reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

Vivie- bo tak w sumie co lekarz to opinia, jest wiele różnych opinii stąd te wszystkie dylematy. A poza tym dziecko nie musi być szczepione równo na 6 tygodni, to jest minimum kiedy można zacząć szczepić a przeciągniecie terminu nie skutkuje niczym negatywnym.

Samantha ja byłam z małym w 3 tygodniu życia na kontroli.

A jak u Waszych maluszków wygląda miejsce po szczepieniu na gruźlicę, bo u mnojego coś powiększyło, wiec się zastanawiam czy za bardzo nie zareagował. 15 ma przyjść położna i ocenić, bo jak będzie za duże to na pewno nie będę szczepiła 23 marca.

To miejsce po szczepieniu najprawdopodobniej zapuchnie i zrobi się mała ranka-to normalne. I chyba oznacza to,że szczepionka się przyjęła :-)

no wlasnie gosia juz odpowiedziala - tak naprawde to nie chodzi o wiek tylko wage wlasnie - no na logike - dajesz dziecku jakies cialo obce i zawsze jest to okreslona ilosc - wiec jak dziecko bedzie za male to moze sie okazac ze za duza dawka - to tak jak z antybiotykiem... i tak jak pislam Viki za mala - niby tak 4,5 to min...a te 5w1 to pislam ze odradzaja ze wzgledu na koreanska szczpionke na wzw w zestawie...a jesli chodzi o pneumokoki i rotawirusy - to tak naprawde sens jest szcepic jak przebywasz z dzieckiem w tzw. skupiskach ludzi - bo tak sie tez zarazasz ...ja i tak uwazam ze szczepionki to nabijanie kabzy firmom farmaceutycznym - same zapytajcie takich godnych zaufania lekarzy:) ...ale te podtawowe i tak szcepic bede ...taki ze mnie wierzacy niedowiarek:)

My szczepimy na rota i pneumo, bo starszy synek pójdzie od września do przedszkola :-) A o jakiej koreańskiej szczepionce piszesz-możesz podać nazwę?

reklama
Ja byłam z Igorem we wtorek na szczepieniu. Dostał dwie - WZW i Infanrix. I od wtorku mamy masakrę. Mały płacze prawie non stop:no:. Albo śpi albo ryczy. Dziś to i ja już ryczę. Mam doła bo nie wiem co robić. Naczytaliśmy sie dodatkowo cudów w internecie i już całkiem mam dosyć. Pisały jakieś mamy, że po tej szczepionce doszło do zachamowania rozwoju ich dzieci:szok:

Powracam do tematu USG stawów biodrowych. To co się kiedyś pytałam ciebie Gosialew to typ wg Grafa. Jaki mają wasze dzieci? Moja ma IB a synek miał IA. Oba sa prawidlowe. II swiadczy o dysplazji.

Ostatnia edycja:
No to i my przed dylematem szczepieniowym.
A tak w ogóle, to u mnie w przychodni szczepią tylko tym, co się u nich wykupuje. Nieźle, co? Że niby ciąg jakiśtam. Taaak. Wszędzie ta chrzaniona kasa się tylko liczy.

Ja także będę szczepic dodatkowo na rotawirusy i pneumokoki- mała od września pójdzie do żłobka więc może dzięki temu będzie mniej chorować.

no wlasnie chodzi mi o te dodatkowa - bo przy tej 5w1 trzeba osobno na wzw szczepic i oni maja te koreanska

A mnie znowu odradzili 6w1 ze względu na zbyt dużą dawkę tej na wzw B a już byłam zdecydowana i zaszczepiłam w koncu tak jak Maje 5w1
A teraz jak piszecie ze za duże dawki w ogóle jak na małe ciałko jest w tej 6w1 to tym bardziej bym się nie zdecydowała jakoś niezachęcająco to brzmi

na rota nie szczepie a na pneumo i meningokoki po roku dopiero tak szczepiłam starszą córkę i tak samo młodsza bo z tego co i tu na forum przeczytałam to każdy lekarz doradza inacze wiec zaufam własnej intuicji ;-)

Vikiigus a kto ci powiedział, że szczepią koreańską szczepionką - ja sobie znalazłam tą co szczepili Patrycję i to amerykańska firma jest :sorry:
A poza tym w szpitalu już nią szczepili przecież :sorry: to nie kumam zbytnio o co chodzi

Ostatnia edycja:
A mnie znowu odradzili 6w1 a już byłam zdecydowana i zaszczepiłam w koncu tak jak Maje 5w1
A teraz jak piszecie ze za duża dawka na małe ciałko jest w tej 6w1 to tym bardziej bym się nie zdecydowała jakoś niezachęcająco to brzmi

na rota nie szczepie a na pneumo i meningokoki po roku dopiero tak szczepiłam starszą córkę i tak samo młodsza bo z tego co i tu na forum przeczytałam to każdy lekarz doradza inacze wiec zaufam włąsnej intuicji

A jak szczepiłaś 5w1 to wtedy na wzw już nie szczepisz czy masz przełożone to szczepienie?

reklama
No własnie wiec dla mnie 6w1 czy 5 w 1 plus wzw b w ten sam dzień to samo wychodzi a nawet gorzej, bo tym co szczepią w przychodniach na wzw to hepavax chyba najczęściej, a w 6w1 wzw jest robione chyba na engerixie, bo to nawet ten sam producent - czyli mniej pochodnych rtęci.

Ja mam jutro szczepienie i ciągle mam dylematy, bo gdybym szczepiła 5w1 to bym chciała odłożyć troszkę w czasie na żółtaczkę o jakieś 2 tygodnie i wtedy szczepić engerixem albo szczepić 6w1 od razu. Strasznie się boję jak mój młody to zniesie.

Do góry