To ja sie jeszcze poprodukuje:-)
Na dobre tiramisù przepisu Wam nie bede podawac, podam jak urodzimy, bo jajek surowych teraz nie mozna. Chyba, ze ktoras chcialaby dla gosci zrobic:-)
Tym razem Gateu di patate (czyli jakby zapiekank z ziemniakow)
500 g ziemniakow
25 g masla
1 jajo
100 g szynki gotowanej pokrojonej w kostke
100 g sera mozzarella
starty parmezan (niekoniecznie)
bulka tarta
sol, pieprz, galka muszkatulowa
1. ugotowac ziemniaki w skorupkach, potem odcedzic wode, cieple obrac ze skorki i przepuscic przez rozgniataczke:-))) do ziemniakow tak jak na kopytka.
2. dodac maslo i wymieszac dopoki maslo sie nie rozpusci.
3. dodac jajko, parmezan, szynke w kostkach, sol, pieprz, galke muszkatulowa, mozzarelle pokrojona w male kawalki.
4. wlozyc cala mase do formy wysmarowanej maslem i posypanej bulka tarta.
5. na wierzchu posypac gateau bulka tarta, i kawaleczkam masla.
Piec 25-30 min w tempo 180 stopni.
To jest przepis na 2 osoby, takze wielkosc formy bez przesady.