reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Styczniówki 2010 !!

Mam pytanko do dziewczyn, ktore maja juz jedno dzieciatko albo beda mialy, i mieszkaja za granica.
Czy wiecie moze jak to jest z nauka jezyka dzieci dwujezycznych? Czy mowic w jednym, czy od razu w dwoch jezykach? Tak, zeby nie narobic zamieszania. Slyszalam, ze takie dzieci zaczynaja mowic troszke pozniej.
Moze znalazlyscie jakas strone internetowa z informacjami?

reklama
Andzia super wieści :-)

Ja jakoś do Primarka nie mam przekonania, denerwują mnie strasznie kolejki i jeden wielki bałagan w sklepie :baffled: Lubię za to ubranka dziecięce w H&M też niskie ceny, a jakość naprawdę super :-)

Kurcze Kobiety jak ja się stresuję przez to jutrzejsze usg, nie mogę sobie miejsca znaleźć :baffled:
Kacha, u nas w H&M akurat nie jest tanio.... A w Primarku, faktycznie zawsze tłumy grzebią i rozwalają te ciuchy, masakra...
Trzymam kciuki za usg, głowa do góry!!

Ja jakoś do Primarka nie mam przekonania, denerwują mnie strasznie kolejki i jeden wielki bałagan w sklepie :baffled: Lubię za to ubranka dziecięce w H&M też niskie ceny, a jakość naprawdę super :-)

Kurcze Kobiety jak ja się stresuję przez to jutrzejsze usg, nie mogę sobie miejsca znaleźć :baffled:

Co do bałaganu i kolejek niestety masz rację:crazy: Co do h&m też.

A usg proszę się nie stresować, Kochana!!! Przecież wszystko będzie dobrze. Ja już trzymam kciuki.

Mam pytanko do dziewczyn, ktore maja juz jedno dzieciatko albo beda mialy, i mieszkaja za granica.
Czy wiecie moze jak to jest z nauka jezyka dzieci dwujezycznych? Czy mowic w jednym, czy od razu w dwoch jezykach? Tak, zeby nie narobic zamieszania. Slyszalam, ze takie dzieci zaczynaja mowic troszke pozniej.

Strony nie znalazłam, ale mam w tym doświadczenie. Mówić od początku w dwóch językach - jeden rodzic w jednym, drugi w drugim. Dziecko się połapie, bez obawy. Nie dostanie pomieszania zmysłów - też bez obawy;-). Dziecko zaczyna mówić trochę później, ale od razu w dwóch językach.

Ostatnia edycja:
Moja znajoma mieszka w Kanadzie i ma męża Kanadyjczyka i ich córcia do prawie roku rozumiała tylko po Polsku, bo mama do niej tylko tak mówiła, a siedziała z nią w domu, bo w Kanadzie macierzyński trwa rok. Ale teraz mała ma 3 latka i nie chce po polsku mówić, tylko po angielsku, bo tak cała rodzinka ze sobą rozmawia i inne dzieci w przedszkolu. Co innego, jak oboje rodzice mówią w domu polsku.

a ja mam znajomych ona polka on francuz, od początku rozmawiali w domu po francusku (on nie mówi po polsku), ona do córki tylko po polsku mówiła. Mieszkają we Francji. Mala szybko zaczęła mówić, do taty po francusku do mamy po polsku ;)
Z tym że Ala dbała żeby na wakacje zawsze ktoś z polski do małej przyjeżdżał a potem małą wysyłała do rodziny do polski na co najmniej miesiąc. Plus codziennie rozmowy po polsku i telefony do Polski, żeby był kontakt z językiem.Teraz ta dziewczynka ma11 lat i płynnie mówi i czyta w obu językach (gorzej z pisaniem ze względu na różnicę w pisowni polskiej i francuskiej) :)

macy: dzieki za odpowiedz.
Tak wlasnie planowalam zrobic, jednak moj obawia sie, ze naucze dziecka tylko polskiego, a on nie bedzie rozumial o czym rozmawiamy hehe

Bez obawy. Mój mąż od pierwszych minut mówił do synka po angielsku. Dziś ze sobą rozmawiają tylko po angielsku, a mały do mnie mówi po polsku. Czasami próbuje mnie też namówić na angielski, ale częściej jednak słyszę od niego polski. :tak: A Twój mężczyzna niech się nie marwti, tylko niech dużo mówi do dziecka w swoim języku.

Dodam jeszcze, że mój kuzyn - dziś już dorosły, ma rodziców Polaków od dawna mieszkających w Kanadzie. Jego pierwszym językiem jest angielski, mówi po polsku, bo w domu słyszał i dodatkowo po francusku, bo kilka lat spędził na Filipinach jako dziecko.

Ostatnia edycja:
Witaj Karoli4 ja mieszkam w Irlandii i powiem Ci ze rzeczywiście dzieci urodzone tu lub te które przyjechały tu mając kilka miesięcy mają troszkę opóźnioną mowę. Przynajmniej te które znam... Za to gdy już zaczną mówić to nie można ich powstrzymać :-D:-D:-D Bardzo szybko również przyswajają drugi język. Naprawdę jest to zdumiewające jak szybko łapią. Mój syn nie mówi za wiele ale wie że jak ktoś mówi do niego po polsku to odpowiada po polsku, zaś gdy po angielsku odpowiada po angielsku. Taki mały a już rozróżnia;-) Znajomej syn (7lat) chodzi tu do szkoły i w weekendy uczęszcza do polskiej szkoły. Od kąt zaczął uczyć się pisać po polsku ma problem z angielskim pisaniem. Po prostu mu się mylą polskie znaki z angielskimi.Przedtem był w najlepszej 3ce uczniów. Sąsiadki syn (8lat) uczy się pisowni tylko angielskiej, mówi w obu. I jest najlepszy w klasie.
Nie podam ci żadnego linka bo nie znam niestety, wiem tylko z doświadczenia i obserwacji.
Pozdrawiam

Wszystko będzie super:-):-):-)

Jeśli masz męża włocha, to na pewno twoje dziecko bedzie lepiej mówiło po włosku, bo zarówno w domu jak i poza, głównym jezykiem bedzie włoski. Ja mimo tego mówiłabym do dziecka po polsku. Mam kolezankę, która mimo tego, że jest polką nie mówi do dziecka po polsku- dla mnie to idiotyzm. Nie wyobrażam sobie aby moje dziecko nie mówiło po polsku.
My oboje jesteśmy polakami, więc Szymon ma styczność tylko z językiem polskim, oprócz placu zabaw, ale od września zapisuję Go do playschool, więc zobaczymy jak to bedzie.
Dużo Polaków tutaj posyła dzieci również do polskich szkół weekendowych. Ja zamierzam uczyć Szymka podstaw języka polskiego w domu (z moja ortografią widzę to kiepsko:laugh2:) Może nie będe musiała, bo wrócimy:confused:

reklama
Wszystko będzie super:-):-):-)

My oboje jesteśmy polakami, więc Szymon ma styczność tylko z językiem polskim, oprócz placu zabaw, ale od września zapisuję Go do playschool, więc zobaczymy jak to bedzie.

Playschool to dobre wyjście dla dzieciaków. Poza tym między sobą szybko się dogadają. Jak to dzieci.:-)

Do góry