reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

anniee22 a czy te kulki w kokosie to są z dodatkiem kakao i kawy??
bo wyglądają podobnie do tych które ja robię, tylko ja nie obtaczam w kokosie bo go nie lubię
 
reklama
Kamlotka- teraz jeszcze mozna :-) Ja od 2 stycznia sie bede odchudzac :-D I bardzo dziekuje:tak:

adudz- robilam mase kakaowa do andrutow i ze jej zostalo to dodalam troche ryzu preparowanego, rodzynek, orzechow i obtoczylam w kokosie :)
 
adudz bo sie zaczerwnienie :-) dobry kucharz albo ten kto nie lubi ze smieciami ganiac :-D a ze moj malzonek jest wszystkozerny i do tego chudy jak patyk to moge eksperymentowac :-D
 
dziewczyny szukam inspiracji na stój wigilijny, czegoś łatwego w przygotowaniu, no i żeby to nie była ryba po grecku czy pierogi z kapustą, bo chodzi mi o coś nowego co mogłabym zanieść do moich rodziców, pochwalcie się co się u was serwuje, moze wy mi coś podsuniecie:sorry::sorry::sorry:
 
adudz dzięki za przypomnienie... zawsze wieczorem o 22 sobie przypominałam, że miałam nastawić zakwas na barszczyk wigilijny... no i dzisiaj jak przeczytałam Twojego posta to zaraz zabrałam się do tych buraków :-D
 
dziewczyny szukam inspiracji na stój wigilijny, czegoś łatwego w przygotowaniu, no i żeby to nie była ryba po grecku czy pierogi z kapustą, bo chodzi mi o coś nowego co mogłabym zanieść do moich rodziców, pochwalcie się co się u was serwuje, moze wy mi coś podsuniecie:sorry::sorry::sorry:

Ja robie zawsze ryz, zazwyczaj jest z kielbaska ale ze to wigilia to wyjatkowo bez..

2-3 woreczki ryzu
300-400 dkg pieczarek
puszka kukurydzy
szczypiorek (ale nie koniecznie)
ser do posypania na wierzch

Ryz gotujesz na pol twardo. Pieczarki kroisz i gotujesz z pieprzem, warzywkiem i odrobina magii. Wrzucasz wszystko do szkla zaroodpornego. Dosypujesz do samku pieprzu i soli. Mieszasz. Na wierzch ser i do piekarnika. na 180 stopni na jakies 15-20 minut (az ser sie roztopi).
 
Dwa lata temu moja teściowa wynalazła przepis na pyszną solę. Jak znajdę to wpiszę. W każdym razie filety soli były przyprawione, obsypane mąką i obsmażone na oliwie. Później przełożone do płaskiego naczynia żaroodpornego (1 warstwa), a na to był nałożony jakiś biały sos z pieczarkami (chyba na mleku z mąką, kolor od pieczarek zmienia się i nabiera barwy przypominającej ścierkę). Dla odwrócenia uwagi, od ów ścierkowego koloru wszystko posypane było kolendrą (oryginalnie, ale można posypać i pietruszką czy szczypiorkiem) i to wszystko było delikatnie podlane białym winem i zapieczone w wysokiej temperaturze.
Wszystko można przygotować wcześniej, a tuz przed podlać winem i wstawić do pieca, więc bardzo wygodne :tak:
 
reklama
a ja dziś szukalam jakiegoś łatwego przepisu na coś z kurczakiem bo to moje ulubione mięsko i znalazlam coś tak prostego i jak dla mnie smacznego
Kurczak po "amerykańsku" piersi kurczaka (tyle ile biesiadników)
majonez
keczup
sól czosnkowa
papryka ostra w proszku
bułka tarta

Żaroodporne naczynie wyłożyć folią aluminiową - z dużym zapasem z jednej i drugiej strony na zrobienie "daszku". Wyłożyć na to mięso, posypać dość mocno solą czosnkową i papryką. Następnie wymieszać w równych proporcjach keczup z majonezem i bardzo dokładnie posmarować mięso na grubości około 2 cm. To wszystko posypać dokładnie, ale nie za grubo bułką tartą. Zamknąć folię nad mięsem tworząc daszek. Piec w 250 st. w piekarniku około 45 min. Potem odwinąć folię i zapiec jeszcze około 15 min. Danie gotowe do podania już z własnym sosem. Można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą, itd.

i widzialam ze ludzie chwala ten przepis takaze w tym tygodniu sproboje ;]
 
Do góry