reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czerwiec 2012

dlatego ja nie chce wracac do PL bo nie chce zazynac sie za prace kosztem meza i dzieci. W PL ciagle jest swego rodzaju propaganda ze jest fajnie i wogole super, prawda jest taka ze spoleczenstwo rozwarstwia sie na warstwe grubsza tzw szara strefe i ludzi zyjacych na granicy ubostwa i korzuszek czyli ludzi nowobogaczy co albo dorobili sie za granica albo otrzymali spadki po rodzinie, ktora nota bene dorobila sie za granica
budujace sie domy i nowe auta to czyste kredyty, zastanawia mnie tylko ile razy wszystko pojdzie 100% cenowo w gore, moja mama ciagle mi mowi o to i to znow idzie w gore, tamto znow idzie w gore, kazda gora ma wierzcholek tylko nie gora polska
dwie pracujace osoby w pl powinno byc stac na wakacje ,dobre ubrania i fajne mieszkanko a patrzac na ludzi to jesli pracuja dwie osoby to moga zyc bez pozyczania ale i bez wakacji, chcesz wakacje wez sobie kredyt
masakra

ja się niestety nie zgodzę do końca z powyższym.... wydaje mi się że nie można generalizować t raz a dwa,że dużo zależy od zawodu, miasta, szczęścia....
ja w sumie osobiście nie narzekam, skończyłam studia 7 lat temu, od roku jestem na kierowniczym stanowisku w zagranicznej firmie i jest ok....
ale uważam że dużo ławiej jest lusziom po studiac technicznych, ja skończyłam polibudę wrocławską, Mój S dziś też wkońcu się obronił (choć powinien dawno temu:p) - oboje pracujemy i w sumie nie narzekamy. Fakt,że mieszkanie jest na kredyt, ale wolę płacić bankowi 1,5kpln niż komuś za wynajem....
poza tym jeżdzimy na wakacje przynajmniej raz w roku, skończyliśmy własnie remont....

tak wię mamina wybacz ale nie zgodzę się troszkę z Twoją wypowiedzią....
nie mówię,że ten kraj jest idealny, bo daleko mu do tego, jest tu drogo - owszem.... ale da się żyć - i to całkiem przyjemnie:)
wydaje mi się że to zależy jak kou się potoczy po prostu:)

a poza tym?

kipię dzisiaj energią! Mój S się obronił - byłam, widziałam, dumna jestem! piątkę dostał:D
odebrałam betkę:)
czwarty!!!!!!!!!!

IMAG0494.jpg

powiedzieliśmy dzisiaj rodzicom:) popłakali się ze szczęścia!!!!

lecę ugotować jakiś obiad na kolację:DDD

Pozdrowionka dla wszystkich!!!

reklama
Jasne ze wszystko zależy od punktu siedzenia. Moj M też nie narzeka, bo ma pracę którą kocha. I tego właśnie zazdroszczę mu najbardziej - pracy która sprawia przyjemność:-) Ja też tak chcę :-p

Teraz jednak wszystkie ciężko pracujemy. Budujemy nowe ciałko, a to najcięższa robota na świecie :-D

verita a Ty jak to widzisz,ten powrot do pl?Jak tam czytam to zaczynam miec wątpliwości.Ja w sumie o 7 lat jestem za granica i pracowam glownie w biurach w roznych krajach,znam 4 jezyki i kazdy mowi,ze na pewno znajde prace w pl. Ale wiem,ze tak jak u Ciebie verita pracodawcy niechetnie patrza na tych powracajacych znad oceanu,do tego większość wymaga studiow wyzszych,co za granica wogole nie ma znaczenia,tylko twoja osobowosc i doswiadczenie.
A powiedzcie,ile tak miesiecznie wydajecie na samo zycie?

ale powiedz co gorsze bedzie dla bobo jak zrobie balejaz (czyli rozjasniaczem pasemka) czy jak bede kladla farbe np loreala bez amoniaku (wole farbe no ale co jak ma amoniak)?

ps ginekolozka mi powiedzialam DO 3 MIESIACA PROSZE NIE FARBOWAC no i maz to slyszal i dupa, no ale po 3miesiacu nie wiem czy balejaz czy jednak na calosc piekny braz (teraz mam ombra czyli konce jasne karmelowe a gora brazowa czekolada)

dzieki za odp

robiąz balejage (balejaż) farba nie ma styczności ze skórą głowy ponieważ jest nakąłdana na folię lub na czepek (zależy od techniki fryzjera) czyli szkodliwość wynosi 0%. Teraz większość farb jest produkowane bez amoniaku.. szczególnie te farby używane w salonach fryzjerskich ale w sklepach też większość amoniaku nie zawiera.. zawsze w razie niepewności można zerknąć na skład farby. Czyli jeśli pomalujesz całość to również nie zaszkodzisz maluszkowi. Więc pomaluj włosy na taki kolor w którym olśnisz wszystkich :)

Asik. Wszystko zależy od tego gdzie chcesz wracać. Jak do duzego miasta typu Wrocław czy Warszawa to nie powinno być problemu z pracą, ale w takich mniejszych jak to moje, to już gorzej.
Co do studiów to masz rację, polskie wymagania są po prostu śmieszne.

Ostatnio widziałam ogłoszenie (na strefę, czyli do zakładu na specjalnych, uprzywilejowanych warunkach). Szukali dziewczyny do sekretariatu, płynna znajomość japońskiego i angielskiego, studia wyższa. Max. oferowane wynagrodzenie to 2200 brutto PLN:eek:
To nie żart, w tych okolicach pełno takich ogłoszeń:wściekła/y:

Firmy myślą, ze na tanią siłę roboczą trafiły, i co? Znajdują. Pewnie dlatego ja szukam tak długo, bo nie wyobrażam sobie pracy w której zarabiałabym na waciki:eek: (odliczając koszty dojazdu i na to by zabrakło)

Wiecie co, jak byłam na rozmowie w Ire, to pytali czy napewno chcę tam pracować, bo za wysokie wykształcenie mam. (jako jedna z trzech osób miałam wyższe studia, wliczając wszystkie szczeble zarządu :-) ). A jak odpowiedziałam, ze tak to było OK zaczyna pani od poniedziałku.

W PL rozmowy są 3-4 etapowe. Pierwszy czyli rozmowa wstepna, odbywa się w dwuch językach i trwa min. 30min. do tego testy psychologiczne, językowe i umiejętnościowe. Na jedno stanowisko aplikuje ok. 200os (widać ile wysłanych aplikacji na stronach rekrutacyjnych). Koszmar:confused2:

Także ja bym nie wróciła gdyby mnie nie zwolnili w 5 miesiącu ciąży, przez ten cholerny kryzys a ja spanikowałam (zresztą mąż miał dobrą propozycję pracy w PL, no i wróciliśmy). Czy żałujemy? Tak.

verita a Ty jak to widzisz,ten powrot do pl?Jak tam czytam to zaczynam miec wątpliwości.Ja w sumie o 7 lat jestem za granica i pracowam glownie w biurach w roznych krajach,znam 4 jezyki i kazdy mowi,ze na pewno znajde prace w pl. Ale wiem,ze tak jak u Ciebie verita pracodawcy niechetnie patrza na tych powracajacych znad oceanu,do tego większość wymaga studiow wyzszych,co za granica wogole nie ma znaczenia,tylko twoja osobowosc i doswiadczenie.
A powiedzcie,ile tak miesiecznie wydajecie na samo zycie?
My mamy 1000zl miesięcznie na życie na 3 osoby (niedlugo 4) z tego opłaty miesięczne ok 500-600zł.. zostaje 400zł na jedzenie chemię ubranie pieluchy.... meiszkamy w 7 osób w malutkim mieszkanku 3 pokojowym, zajmujemy pokój we 3(niedługo4) 3 na 4 m kwadratowe... mamy tylko łóżko i małą szafkę... ale radzimy sobie ja tylko marzę o tym by kiedyś było mnie stać na własne mieszkanie zeby dzieci mialy swoje pokoje zebym ja miala sypialnie z mezem zebysmy mogli sami spac w pokoju zebysmy mieli pieniądze na normalne zycie zeby moje dzieci mialy wszystko. Obecnie jestem bardzo szczęśliwa bo sobie świetnie radzimy mamy siebie... Wierze w to ze kiedys bedziemy miec lepsze warunki i cholernie boli mnie jak ktoras z kolezanek mi mowi" patrz kupilam buty za 200 zl" a ja wtedy mysle sobie.. kur** mi by to starczylo na 2 tygodnie życia..

We Wrocławiu wcale nie jest az tak łatwo z pracą ja sama jej szukam od wrzesnia tego roku. Teraz juz moge zapomniec o tym ze mnie ktos przyjmnie, a tym bardziej ze nie widze siebie w innym zawodzie niz mam. A pracuje w turystyce kilkanascie lat. Znaczy teraz wlasnie juz nie pracuje :p ale swoja kariere z tym wiaze. Probowalam w innych branzach ale to jest wyzysk 1500 zl na reke to masakra..........

I dlatego właśnie twierdze, ze to chory kraj. Niestety to także mój kraj:-( Szkoda mi polaków, bo zasłużyli na znacznie więcej:tak: Są zdolni i pracowici, a kraj to wykorzystuje. mam porównanie do innych narodów :cool2:

We Wrocławiu wcale nie jest az tak łatwo z pracą ja sama jej szukam od wrzesnia tego roku. Teraz juz moge zapomniec o tym ze mnie ktos przyjmnie, a tym bardziej ze nie widze siebie w innym zawodzie niz mam. A pracuje w turystyce kilkanascie lat. Znaczy teraz wlasnie juz nie pracuje :p ale swoja kariere z tym wiaze. Probowalam w innych branzach ale to jest wyzysk 1500 zl na reke to masakra..........
Nawet niewiesz jak ja bym sie cieszyla jak bysmy mieli 1500 :) :)

I dlatego właśnie twierdze, ze to chory kraj. Niestety to także mój kraj:-( Szkoda mi polaków, bo zasłużyli na znacznie więcej:tak: Są zdolni i pracowici, a kraj to wykorzystuje. mam porównanie do innych narodów :cool2:
ja przyznam szczerze ze gdyby sie tylko pojawila taka mozliwosc w naszym zyciu wyjazdu i pracy za granica to by juz nas tu nie bylo ale niestety zazwyczaj to zaczyna sie od pracy fizycznej z opowiesci moich znajomych... zbieranie warzyw owocow.. takie początki ale moj mąż jest niepelnosprawny wiec nie ma mozliwosc pracy fizycznej.. a ja musze wychować dzieci poslac do przedszkola i dopiero moge szukac pracy

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Do góry