reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

AS y to się masz ,nieżle cię życie doświadcza...ale silna z ciebie babeczka
weż napisz książkę ,lub scenariusz do filmu tak serio mysle że jeszcze byś mogła zarobić parę groszy jakby wydali:tak:

reklama
Jestem z powrotem :tak:

Ortopeda zrobił usg i wszystko jest w porządku :tak::tak::tak:
super,że dziewczynka zdrowa :-D:-D

jestem :-):-):-):-) oliwka usneła już była padnięta,byliśmy na ogrodzie,napompowaliśmy duzy basen i ja razem z Oliwką wskoczyłam i sie kąpalismy,potem huśtala sie na huśtawce,biegała,woziła lalke w wózku i znowu kapała i ten czas fajnie nam zleciał :tak::tak::tak::tak::tak:

a upał jest straszny,nie ma czym oddychac i znów wieczore zapowiadaja u nas burze :sorry2:

mama Helenki super że z bioderkami Aniki w porzadku :tak::tak::tak::tak:

pati dobrze Ci zrobi zmiana miejsca i klimatu na troszke :tak::tak::tak:

chciałam cos napisac ale wyleciało mi z głowy,wybaczcie:-)

idę robić obiadek,będziemy się dzis zajadać kalafiorem z kefirem i ziemniaczkami.
przez ten upał nie mamy w ogóle apetytu,Oliwka tez zabardzo nie chce jeść tylko pije i je owoce :tak::tak::tak::tak::tak::tak:
ależ fajnie Wam czas zleciał.:-):-)

Dziewczynki dziś mi troszkę nerwy minęły i emocje opadły.
Na zimno opisuję bardzo skrótowo Kubusiową diagnozę SI i najbliższą terapię.

Kubuś nie ma prawie wcale napięcia mieśniowego po obu stronach tułowia i od ramion do nadgarstków.Co za tym idzie kręgosłup nie ma się na czym trzymać i dlatego on uwielbia leżeć,bo jak siedzi to go kręgosłup boli.
A ja się mocno nad tym zastanawiałam,dlaczego on bez przerwy poleguje :confused::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Rozwiązaniem są ćwiczenia na drążku,który oczywiście trzeba zakupić i zamontować w domu,noszenie zakupów i cięzarów i specjalne wałkowanie na materacu dużą piłką.Do tego zawijanie w kołdrę albo matę w naleśnika .Kamizelka obciążeniowa co godzinę na 20 minut z obciążenie 2,kg na całości początkowo.
Zaburzone i rozmyte pole widzenia spowodowane słabym osadzeniem mięśni oczu.
Widzi tylko przed siebie a po bokach ma obraz skaczący niejednostajny.
Kuba ma szereg nadwrażliwości w tym:
powierzchniowe całego ciała,wechową,wzrokową ,słuchową.
Do niwelowania tych nadwrażliwości służą właśnie masaże specjalną szczotką.
Podwrażliwości głębokiego czucia i tu też masaże szczotką dają najlepszy efekt plus dociskanie stawów od głowy po stopy.
I na koniec będzie niwelowany do minimum ATOS ,który powinien zaniknąć fizjologicznie ok 4-5 mies życia a u Kubusia się nasilił.Kolejnym więc etapem terapii będzie zminimalizowanie odruchów Atosowych specjalnymi ćwiczeniami.
Mały ma brak oczopląsu co świadczy o słabym lub zanikowym działaniu przedsionka.Oczopląs trzeba wywołać przez obroty na krześle w ustalonym schemacie i fiksacje wzroku na przedmiocie i też to praca domowa dla mnie.
Mały ma słabą koncentrację,słabą motorykę małą i zaburzenia emocjonalne.
Koncentracja i motoryka do poprawienia ćwiczeniami na SI ,a zaburzenia społeczne i emocje będą korygowane przez behawiorystkę.:-(
Nadwrażliwość twarzy i szyi powoduje kłopoty z połykaniem,gryzieniem i mówieniem.Na to jest specjalny masaż twarzy do wykonywania 3 razy dziennie ,żucie gum,mycie zębów 3 razy dziennie szczoteczką elektryczną.
Do tego ćwiczenia na rozruszanie nadgarstka i ruszenie stawów.
Skakanie kilka razy w tygodniu w kilku sesjach na trampolinie ,którą też trzeba zakupić do domu i skakanie na dużej piłce.
Do ćwiczenia nadgarstków służą wszelkie ściskacze typu piłki jeżyki,gniotki,specjalna masa rehabilitacyjna w odpowiednich twardościach i wiszenie kilka razy w tygodniu na drążku.
To tyle tak w największym możliwym skrócie.:-:)-:)-(
Tyle pracy przed nami na najbliższe 2 lata.
duzo tego :szok::szok::szok:
ale znajac Ciebie dasz sobie rade a Kubus bedzie Ci pomocny i bedziecie super wspopracowac :tak::tak::tak:

AS y to się masz ,nieżle cię życie doświadcza...ale silna z ciebie babeczka
weż napisz książkę ,lub scenariusz do filmu tak serio mysle że jeszcze byś mogła zarobić parę groszy jakby wydali:tak:
Powiem Wam szczerze,że jestem załamana na maxa.
Na razie jeszcze siedzę i myślę.
Mam czas do jutra ,bo jutro już będziemy mieć tę szczotkę do masażu i ruszamy pełną parą.
Przez 2 tygodnie codziennie masaż szczotkowy przez 2 minuty ,potem dociskanie stawów i tak co 2 godziny od rana do samej nocy z przerwą na spanie.
Po 2 tygodniach wchodzimy z ćwiczeniami.
Mam 2 tygodnie na zorganizowanie miejsca i zakupienie sprzętu.
Potrzebne będzie:
drążek gimnastyczny,miękki materac,duża piłka,trampolina,krzesło obrotowe ,ale takie ,które się nie podwyższa podczas kręcenia,ciężarki ,szereg piłek do ćwiczeń nagdarstków,masy rehabilitacyjne i mata.:szok::szok::szok:
To tyle w domu reszta na zajęciach.
Nie wspomnę nawet,że terapia miesięcznie wychodzi prawie1000 zł.:wściekła/y::wściekła/y::szok::szok::szok:

Kubuś nie ma prawie wcale napięcia mieśniowego po obu stronach tułowia i od ramion do nadgarstków.Co za tym idzie kręgosłup nie ma się na czym trzymać i dlatego on uwielbia leżeć,bo jak siedzi to go kręgosłup boli.
A ja się mocno nad tym zastanawiałam,dlaczego on bez przerwy poleguje :confused::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Rozwiązaniem są ćwiczenia na drążku,który oczywiście trzeba zakupić i zamontować w domu,noszenie zakupów i cięzarów i specjalne wałkowanie na materacu dużą piłką.Do tego zawijanie w kołdrę albo matę w naleśnika .Kamizelka obciążeniowa co godzinę na 20 minut z obciążenie 2,kg na całości początkowo.
Podwrażliwości głębokiego czucia i tu też masaże szczotką dają najlepszy efekt plus dociskanie stawów od głowy po stopy.
I na koniec będzie niwelowany do minimum ATOS ,który powinien zaniknąć fizjologicznie ok 4-5 mies życia a u Kubusia się nasilił.Kolejnym więc etapem terapii będzie zminimalizowanie odruchów Atosowych specjalnymi ćwiczeniami.
Mały ma brak oczopląsu co świadczy o słabym lub zanikowym działaniu przedsionka.Oczopląs trzeba wywołać przez obroty na krześle w ustalonym schemacie i fiksacje wzroku na przedmiocie i też to praca domowa dla mnie.
Koncentracja i motoryka do poprawienia ćwiczeniami na SI ,a zaburzenia społeczne i emocje będą korygowane przez behawiorystkę.:-(
Nadwrażliwość twarzy i szyi powoduje kłopoty z połykaniem,gryzieniem i mówieniem.Na to jest specjalny masaż twarzy do wykonywania 3 razy dziennie ,żucie gum,mycie zębów 3 razy dziennie szczoteczką elektryczną.
Skakanie kilka razy w tygodniu w kilku sesjach na trampolinie ,którą też trzeba zakupić do domu i skakanie na dużej piłce.
Do ćwiczenia nadgarstków służą wszelkie ściskacze typu piłki jeżyki,gniotki,specjalna masa rehabilitacyjna w odpowiednich twardościach i wiszenie kilka razy w tygodniu na drążku.
As trzymaj sie kobitko ale silna jestes dasz radę :tak: a ide wymodzic jakis sernik na zimno bo jogurtów mam troche i serkow waniliowych i nie ma kto jesc zobacze co jest moze zdąze zanim mąz wroci z Wojtkiem bo na razie kalfiora ugotowałam a musze nastwic makaron do potrawki

Witajcie,
dołaczyłam do tego wątku "Matki-wariatki" i " Mamy siedzące w domach z dziećmi2"
Pozdrawiam
witamy na naszym chacie:happy2:
Dobrze poszlo na razie na wczoraj jak to sie mówi potrzebują na mieso i wędliny ja niestety nigdy nie mialam z tym do czynienia wiec poczekam zreszta rozmowa byla szczera takze dla mnei plus na razie osoba odpowiedzialna za zatrudnienia przebywa na urlopei ale na kierowniku zrobilam dobre wrazenie i czekam cierpliwie z jednej strony dobrze bo mam kilka spraw niedokonczonych ale to ze złozyłam aplikacje to duzy plus :tak:jak tylko będzie miejsce to mam duże szanse :-)

Malinka ciesze sie że dostalaś pracę że Ci sie udalo super :-)

fajne daty :-D:-D:-D:-D:-D

WITAM :-) ZNOWU gorąc :szok: na razie siedze w domu i nie zamierzam wychodzic mam chłodne mieszkanko :-Dide powiesze pranie :-(
dziękuję kochana i trzymam dalej kciukasy za ciebie:tak::tak:
ja juz gotowa nawet stroj zalozylam
Stary ale jary ma chyba ze 4 lata:-D
Laura tylko sie dopomina zeby isc na polko ale ja jeszcze musze cos dla nas spakowac i czekam na autko bo montuja mi nowa szybe przednia:happy2:
Teraz ide cos zjesc bo jeszcze nie mialam kiedy:baffled:
ja mam strój chyba sprzed 7 lat alem odwagę mam zerową co by go włożyć:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
dziewczyny przepraszam za jednodniowa nieobecnosc
prosze o usprawiedliwienie mnie :-D:-D:-D:-D:-D
hihihi
ale juz sie wytlumaczylam........

witam przy okazji nowe mamusie :-D
a gdzie ty byłaś jak ciebie nie było:-D:-D
witam dolanczam do wątku mamy siedzace w domach
witam nową mamusię i zapraszam do częstego i intensywnego pisania:tak:
Hej laseczki ,no malinka super gratki ,żeś się za robotę w końcu wzięła:-D
fajnie tak wyrwać sie z domu,tak serio to ja czasami wolę iśc do pracyjakpatrzę na ten bałagan,ale wam powiem ,ze matka to matka ,mój m nie zwraca uwagi jak chodza poubierani ,czy sie domyli i takie tam ,musze tego pilnowac :baffled:tak ,tak facet kobiety nie zastąpi:-D
ja ci dam małpo wkońcu:wściekła/y::-D:-D:-D:-Dkochana bo my kobiety jesteśmy niezastąpione:-pwczoraj piotrkowi naszykowałam wszystko dla antoszki a jak przyszłam to go w ciełą piżamę ubierał:-Dto powiedziałam mu że jak on ubierze swoją flanelę to pozwolę mu antka ubrać uwaga w welurowego pajaca:-D:-D:-D:-Dale wiem że da radę musi :tak:w końcu też chciał żebym szła do pracy:tak:

ufff suer:tak::tak::tak::tak::tak:

as kochana matko jedyna tyle tego :szok:boże jeden mały chłopiec....dasz radę my to wiemy i ty też:tak:choć pewnie nie raz masz dość wszystkiego.....dobrze że kubulek trafił na taką mamę ten na górze wiedział że kubuś musi trafić do takich rodziców:tak::tak::tak::tak:a w sekrecie ci powiem że ja ciebie podziwiam:tak:

byłam z dziećmi na placu zabaw ale wróciliśmy bo nie dałaam już rady zresztą dla nich to też nic dobrego:no:szkoda że nie mam tu balkonu albo skrawka trawy bo kupiłabym dmuchany basenik i julci wody nalał do pluskania ...ale kiedyś będe miała napewno!!!!! u mnie na termometrze jest 36 stopni powietrze stoi w miejscu:szok::szok::szok:
zrobiłam pranie i tylko się nie śmiejcie znów mi wąż wyskoczył i musiałam zbierać wodę:angry::angry:ale podłoge to ja mam w łazience umytą jak nikt:-pmuszę jakiś patent znaleź bo wyskakuje mi ten wąż za często:confused::confused::confused: obiadek mam z wczoraj to dzisiaj tylko ryż ugotuję i surówkę zrobie więc mam luzik ...jak odetchnę po tym placu to zrobie pożądeczek u julki w pokoju:tak:

As 76 myślałaś o jakiejś fundacji? Oni mogliby pomóc zebrac kasę na rehabilitację ja właśnie zaczynam o tym myśleć bo znajoma mi tak poradziła. Zuzka jest wcześniaczkiem po wylewie IV stopnia i innych powikłaniach. Rehabilitacja ostatnio nie robi żadnych postępów. Chciałabym prywatnie ale kasy brak. poza tym turnus rehabilit. to koszt ok 2500zł :szok:To nawet więcej niż nasze dochody miesięczne.:baffled:

As trzymaj sie kobitko ale silna jestes dasz radę :tak: a ide wymodzic jakis sernik na zimno bo jogurtów mam troche i serkow waniliowych i nie ma kto jesc zobacze co jest moze zdąze zanim mąz wroci z Wojtkiem bo na razie kalfiora ugotowałam a musze nastwic makaron do potrawki
ja proszę o przepis na naszym wątku garowym:tak:

As 76 myślałaś o jakiejś fundacji? Oni mogliby pomóc zebrac kasę na rehabilitację ja właśnie zaczynam o tym myśleć bo znajoma mi tak poradziła. Zuzka jest wcześniaczkiem po wylewie IV stopnia i innych powikłaniach. Rehabilitacja ostatnio nie robi żadnych postępów. Chciałabym prywatnie ale kasy brak. poza tym turnus rehabilit. to koszt ok 2500zł :szok:To nawet więcej niż nasze dochody miesięczne.:baffled:
mamita Kubuś też jest wcześniakiem po wylewach i innych powikłaniach.
Naszą historię znajdziesz tu w moim podpisie a samą historię Kubusia na:
Fundacja Wcześniak szukaj Kuba Kurnikowski.

U nas problem polega na tym,że mały nie ma jeszcze orzeczenia o niepełnosprawności.
Gdy je będzie już miał to mi się połowa życia ułatwi.
Po pierwsze dastanę na Niego jakieś pieniądze
po drugie moge wtedy do fundacji ruszyć o pomoc.
Całe szczęście w tym nieszczęsciu,że nas jeszcze w miarę na to wszystko stać i możemy sobie pozwolić na terapię prywatną.
Nie wyobrażam sobie jednak ludzi,których nie stać,a ich dzieci potrzebują takiej pomocy jak Kubuś.:no::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

reklama
uwaga uwaga:
KOCHANE MOJE JUTRO OD 18.30 ZACZYNAM PRACĘ:happy2::happy2::happy2::happy2: jaka ja jestem szczęśliwa:tak::tak::tak::tak:dziękuję za kciukasy jak zawsze pomogły:tak::tak::tak::tak:
narazie zaczynam od sprzątania w przychodni codziennie od pon.do pią po 3 godzinki a w sob i chyba niedziele po 6 godzin zarobię za to 600zł na łapkę co nam dupkę ratuje :-):-):-)jaka ja jestem szczęśliwa wyjdę z domku do ludzi bez dzieci no superaście:tak::tak:narazie to przychodnie a potem jak dziewczyny wrócą po kolei z urlopów to tu pod nosem w castoramie w tych samych godzinkach ale nie będe musiała dojeżdżać:tak::tak:jupiiiii!!!!!!!!!!!!
ciekawe jak asi poszło wiecie już coś????
No to SUPER kochana ze sie udalo gartuluje :tak::tak:

oto one ciekawe czy mi wyszło
super fotka

u mnie problem jest z pryśnicem strasznie nielubi, ale nieraz muszę go tak kąpać bo pada a brudny strasznie tak właśnie było dzis. Masakra
Ja Emily wczoraj wsadzilam pod prysznic ale miala radoche wyjsc nie chciala:tak::tak:

Ale ze mnie dupa:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::szok::szok::szok:Przed chwila pisałam jak sie wstawia fotki a teraz sama ich nie zapisałam:-D:-D:-D
super fotki

ślicznie wyszedł

Dowikluś ech te Twoje szczypiorki.....no BOOOSKIEEEE:-D:-D:-D:-D

A ja zapomniałam napisać,że jutro na 9 rano jadę z Kubusiem na testy .
Tymm razem testy na poziom inteligencji robimy.
Trzymajcie kciuki za wysokie wyniki.
Oby to przynajmniej dobrze wyszło.
Od tego zależy czy pójdzie do 1 klasy.:tak::-):-)
Kciuki zacisniete:tak::tak:
świetne hi hi

A tak zarósł Seweryn na swój roczek hi hi
i u rodzinka w kąplecie
swietnia fotka

witm z rańca:happy2::happy2::happy2:
upałów ciąg dalszy już jest na termometrze 24 stopnie:szok::szok::szok:
a ja nie wyspana :no:moje kochnie do 2 mi udowadniało jak bardzo mnie kocha nadal:-pże 2 lata temu mnie kochał a teraz kocha i szleje:-p:-pa potem antoni się budził chyba 5 razy a od 6 już nie śpi na dobre tak więc snu mi brakuje bardzo:tak::tak::tak::tak:

dziewczyny decydujemy piszemy tu czy tam bo mi się nie chce w 2 miejscach pisać tego samego:no::no::no:i nie wiem rano gdzie mam wchodzić:confused:
No to piszemy tu juz sie takie zamieszanie zrobilo ze szok:szok::szok:
Cze kobity :tak:

Mamy dzisiaj ortopedę, trzymajcie kciuki za moja Niki :tak: A ona dzisiaj kończy 4 tyg :tak: Pomyśleć że teoretycznie mogła bym być jeszcze w ciąży :baffled:
kciuki zacisniete:tak::tak:

popieram jakoś tak jestem przyzwyczajona do domówek a jak coś chcę tylko dla nas albo się wypłakać to mamy rów:tak::tak:
dokladnie jestem tez tego zdania:tak:

ja juz gotowa nawet stroj zalozylam
Stary ale jary ma chyba ze 4 lata:-D
Laura tylko sie dopomina zeby isc na polko ale ja jeszcze musze cos dla nas spakowac i czekam na autko bo montuja mi nowa szybe przednia:happy2:
Teraz ide cos zjesc bo jeszcze nie mialam kiedy:baffled:

No to ciocia milego plywania:tak::tak:
dziewczyny przepraszam za jednodniowa nieobecnosc
prosze o usprawiedliwienie mnie :-D:-D:-D:-D:-D
hihihi
ale juz sie wytlumaczylam........

witam przy okazji nowe mamusie :-D
jestes usprawiedliwiona:-D:-D

witam dolanczam do wątku mamy siedzace w domach
wiatam

SUPER.....

a dziewczyny ja od 12 lipca bede pisac do Was od moich rodzicow przez 2 tygodnie - moi wykjezdzaja na urlop wiec bede pilnowala domku bo przy moim braciszku to roznie by wygladalo :sorry2::baffled:
zmiana miejsca napewno super ci zrobi:tak::tak:

No to witam i ja ale zaszalalyscie z postami od wczoraj wieczora do teraz mialam 17 stron do nadrobienia:szok::szok::szok::szok:
Ja bylam z Emili na bilansie tak wiec wazy 9,5kg a mierzy 82cm glowa 48cm wszystko super rozwija sie prawidlowo:tak::tak::tak:
Upal mnie chyba wykonczy juz mamy ponad 30 stopni tylko w domu da sie wysiedziec bo na dworze mozna pasc:szok::szok::szok:

Do góry