reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

jak oduczyc dziecko "wiszenia" na cycu?

Jśli pediatra podejrzewa żółtaczkę pokarmową to odstawiamy maleństwo od piersi na 48 godzin, ale tylko w ten sposób się to robi , i daje się maleństwu konkretna mieszankę nutrmigen. Ja musiałam tak zrobic bo Zosia była trzy razy hospitalizowana z powodu żółtaczki. Na szczęście po tych trzech dniach bez cyca z lubością się na niego rzuciłą i tak jej zostało do dzisiaj:)
Kokoszka dziwne metody ma ten pediatra, że odstawia dziecko na jeden dzień... na twoim miejkscu bym się z kimś skonsultowała.

reklama
Witam! Pomóżcie!!!

Mam pytanie: co zrobić jeśli niemowle prawie półroczne uspokaja sie, zasypia i je tylko przy cycu? i to tak czesto co okolo 1,5h Ogólnie noce byly fajne do 4miesiaca potem zaczely sie wieksze problemy,bardzo czeste budzenie i cyc. w zasadzie to chce wiedziec czy to normalne zjawisko i jak moge powoli(nie jestem zwolenniczka zostawiania dziecka gdy placze, nic na sile) cos zmienic????

myslalam ze tylko ja mam ten problem wypisz wymaluj moje dziecie z ta roznica ze ma 4,5 m-ca ,nie wiem przewertowalam caly internet i nie mam juz pomyslu, do 3 m-ca spal po 7 godzin w nocy potem jej cos odbilo ,czasami potrafi budzic sie co pol godziny i szuka cyca nawet nie je tylko chce go trzymac w buzi,smoczkow ma chyba z 6 roznych zadnego nie chce poprostu ja jestem jej smoczkiem,moze sa jakies inne osoby o podobnym problemie imoga cos pomoc bo ja wysiadam

Anulka86 Moim zdaniem bo nie wiem czy innych mam rowniez mysle ze twoja dzidzia jest wygodna owszem w tym wieku wzrasta zapotrzebowanie na jedzenie ale dziecko powinno go coraz wiecej wypijac. Chodzi mi o to ze jest teraz glodna no i sobie podje tyle ile chce na chwilke obecna bo wie ze za godzinke jak bedzie chciala jesc to jej dasz (dlatego nie robi zapasow na wiecej godzin a powinna jesc tak co ok.3godzinki). Prawie polroczne dziecko jest juz w stanie miec swoje przyzwyczajenia i zachcianki. Dzidzia wie ze cycek- fajny, uspokaja, jest bliziutko mamy , mama da jak bede chcial/chciala wiec to wykorzystuje.
Moja rada jest taka bys przemyslala stale pory karmienia (bo juz w tym wieku jest to potrzebne i trzeba zrezygnowac z cycka na rzadanie). Jezeli dasz o 08:00 daj nastepne o 11:00 czy 11:30 jezeli dziecko w miedzy czasie bedzie glodne podaj wode. Bardzo szybko malec dowie sie ze jest pora karmienia i musze sie najesc bo mama da mi dopiero pozniej.(taka metode stosuje sie rowniez w nocy by dziecko przesypialo noc).

Ostatnia edycja:
Hej:) Olivia74 Mam identycznie!!! jestem zywym smoczkiem szczegolnie w nocy:( wogole mam milion dylematow i nie wiem co robic. Boje sie zostawiac malego z kims i nawet jesli bede wiedziala ze nie jest glodny to wiem ze moze plakac za cycem bo daje mu to poczucie bliskosci bezpieczenstwa i wtedy spokojnie zasypia odpoczywa troche poje sobie i jest happy! tylko co ze mna??? chce odpoczac...smoczki wypluwa a pozatym hmm czy to cos da? on mnie w nocy trzyma raczkami i zaklada mi nozki na moje nogi, musi mnie czuc. Spimy razem. nie wiem co robic...tez w sumie nie chce zebym musiala co chwila w nocy wstawac bo smoczek mu wypadl...

Anulka86 co do zasypiania polecam dr Eduard Estivill lub ksiazke Annette Kast-Zahn Hartmut Morgenroth " kazde dziecko moze nauczyc sie spac". Jest tam o smoczkach i innych przyzwyczajeniach. Metoda sprawdzona- krolik doswiadczalny - moj synek:-)

hej dziewczyny:-)nie chce was straszyć ale radzilabym odzwyczaić wasze maluszki jak najszybciej:tak: mialam identycznie jak wy i pozwoliłam na to by mój syn spał ze mna do skończenia przez niego roku:eek: powiem wam jedno mi to zajeło tydzień wam jeżeli zaczniecie od razy zajmie jakieś dwa trzy dni im dłużej będziecie utrzymywać taka sytuacje tym gorzej dla was i dla maleństwa. obawiam sie też że bez płaczu sie nie obejdzie ile ja sie naczytałam forum i książek na ten temat nic niestety nie pomogło mój plan runął po 5!minutach i tu pomocny okazał sie tata

mamaczarusia- tak jak mowisz trzeba odzwyczaic jak najszybciej. Dlatego tez postanowilismy wytrenowac naszego malego. Prawde mowiac u nas to zajelo w pierwszy dzien 10 minut placzu , na drogi 5 minut a na 3 dzien juz wiedzial ze ma zasnac. Zastosowalismy to jak mial 4,5 mies czyli szybko wiec zostawilismy mu smoczek. Teraz juz na wieczor zasypia bez niego.

Dlatego dziewczyny (Anulka86 olivia74) ciezka sprawa ale warto. Bedzie ciezko i nie obejdzie sie bez placzu ale musicie dac rade :-). A macie ustalony tryb dnia? Jak nie to nalezy wszystko ustalic, od karmienia po spanie jak i spacery czy zabawe.By dzidzia wiedziala co nastepuje po czym, przyzwyczaila sie to tej rutyny.

reklama
Tzn od czego chcecie dzieci odzywczajac? Od piersi? Po co? Moj zaczal czesciej sie budzic w nocy jak mial 3-4miesiace. Do tego wieku budzil sie tylko o 2 i o 5 w nocy i spal do 8. Potem wolna amerykanka i tak jest do tej pory. Teraz sie wysypiam, bo klade sie na bok, wyciagam cycusia i w nocy jest "samoobsluga" ;-) Wychodze z zalozenia, ze moje dziecko tego potrzebuje i nie mam zamiaru mu zabierac tego, co dla niego najlepsze. Jak jestem w pracy, to maz go usypia na spacerku albo w domu na rekach.

Do góry