył :baffled: od razu dał mu list na emergency i już jest w szpitalu - w końcu pod dobrą opieką.. Jak by go tak dalej leczył to marnie by się to skonczyło..a i tak juz jest źle..:-( Słyszałam, że Polak Polakowi wilkiem za granicą ale żeby lekarz takie numery odwalał..:wściekła/y:
Witam!
Misia, a czy jest możliwiśc, ze dziecko twojej kolezanki urodzilo sie zdrowe, a wada powstala pozniej? W kazdym razie wspolczuje jej
Ja mialam zamiar isc z Emcia tylko na usg bioderek w Pl, ale wybiore sie na bardziej szczegolowe badanie

Dziewczyny powiedzcie, czy woda moze miec znaczenie, bo Emma ma straszne bole brzuszka i juz nie wiem jak jej pomoc, czy zmieniac mleko, czy moze ta woda filtrowana jej nie pasuje????
Joann ty napislaas ze maly po filtrowanej rzadziej robi kupki, tak?
Też zbadam swoją dzidzię w Polsce ale chyba dopiero w grudniu polecimy. Co do skali Appgara - ja juz na sali operacyjnej tuż po porodzie mówiłam mężowi by pytał ile ma w skali appgara. Już mam taki nawyk pytać o wszystko, tym bardziej, że ich odpowiedzi ograniczają się przeważnie do słowa OK:-D
Moniadan - co do wody filtrowanej.. Patryk pijąc wodę niefiltrowaną - często nie zdążył wypić jej do końca jak słyszałam, że już leci mu kupka..dosłownie! Po prostu go przeczyszczało. Ale tak po za tym normalnie kupki robił. Teraz pije wodę filtrowaną i dalej robi normalnie kupki ale już go nie czyści po wodzie.
Myślę, że w Twoim przypadku to napewno nie jest wina wody filtrowanej. Chyba, ze już filtr do wymiany? Ale raczej zmień mleko.
(...)Byla polozna zwazyc malego. Wazy 3800. Polozna byla w szoku bo powiedziala, ze spodziewala sie, ze osiagnie wage wyjsciowa czyli ok 3500 a nie az 300gr wiecej. Pochwalila wiec moje mleko:-)jako kaloryczne i dobre dla malego. Powiedziala, ze widac, ze znacznie urosl.:-)
(...)Ach! No i boli mnie gardlo dzis bardzo...mam nadzieje, ze sie nie rozchoruje. Nie wiem co moge na to gardlo wziac przy karmieniu..moge jakies tablety do ssania? wiecie moze?
Gratuluję! Moja połozna dziś też jak zobaczyła Patryka to też powiedziała, że urósł ale jak zważyła to najpierw zobaczyła na swój przelicznik zanim wydała opinię.. Waży 3,5 kg czyli przez 2 tygodnie przytył 260 gram a wagę urodzeniową miał 3330. Czytałam, że takie maluszki przybierać powinny od 120 do 210 gram tygodniowo Mój to może przez te przeczyszczenia mało przytył i mieści się w dolnej granicy..albo też dlatego, że nie je z piersi do końca - czyli tego najwartościowszego mleczka.. I woli pogrymasić aż mama da drugiego cyca..:dry:
Mleko z piersi dzieli się na 3 części:
1. Początkowe (pierwsze 5-10minut) najchudsze, pełni rolę zupy, zaspokaja pragnienie. Zawiera oksytocynę, która powoduje odprężenie dla matki i senność u dziecka. Ta część zawiera również najwięcej laktozy.
2. Środkowe (wydzielane po 5-8 min. karmienia) zawiera duże ilości białka, cenne dla rozwoju kości i mózgu dziecka.
3. Końcowe (wydzielane po 15-18 min. karmienia ) najgęściejsze, zawiera cenne tłuszcze, dzięki którym dziecko przybiera na wadze.
(...)a co do wit.D3 to ja kupilam sobie tutaj teraz taka w kapsulkach..wit,,wyciska sie z kapsulki..i jedna kapsulka to jedna dzienna dawka..super sprawa ta wit..(..)
Didi - ale dzidzi daje się zaledwie kropelkę, więc ta kapsułka jest taka maluśka? Ile kosztują te kapsułki i od kiedy podajesz ją dziecku? Muszę też pomyśleć nad tą witaminką..i już nie wiem czy tą tutaj kupić czy też z Polski wysłać zamówienie..

Ostatnia edycja:
reklama
Ogloszenie moderatorskie -
Od dzis w zwiazku z tym ze ja mam obecnie nieco mniej czasu i wkrotce wybieram sie na wakacje na forum Mamy z Irlandii zaczyna dzialac drugi moderator. Jest to nasza Anineczka. Mam ndzieje ze wspolpraca bedzie sie ukladac pomyslnie.

hej dziewczynki chciałam się zameldować po wczorajszej wizycie u dr S
i powiem wam że nie żałuję że tam pojechałam:tak: jak dla mnie wydawała się nawet miła... pożartowała z nami troszkę.....
zmmierzyła wszystko dokładnie... odpowiedziała na każde pytania jakie zadaliśmy....
wiadomo głsu to ona nie ma zachęcającego do mówienia....
ale ja nie powiem że jest jakaś zła....:tak:
aaa no i w 70% będzie dziewczynka bo miała międzuy nóżkami pępowinkę więc nie było za bardzo widać..... ale cieszy mnie to strasznie.....:tak::-D
nawet pani dr dała nam upominek... hehe jaakiś album, książeczkę ,gazetę i jakiś krem:-p

właściwe to jedyne co mi się u niej nie podobało tak do końca to chyba zdjęcia... bo takie nie specjalne są...
ale nie szkodzi ważne że z dzidzią ok... i waży 267:tak:

Ja powiem wam szczerze ze do Lekarzy Pl nie chodze.Ostatnio skorzystalam pierwszy raz z Polskiej dentystki bo tu nie mialam wyjscia.Pierwsza wizyta spoko, mila kobieta, delikatna.Tylko mnie naciagnela!!!Ja nie wiedzialam ktory zab mnie boli, zrobila zdjecia i rozwiercila mida zeby, przy czym tylko jedne byl chory.Nie widziala tego na zdjeciu? Nie powiedzialam mi o tym i tym sposobem zaplacilam juz 180 euro a czeka mnie jeszcze nastepne 100 jakas parnoja!!!Nie chcialam sie z kobieta klocci bo uiak zeba musi miskonczyc i zamknac , poza tym jak ja jej udowodnie ze ze tamten zab jest zdrowy, bo sama tak powiedziala.Na drugiej wizycie mi dopiero powiedziala ze jest otwarty i trzeba go skonczyc.Wogole niby ceny nizsze, bzdura! korzystaja z naszej naiwnosci i strachu p-rzed irlandzkimi lekrzami.Dlatego nie laze do Pl klinik, zab to ostatecznosc.

Wide ze dopadla nas mania przeprowadzania hihih

hej dziewczynki spytam was czy ktoras z was leciala WIZZAREM tymi liniami??:-)JA TEZ NIE KORZYSTAM Z POLSKICH LEKARZY....CALA CIAZE CHODZILAM DO SZPITALA A I TERAZ NAWET NIE CHODZE,RAZ BYLAM Z MALYM JAK BYL CHORY U POLSKIEJ LEKARKI ZAPLACILAM 50E ZA 3 MINUTOWA WIZYTE I NIC NIE POWIEDZIALA KONKRETNEGO PRZEPISALA SYROP I DOWIDZENIA:no:POGODA DZIS BRZYDKA A JA UCZE SIE TESTOW HEHHEEH ZA 13 DNI EGZAMIN..........POZDRAWIAM :nerd:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
hej dziewczynki spytam was czy ktoras z was leciala WIZZAREM tymi liniami??:-)
Julia28 moj kuzyn leciał Wizzarem z W-wy do Cork w kwietniu, ale on leciał sam więc jeżeli chodzi ci o lot z dzidziem to niestety nie wiem jakie tam zasady panują.

Mam do was pytanko odnośnie szczepień. Emilka ma w piątek drugą dawke szczepionki 6w1 i dostaliśmy list ze szpitala że 7lipca ma Mantoux Test,a 10 BCG. Nie wiem czy to dobrze że tak wszystko naraz, początkowo chciałam przełożyć BCG na póżniejszy termin ale nie chce znów czekać kilka miesięcy i pozatym 14 lipca lecimy na miesiąc do PL. Pytałam dr Błach i powiedziała mi że teoretycznie powinno być 2 tyg przerwy między tymi szczepionkami, ale w praktyce to nie ma znaczenia:no: Sama już nie wiem co o tym myśleć ale obawiam się że to zbyt wiele atrakcji skumulowanych w ciągu kilku dni dla mojej małej:no:

Julia28 moj kuzyn leciał Wizzarem z W-wy do Cork w kwietniu, ale on leciał sam więc jeżeli chodzi ci o lot z dzidziem to niestety nie wiem jakie tam zasady panują..........bo wlasnie sie zastanawiam jak to jest mam napisane CORK-KATOWICE KRAKOW wiec zastanawiam sie gdzie on laduje........????mam nadzieje ze to bezpieczna linia;-)

Julia28 moj kuzyn leciał Wizzarem z W-wy do Cork w kwietniu, ale on leciał sam więc jeżeli chodzi ci o lot z dzidziem to niestety nie wiem jakie tam zasady panują..........bo wlasnie sie zastanawiam jak to jest mam napisane CORK-KATOWICE KRAKOW wiec zastanawiam sie gdzie on laduje........????mam nadzieje ze to bezpieczna linia;-)

Kuzyn leciał z W-wy i nie było żadnych problemów.A mój mąż jakiś czas temu dzwonił do nich i pytała o co to choddzi z tymi Krakowem/Katowicami I to jest tak że samolot ląduje w Katowicach ale dopłacasz chyba 70 czy 80zł i masz podstawiony autobus z lotniska do Krakowa:-)

reklama
hej dziewczynki spytam was czy ktoras z was leciala WIZZAREM tymi liniami??:-)JA TEZ NIE KORZYSTAM Z POLSKICH LEKARZY....CALA CIAZE CHODZILAM DO SZPITALA A I TERAZ NAWET NIE CHODZE,RAZ BYLAM Z MALYM JAK BYL CHORY U POLSKIEJ LEKARKI ZAPLACILAM 50E ZA 3 MINUTOWA WIZYTE I NIC NIE POWIEDZIALA KONKRETNEGO PRZEPISALA SYROP I DOWIDZENIA:no:POGODA DZIS BRZYDKA A JA UCZE SIE TESTOW HEHHEEH ZA 13 DNI EGZAMIN..........POZDRAWIAM :nerd:

Ahoj.
My latamy wizzairem, z niunia i spoko, nie mielismy zadnych problemow.
Powodzenia na egz:-).

Do góry