reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

USG lipcowych fasolek i wizyty kontrolne :)

Dzamena fajna fotka, taka prawie kolorowa ;-):-D.

Aisim ostatnią wizytę miałam w 8tg i zlecił mi badania itp i powiedział, że przed kolejną wizytą mam najpierw podejść do położnej, która mi założy kartę i do niego już wchodzę z gotową :tak:, ale to i tak późno w pierwszej ciąży miałam wcześniej, zresztą co to za różnica ;-).

reklama
Dzamena fajna fotka, taka prawie kolorowa ;-):-D.

Aisim ostatnią wizytę miałam w 8tg i zlecił mi badania itp i powiedział, że przed kolejną wizytą mam najpierw podejść do położnej, która mi założy kartę i do niego już wchodzę z gotową :tak:, ale to i tak późno w pierwszej ciąży miałam wcześniej, zresztą co to za różnica ;-).

Pewnie ze to bez róznicy, najważniejsze ze z maleństwem wszytko ok!!:-)

Geperty z tego co ja wiem to przeziernosc karkowa u dzidzi sprawdza sie ok.12tyg. zawsze niezaleznie od wieku czy uwarunkowan genetycznych... jest to poprostu norma! pow. 35 roku zycia robi sie inne dokladniejsze badania prenatalne

wlasnie tez mnie to zdziwilo. wszedzie czytam ze przeziernosc to standardowe badanie podczas usg. prenatalne owszem zgodze sie ze po 35 roku zycia. no tak czy siak pojde prywatnie na usg-bede miala i zdjecie i zbadana przeziernosc karkowa i inne rzeczy, ktore teraz pewnie tez nie byly zbadane.
ps-sliczne macie dzieciatka dziewczyny na tych zdjeciach z usg-ja tez bym chciala takie zdjecie miec i przypomniec sobie jak tylko zachce mojego "pajacyka". poprzednio tylko pecherzyk bylo widac a teraz juz duza glowa i raczki i nozki...:-)
alez to wszysytko dziwne i ciekawe i wspaniale:tak:

Geperty z tego co ja wiem to przeziernosc karkowa u dzidzi sprawdza sie ok.12tyg. zawsze niezaleznie od wieku czy uwarunkowan genetycznych... jest to poprostu norma! pow. 35 roku zycia robi sie inne dokladniejsze badania prenatalne!

Ależ ja się z tym zgadzam, tylko, że to nie jest badanie refundowane przez NFZ, gdy nie jest się w grupie ryzyka :no:.

Ależ ja się z tym zgadzam, tylko, że to nie jest badanie refundowane przez NFZ, gdy nie jest się w grupie ryzyka :no:.
jak to nie jest refundowane? przeciez wlasnie glownie po to jest robione standardowe usg w tym czasie zeby nie przegapic tego momentu z przeziernoscia karkowa... 1 slysze zeby za zmierzenie tego trzeba bylo placic!!!

jak to nie jest refundowane? przeciez wlasnie glownie po to jest robione standardowe usg w tym czasie zeby nie przegapic tego momentu z przeziernoscia karkowa... 1 slysze zeby za zmierzenie tego trzeba bylo placic!!!
z tego co wiem i co słyszałam to podobno jest refundowane ale tylko wtedy gdy cos sie dzieje albo ma sie ponad 35 lat albo tak jak ja dziecko lub blisko spokrewniona osobe z choroba genetyczną

Perla brutalne ale prawdziwe, mi się te badanie nie należy, zresztą nie ryzykowałabym na sprzęcie w przychodni, bo tu każdy milimetr się liczy, dlatego idę prywatnie :tak:.

jak juz mowilam 1 slysze i nie chce sie spierac! poczawszy ode mnie poprzez mnostwo moich kolezanek z ktorych zadna nie miala 35 lat ani Down'ow w rodzinie nikt nie placil za badanie USG odbywajace sie ok.12tyg. ani za pomiary na nim wykonywane!!! nierefundowane sa tylko dokladniejsze badania prenatalne a nie to USG! Badania w ciąży - II trymestr

reklama
ja tez do tej pory wszedzie slyszalam ze jest to normalne badanie podczas usg i nic mi nie wiadomo o braku refundacji, badz o wykonywaniu tego badania tylko prywatnie za pieniadze.tak w kazdym razie bylo w poprzednim roku no chyba ze cos sie zmienilo.jeszcze popytam u kolezanek jak to u nich bylo. to, ze akurat ja tego badania nie mialam zrobionego tlumacze ogolna beztroska mojej lekarki i chyba tym, ze nie za bardzo sie przejmuja pacjentkami tam. np. badania krwi mialam robione pod koniec listopada a dzis pani doktor stwierdzila, ze zadnych badan narazie nie trzeba....ja tez jestem dosc beztroska ale takie cos to juz nawet dla mnie za duzo...

Do góry