reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy z Irlandii!!

Właśnie przyszedł nam PPS naszej Ani:-):-):-)

Jeszcze w tym tygodniu muszę zrobić jej zdjęcia do paszportu, co będzie nie lada wyczynem:-D, bo Anulka takie minki czasem robi, że wymiękam. I w piątek mamy szczepienie BCG, czyli to od gruźlicy. Agusiku zawitam w Twoje strony, bo mamy w Swords Health Center:-)

reklama
Dziewczynki ja po radę.
Właśnie mój chorus zbił termometr rtęciowy :confused2::confused2:
Co zrobic z rtęcią?
Zdarzyło się to którejś z was?
Wrzuciłam wszystko do słoika i zalałam zimną wodą,a teraz gdzie to oddac?
Czy apteki przyjmują to?
Ehh jak nie urok to sraczka :eek:

andzulino:Radek też miał zatkany kanalik łzowy i już miał skierowanie na oddział okulistyczny,na przetykanie,ale jak się dowiedziałam jak to wygląda to mi się nogi ugięły:szok:Jedna pielęgniarka w przychodni poradziła mi,żebym po każdym karmieniu,masowała mu ten zatkany kanalik,nie wiem jak Ci wytłumaczyć...Lekko uciskałam na kanalik łzowy. Znajduje się on z boku nosa, zaraz przy kąciku oka. Ważne jest, żeby było to naciskanie . Pani powiedziała, że jeżeli to ma pomóc to nie ma to być głaskanie tylko naciskanie (oczywiście z wyczuciem),tak jakbyś rozcierała łezkę,która wypływa z kanalika.Boszsz..jak mam to wytłumaczyć?!:szok:Naciskasz na kanalik,lekko cisnąc,przeciągasz palcem w dół,wzdłuż noska,rozumiesz?:sorry:
Powiem tylko,że po 4 dniach było po kłopocie,zaparłam się,że muszę mu to przetkać sama i mi się udało:tak::happy:
Idę cosik w domku porobić,pa.....
Agusik - no właśnie dzisiaj byliśmy u gp z tym oczkiem - dalej mam dawać mu te kropelki do oczu (tym razem przez 7 dni), do tego masować kanalik - dzięki za opis - zrozumiałam bez problemu;-) no i jak nie przejdzie do wyjazdu do PL, to niestety okulista nas czeka... a po Twoim poście, to chyba nie chcę wiedzieć, jak to wygląda:-(
Wilwia - my idziemy na szczepienie w środę i też całą rodzinka:tak: mam nadzieję, że przeżyję. a jak Tobiaszek? łagodnie to przechodzi? ja mam paracetamol dla niemowlaków (mama mi przywiozła z PL), więc chyba podam mu profilaktycznie po szczepieniu...
Frog - w końcu zawitałaś. teraz życzę powodzenia w nadrabianiu zaległości;-)
a tak poza tym, to wysłałam dzisiaj ponownie papiery do paszportu - oby tym razem było ok i żeby szybciutko przysłali:tak:

Agusik - no właśnie dzisiaj byliśmy u gp z tym oczkiem - dalej mam dawać mu te kropelki do oczu (tym razem przez 7 dni), do tego masować kanalik - dzięki za opis - zrozumiałam bez problemu;-) no i jak nie przejdzie do wyjazdu do PL, to niestety okulista nas czeka... a po Twoim poście, to chyba nie chcę wiedzieć, jak to wygląda:-(
Zapomniałam dodać,że lekarka mi powiedziała,że jeśli jest konieczność przetkania kanalika,najlepiej to zrobić do około 4 m-ca życia dzieciaczka,pewnie nie chcesz wiedzieć czemu....:sorry:Jak będziesz chciała to Ci powiem.Tak było w Polsce,ale wiem,że w różnych krajach,różnie do tego podchodzą i chyba w Anglii,robią to ok.18 m-ca życia.No cóż,co kraj to obyczaj:sorry:

ehhh co za dzień:-(pochmurno,wieje a ja wylądowałam na antybiotyku:wściekła/y:i z chęcią bym sobie pospała ale sie nie da:no: bo zaraz po rozrabiake do szkoły:confused2:

uśmiałam sie dzisiaj u lekarza bo nie było mojego i był jakiś inny:eek:pomierzył coś palcami na moim brzuchu i powiedział ze urodze za 2 tygodnie:eek::-D:-D:-D:-D

Ciao Dziewczynki!

Ja na chwile bo wyczytalam o waszych obawach co do kanalikow zatkanych. Andzulina i Wilwia- nie bojcie zaby! Alikowi oko przestalo ropiec dopiero 2 tyg temu. Do pol roku ma prawo ropiec i nie trzeba nic odtykac. A po szczepieniu miejsce uklucia nalezy okladac altacetem aby dziecko nie cierpialo. Moja pediatra w PL mi powiedziala, ze jest oburzona, ze lekarz mi tego nie powiedzial bo to bardzo dziecko boli!
Ali wpiernicza juz zupe, jablko i pije hektolitry roznych herbat....spodobalo mu sie!;-) Tylko z ta kupa ciagle slabo mu idzie.

Pogoda juz lepsza ale jak nikogo nie ma w domu to jestem uziemiona bo nie mamy windy i nie mam jak sie z wozkiem starabanic...:eek: i tak dzisiaj grzejemy tylki w chacie, a Ali ma vene do spania...o cudzie!!

Moze was troche nadrobie;-)

Anineczka-jestem pod wrażeniem podejścia do sprawy z rtęcią...Szczerze mówiąc mało kto sie tym interesuje.W thurles w social office była taka skrzynka na tego typu świnstewka,ale nie sądzę,ażeby wszystkie miały takie pojemniki:sorry:
MartaF-a to Ci przepowiedział:szok:trzeba było powiedzieć mu-naprawdę,ale czy jest pan tego pewien;-):-DNie spodziewałam sie takiego obrotu sprawy:laugh2:
WolfiA-wiem o czym piszesz...Mi też jakoś ostatnio weny i czasu na wszystko brak:eek::-(
I czasem najzwyklejsze zadania domowe narastaja do rangi olbrzymiego wyzwania:zawstydzona/y::sorry:
Ale to chyba przez to przesilenie,zmiany pogody(tak sobie mówię,a co?)itd:happy:
MamoAdy+co tak cichutko ostatnio u Ciebie:confused2:
Milego popoludnia:rofl2:

Zapomniałam dodać,że lekarka mi powiedziała,że jeśli jest konieczność przetkania kanalika,najlepiej to zrobić do około 4 m-ca życia dzieciaczka,pewnie nie chcesz wiedzieć czemu....:sorry:Jak będziesz chciała to Ci powiem.Tak było w Polsce,ale wiem,że w różnych krajach,różnie do tego podchodzą i chyba w Anglii,robią to ok.18 m-ca życia.No cóż,co kraj to obyczaj:sorry:
no dobra... to napisz mi jak to wygląda - wtedy zmobilizuję się i będę robić wszystko, żeby tego uniknąć.
Misia - tylko że oczko Igora jest całe zalepione, ropka dosłownie się leje :-( i ma kolor zielony, a ostatnio nawet podbarwione krwią:szok: dlatego trochę panikuję:sorry: a jeszcze śluzówka i powieka też jest zaczerwieniona...:eek: a nawiązując do twojego Ala - może klimat w PL mu podpasował? dlatego tak ładnie je i śpi:tak:
dziewczynki - a czy to normalne, że moje dziecię w wieku prawie 2 m-cy zjada 200ml butli???:eek: wg norm to powinien zjeść 150...

reklama
Andzulina do ok 15 bylo ok,Tobi tylko chcial byc caly czas przy piersi,za to pozniej zaczela sie jazda.Strasznie placze,marudzi,nawet nie bardzo chce jesc.Dalam mu ten calpol i jak narazie spi.Boje sie o nocke,mam nadzieje ze nie bedzie za bardzo sie meczyl.
Misia a czy ten altacet mozna kupic tutaj.A wlasciwie i tak chyba za pozno na zastosowanie,bo nie mam jak nawet ruszyc sie dzisiaj z domu aby go nabyc:-(Uspokoilas mnie troche jesli chodzi o te oczka,bo juz tez zaczynalam sie martwic-mam nadzieje ze i u nas przejdzie to samoistnie.
Frog witamy po dlugiej nieobecnosci na forum:-)

Do góry