reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Styczniówki 2010 !!

No własnie. A to nie jest przypadkiem tacierzyński? tzn. że ojciec może wziąć ten urlop, jeśli matka wykorzysta 14 tygodni macierzyńskiego i wróci do pracy?
przeczytaj sobie art. 182 z 3 kodeksu pracy.. z niego wynika ( ja sie jeszcze pytałam radcy prawnego) że urlop ojcowski nie ma wpływu na macierzyński.. poza tym że ojciec po powrocie z niego ma takie same prawa jak matka po powrocie z macierzyńskiego no i że urlop ojcowski jest 100% płatny - tak jak macierzyński

reklama
Ja to w ogóle postanowiłam, że jutro skoczę do opieki po wszystkie wnioski o becikowe i o inne dofinansowania, wypełnię na spokojnie a potem już tylko dodam akt urodzenia i pieniążki będą szybciej :tak:

Ponownie zgłupiałam bo myślałam, że tatuś może go wziąść w dowolnym momencie to nie jest już tak, że zamiast mamy... :no:

ok zatem
1) dwa dni ustawowe po okazaniu aktu urodzenia
2) nowy tacierzyński - 7 dni na wniosek -wg mnie w dowolnym momencie do ukończenia przez dizecko 1 roku - ale pewności nie mam
dokładnie tak :)
pamietaj że wniosek składa na 7 dni przed rozpoczęciem urlopu :)

To jest tacierzyński ale z tego co mi wiadomo to ojciec może wziąć ten urlop nawet wtedy kiedy matka nie jest na macierzyńskim, np. ja nie będę na takim bo bezrobotna jestem a mimo tego M może wziąć ten urlop.
dokłądnie:)
ja też jestem bezrobotna i mój B też może skorzystac z tego urlopu :)

To jest tacierzyński ale z tego co mi wiadomo to ojciec może wziąć ten urlop nawet wtedy kiedy matka nie jest na macierzyńskim, np. ja nie będę na takim bo bezrobotna jestem a mimo tego M może wziąć ten urlop.

Zgłupieć można, to tak jak z tymi legitymacjami-brak konkretnych informacji i doszukuj się obywatelu sam ;-)
A jak wygląda sprawa dodatkowego urlopu macierzyńskiego? Czy będąc na ZUS-ie też mogę go wziąć?

Ja to w ogóle postanowiłam, że jutro skoczę do opieki po wszystkie wnioski o becikowe i o inne dofinansowania, wypełnię na spokojnie a potem już tylko dodam akt urodzenia i pieniążki będą szybciej :tak:
nie musisz latac :) ja to mam już na komputerze jak chcesz zarzuc mailem i Ci podeślę :)
wniosek o becikowe , zaświadczenie lekarskie o tym że jesteś pod opieka od conajmniej 10 tc , no i oswiadczenie drugiego rodzica o tym ze nie pobral i nie bedzie ubiegać sie o becikowe :)

Kochane wrociłam na BB!
Jestesmy w domku od wczoraj od godz 16
Kasiulka schudla w szpitalu tylko 135g wiec wypisali nas w 3 dobie.
Na razie pieknie je co 2-3h, choc dla mnie to bol masakryczny, ale sie ciesze ze jej to słuzy. Z reszta w czasie pobytu w szpitalu tak sie napatrzylam ze zaczelam sie cieszyc z tego ze mnie bolą brodawki, bo przy problemach innych kobiet takie to pikus!
Ide karmic!
Witamy spowrotem:-)
Ja dzisiaj koszmarnie się czuję, ale nie myślcie że rodzę nic z tych rzeczy:zawstydzona/y: Głowa mnie boli i tylko bym spała:no: Wyprawiłam mamę z Szymem na spacer wiec mam chwilkę spokoju:happy2:

Witam!

Marnie spalam dzis w nocy, myslalam o maluszku Sylwi... Mialam nadzieje, ze jak rano zajrze, to cos bedzie wiadomo, ale pewnie biedulka sama nic nie wie...

Ciesze sie, ze rozpakowane mamusie wracaja na posterunek bb :-)
Beti, Golanda jeszcze raz serdecznie Wam gratuluje i fajnie, ze juz macie Wasze skarby przy sobie :tak:

Juz jestem po randce z polozna i musze Wam napisac pare ciekawostek, o ktorych ja np nie wiedzialam :tak:

Dobrym sposobem na unikniecie bolacych brodawek jest czesta zmiana pozycji karmienia! Sa trzy, ktore sie do tego nadaja szczegolnie: na lezaco, z przodu (trzymajac maluszka w ramionach) i z przodu, ale nozki sa pod pacha. Na pewno kazdej z Was te pozycje sa znane, ale chodzi wlasnie o to, zeby je zmieniac!
Druga zaleta czestych zmian pozycji jest to, ze piersi sa rownomiernie oprozniane i pomaga to uniknac zastojow, ale to juz na pewno wiecie :tak:

I druga ciekawostka: bardzo dobra do smarowania na pokaleczone brodawki jest lanolina, bo nie trzeba jej zmywac przed karmieniem, tak jak bepanthenu!

I trzecia rzecz: jak mamy nadmiar pokarmu i go odciagamy, mozemy go zamrozic np w pojemniku na kostki lodu i wrzucic maluszkowi do kapieli. Pomaga przy ewentualnych problemach skornych!

A akcja u nas rozkreca sie bardziej niz przy pelni, normalnie wysyp dzieciatek bedzie! Trzymam kciuki i czekam na wiesci!
Tylko cos tych przeterminowanych nie chce brac - dziewczyny nie blokowac kolejki! ;-)

Ach i witam przeterminowana grudnioweczke :-D Ale jako stycznioweczka to calkiem swiezutka jeszcze jestes!

Ide pedzlowac lodowke, ja dalej wpierdzielam wszystko jak malpa kit... W tym tygodniu juz mam +2 kg. Nie kazdemu jest dane, zeby w koncowce stanac albo spasc z waga. No tak, jak znowu w tydzien tyle zarobie, to na pewno z mojej wagi spadne... z wrazenia :szok:

witajcie:tak:

Widze mowa o urlopach... mój M. sie cieszy, bo wyszło mu 37 dni urlopu w tym roku:-Dale i tak urlop spedzi pracujac w domu, ale dobrze, ze przynajmniej przy nas bedzie:tak:

Ja niedawno wrociłam...
Popytałam o przychodnie i na szczescie moge Agatke zapisać do innego przychodni niz z mojego rejonu:tak:Odrazu pojechałam po karte szczepien Pauliny ze starej przychodni i po południu skocze złozyc deklaracje Paulinki i moja:tak:Te formalnosci sa meczace...
Byłam u fotografa z nadzieja, ze bede mogła wziac zdjecia z dyplomu do dowodu osobistego i dupa... ucho zasłoniete:-(Musze wyrobic nowe zdjecia, a narazie wygladam jak słon... wiec sie wstrzymam, ale za miesiac najpozniej musiałabym złozyc wnioski na dowód i prawko:zawstydzona/y:

Normalnie znów jestem wykonczona...
Moi rodzice dzis maja 30 rocznice slubu wiec po południu skoczymy na kawke:tak:

DZIEŃ DOBRY:-)
ANOOLA witaj:-)
BETI GOLANDA witajcie:-)ciesze sie ze wszystko jest dobrze:-)

Obowiązkiem każdej foruowiczki BB jest opisac swoj poród :-D:-D Oczywiście pół żartem to piszę, zrobisz jak uważasz i jak sama ochłoniesz. Zawsze to można ubrać w ładne słowa - myślę, że każda tu wie, że różnie może być.
Ja np opisy każdej CC nawet tej z okropnymi cierpieniami po i w trakcie (bo czasem tak bywa) czytam z ochotą. No tak mam :tak:opisy SN mnie nie emocjonują bo przeżyłam więc wiem z czym się to je.
hehe myslisz tak jak ja:-ppisac kobitki pisac;-)

ale sie wkurrrrrrrrrrrr... :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
poszłam na to KTG, leżałam pół godziny i co 5minut mialam porządny skurcz (70-80). Zapytałam położną czy to dużo a ona na to: "No wiesz kochanieńka..niektóre przy takich skurczach już są w trakcie porodu".. później doktor wziął mnie bez kolejki ale nawet mnie nie zbadał :wściekła/y: powiedział,że od tego jest mój lekarz prowadzący :baffled: zmierzyli mi ciśnienie.. miałam 180/100 ale stwierdzili,że się na pewno zdenerwowałam tym KTG (jasnowidze normalnie..:confused:) i odesłali mnie do domu. wizytę u mojej doktor mam za tydzień, nie wiem nawet czy mam jakieś rozwarcie.. a jak zapytałam o ten śluz to lekarz powiedział "Już mówiłem- wszelkie pytania proszę kierować do swojej doktor prowadzącej" :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
masakra co za dupek:no:lepiej zadzwoń do swojego gina:sorry2:

Heh ja dzisiaj nieco lepszy humorek:tak:i wiecie co tak sobie myśle że może teraz synek nie chce wyjść ale tak czy siak nie dłużej jak 9 dni i musze już urodzić tak więc już spokojniej myśle że doczekam:tak:ale oczywiście będe mega happy jak urodze już dziś hehe żartuje że ogólnie ja urodze nieco szybciej:-p

A teraz ide obiadek robić;-)miałam dzisiaj z rana szwagierke na kawce dlatego dopiero teraz pisze;-)

reklama
nie musisz latac :) ja to mam już na komputerze jak chcesz zarzuc mailem i Ci podeślę :)
wniosek o becikowe , zaświadczenie lekarskie o tym że jesteś pod opieka od conajmniej 10 tc , no i oswiadczenie drugiego rodzica o tym ze nie pobral i nie bedzie ubiegać sie o becikowe :)

Kurczę aleś ty obcykana :errr::-D Ja też chciałam sama wydrukować ze strony becikowe.pl ale stwierdziłam, że skoro w opiece mają te same druki i za nie nie płacę to z jakiej racji mam je sobie sama drukować i marnować swój tusz :cool: Ot takie skrzywienie, że skoro mogę z czegoś skorzystać bezpłatnie to wybieram tę opcję:-D:-D a do opieki mam po drodze i niedaleko a poza tym podpytam jeszcze o ten drugi tysiąc i inne takie tam. Ale dzięki za troskę:tak::-D

Do góry