reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Styczniówki kulinarnie!

Ja tam z jedzeniem serow nie mam problemow. Zawsze je uwielbialam, a teraz jem je z wieksza przyjemnoscia, bo wiem, ze przynajmniej sluza dzieciaczkowi.
Ja w ogole jestem bardziej serowa, niz miesna. Miesa najchetniej to bym w ogole nie jadla. Ale wmuszam w siebie.

reklama
Faktycznie prawie taki sam jadłospis :-D pomidory:-D Rano na śniadanie do kanapek dwa pomidory ze śmietan, na kolacje do kanapek oczywiście pomidory z jogurtem:)
Kawy pic nie mogę, bo mnie odrzuca, truskawek nie lubię zbytnio chyba ,że mrożone. Mięso:blink: nie za specjalnie, chyba ze na ostro, nabiał w normie :-D ciekawe czy chłopiec czy dziewczynka :-D

To ja sie jeszcze poprodukuje:-)
Na dobre tiramisù przepisu Wam nie bede podawac, podam jak urodzimy, bo jajek surowych teraz nie mozna. Chyba, ze ktoras chcialaby dla gosci zrobic:-)

Tym razem Gateu di patate (czyli jakby zapiekank z ziemniakow)

500 g ziemniakow
25 g masla
1 jajo
100 g szynki gotowanej pokrojonej w kostke
100 g sera mozzarella
starty parmezan (niekoniecznie)
bulka tarta
sol, pieprz, galka muszkatulowa

1. ugotowac ziemniaki w skorupkach, potem odcedzic wode, cieple obrac ze skorki i przepuscic przez rozgniataczke:-))) do ziemniakow tak jak na kopytka.
2. dodac maslo i wymieszac dopoki maslo sie nie rozpusci.
3. dodac jajko, parmezan, szynke w kostkach, sol, pieprz, galke muszkatulowa, mozzarelle pokrojona w male kawalki.
4. wlozyc cala mase do formy wysmarowanej maslem i posypanej bulka tarta.
5. na wierzchu posypac gateau bulka tarta, i kawaleczkam masla.
Piec 25-30 min w tempo 180 stopni.

To jest przepis na 2 osoby, takze wielkosc formy bez przesady.

To ja sie jeszcze poprodukuje:-)
Na dobre tiramisù przepisu Wam nie bede podawac, podam jak urodzimy, bo jajek surowych teraz nie mozna. Chyba, ze ktoras chcialaby dla gosci zrobic:-)

Ja na tiramisu mam swój przepis przez lata dopracowywany i zmodyfikowany, tzn. zamiast białek do masy ubijam kremówkę 36%, a słodzę masę serową nie cukrem, tylko miodem, zawsze gryczanym, kawa do biszkoptów -tylko Lavazza świeżo zaparzona w ekspresie ciśnieniowym. Dla mnie smak idealny i po prostu doskonała konsystencja.:tak::tak:

Dziewczyny, jakie ciasto zrobić z jagodami? Jagodzianki niby smaczne, ale zjadłabym coś "innego".:tak:;-)

Nikki może kruche ciasto ,śmietana na to jagody albo jagody w żelu ;-)w każdym bądz razie ja bym sobie zjadała takie coś hihi ;-)

Nikki może kruche ciasto ,śmietana na to jagody albo jagody w żelu ;-)w każdym bądz razie ja bym sobie zjadała takie coś hihi ;-)
Gosiu, na właśnie w sobotę piekłam kruche z malinami i chcę coś nie-kruchego teraz.

A dziś na deser ćwiartki truskawek, wymieszane z cukrem i octem balsamicznym, do tego ubita kremówka i pokruszone bezy, ja oczywiście tylko spróbuję, ale to jest naprawdę pyszne!!

reklama
Jagodowe muffiny
200 g jagód
300 g mąki pszennej
100 g otrębów (pszennych lub owsianych)
300 ml mleka
240 g cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
300 ml oleju słonecznikowego

Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Formę na muffiny posmarować olejem lub wyłożyć papilotkami.
Wymieszać otręby z mlekiem i odstawić
Do miski wsypać mąkę razem z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski-wbić jajka, wsypać cukier i wlać olej. Zmiksować mikserem na jednolitą masę. Połączyć z przesianą mąką, a następnie delikatnie wymieszać z nasączonymi w mleku otrębami.
Delikatnie połączyć masę z jagodami. Napełnić ją całe wgłębienia w formie na muffiny
Piec około 25 - 30 minut

Do góry