reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

Dziewczyny czy przysługują mi te 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego dodatkowe jeżeli miałam umowę do dnia porodu???

reklama
Masz 26 dni za 2010 czy zaległy za 2009?
Jak za 2010 i pojdziesz lada moment na wychowawczy to jak wrocisz po nowym roku to nie dostaniesz za ten 2010 r 26 dni urlopu. Tylko dostaniesz tyle dni za ten czas kiedy nie bylas na wychowawczym i pracowalaś, dlatego lepiej wykorzystaj urlop bieżący zanim pojdziesz na wychowawczy, bo inaczej czesc z tych 26 dni ci przepadnie.
mam 26 + 2 opieki za ten rok i z jakies 7 dni za poprzedni. dzięki za wytłumaczenie teraz rozumiem ale:
czy oni moga tego urlopu mi nie udzielic??

Dziewczyny czy przysługują mi te 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego dodatkowe jeżeli miałam umowę do dnia porodu???
tak
ja mam tak samo. Tylko w Zusie kazali mi złożyć osobne podanie o te 2 tygodnie.

Chamstwo moim zdaniem. Jak sie nalezy to wszystkim a nie temu kto się upomni! A jak ktos nie wie to nie dostanie!

Tak.

mam 26 + 2 opieki za ten rok i z jakies 7 dni za poprzedni. dzięki za wytłumaczenie teraz rozumiem ale:
czy oni moga tego urlopu mi nie udzielic??

Nie mogą.

tak
ja mam tak samo. Tylko w Zusie kazali mi złożyć osobne podanie o te 2 tygodnie.

Chamstwo moim zdaniem. Jak sie nalezy to wszystkim a nie temu kto się upomni! A jak ktos nie wie to nie dostanie!

No niestety.

Pisałam o tym na str 60.
Podałam przykład jak ja napisałam podanie.
Poprotu napisz jedno podanie i od myślników wymień o co prosisz :-)

PRZYKŁADOWE PODANIE:

W związku z urodzeniem córki (Malwina W. ur.12.11.2009 r.) proszę o udzielenie:

- fakultatywnego urlopu macierzyńskiego w wymiarze 2 tygodni (14 dni), który wchodzi w życie 01.01.2010 r.
- zaległego urlopu wypoczynkowego w wymiarze 20 dni roboczych
- 2 dni wolnych z tytułu opieki nad dzieckiem zgodnie z art. 188 k.p

Jak któraś idzie na wychowawczy to od kolejnego myślnika napisać:
- urlopu bieżącego w wymiarze 20 lub 26 dni- zależy kto jaki ma staz pracy
- urlopu wychowawczego od dnia...... do dnia.........

Ostatnia edycja:
reklama
A ja mam pytanie czy jak macierzynski z urlopami za 2009 itd trwa np do lipca i chce isc po nim na wychwawczy to ile dni urlopu z 2010 r. mi przysługuje, za cały 2010 r czyli 26 dni czy tylko do lipca? Kurczę jestem zielona w tym temacie.

Do góry