reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Starania po straconej ciąży

Butterfly ja nie wytrzymam z tymi twoimi haslami!!:-D:-D

Ewelka na szczescie te badania sa nieplatne. Pamietam wlasnie, ze robilas w zwiazku z tym powiekszonym wiezlem. Kurcze lekarz powiedzial, ze jak sie zalapie to trzeba antybiotyk cala ciaze brac:-(tym bardziej bede obsesyjnie wszystko myc, hihi:eek:

reklama
Dziewczynki tyle produkujecie że już nawet nie nadążam czytać, tylko pobieżnie, próbuję wychwycić co ważniejsze rzeczy, może potem znajdę trochę czasu żeby Was doczytać.
Ani@k być może coś mylę, ale czy prolaktyny nie powinno się badać po owulacji? Postaram się doczytać i Ci napisać (może mylę z czymś innym bo coś mi dzwoni tylko "nie wiem w którym kościele"), chodzi mi o to, że chciałaś iść na badania po @, a może się okazać że bez sensu wydasz pieniążki.
Gatto jak się nie mylę to Tobie tak mocno spadło TSH? Do poniżej 1? Jeżeli tak, skonsultuj się z endokrynologiem bo moim zdaniem trzeba zmniejszyć Ci dawkę leku, bo jak będziesz dalej brała tą samą to zrobisz sobie nadczynność a to niedobrze też. Dawka leku nie może być ani za wysoka ani za niska.
MartOocha kurcze no najlepiej to nie wygląda. Jednak uważam że warto mieć jeszcze nadzieję, bo pomimo że przyrost betki jest niższy, nie jest on całkiem niski. Napiszę Ci trochę "suchych" wiadomości "bez emocji", mam nadzieję że się nie pogniewasz, ale chodzi o to aby rozsądek wziął górę nad emocjami, podejrzewam że cały Twój organizm szaleje choć starasz się to z siebie wyprzeć. No więc: dobrze że idziesz jutro na USG. Zbyt niski przyrost bety może oznaczać ciążę pozamaciczną, a na tym etapie ciąży (ilość dni po owulacji) powinien już być pęcherzyk w macicy. Na jutrzejszym USG dowiesz się czy pęcherzyk jest czy go nie widać, czy ciążą jest w macicy czy poza nią. Pamiętaj jednak że na tym etapie oprócz samego pęcherzyka może jeszcze nic nie być widać więcej nawet jeżeli ciąża rozwija się prawidłowo.
Druga rzecz którą wg mnie warto rozważyć razem z lekarzem, to branie Duphastonu. Jeżeli ciąża rozwija się prawidłowo to D. nie zaszkodzi, natomiast jeżeli ciąża przestaje się rozwijać, to branie D. może opóźnić samoistne poronienie. Ale to warto rozważyć z dwóch stron, ponieważ przykładowo: ja plamiłam, brałam D. i ryłam sobie że jest po ciąży i nie krwawię tylko dlatego że biorę ten lek, jednak zdecydowałam się go brać dalej i z ciąża było ok), ale moja koleżanka brała D., ciąża przestała się rozwijać i opóźniło jej to poronienie (ale też przykładowo ja w pierwszej ciąży nie brałam nic na podtrzymanie, ciąża przestała się rozwijać a i tak musiałam mieć zabieg bo moje ciało nie chciało poronić).
Musisz być świadoma, że jutro dowiesz się czegoś więcej, jednak raczej nie dowiesz się "czarno na białym" jest dobrze albo jest źle, bo podejrzewam że będzie pęcherzyk w macicy i z lekarzem podejmiecie decyzję co do dalszego brania D. no i będziesz musiała czekać na dalszy rozwój wydarzeń.
Ściskam Cię mocno, myślę o Tobie i mam nadzieję że się jeszcze wszystko ułoży.

Beta 359, przyrost niewiele ponad 40%. To byłby koniec tej 'zielonej' podróży. No nic..zdarza się..z dwojga złego lepiej że teraz a nie tak jak ostatnio.. mam nadzieję,ze nie trzeba będzie wywoływać poronienia ani siedzieć w szpitalu..:( Ale przy tej becie powinnam chyba tylko @ dostać.. wiecie coś może?

Kiedyś w końcu nam się uda i będę szczęśliwą, uśmiechniętą od ucha do ucha mamą..po prostu muszę dłużej poczekać..to wszystko.

ale przecież.. ale że o co chodzi???? jakaś nie dzisiejsza jestem chyba MartOośka no!!!! że co??? że.. no ale Ty tej bety za wcześnie nie zrobiłaś??? idź jutro na usg..!!!! buziak :**** zobaczysz, będzie dobrze!!!!!

Martoocha jak to kiedys powiedziala Klaczek: poki nie ma podpaski w majtach jest dobrze. Wiec wez sie w garsc i nie przesadzaj sprawy. Przede wszystkim zglos sie do lekarza i nie trac ducha!! Trzymaj sie i trzymam kciuki za jutrzejsze dobre wiesci!!! I nie martw sie o kase, ona jest zawsze latwiej dostepna:tak:

Gatto ja również dziękuję Ci za te słowa.. były mi potrzebne..mimo że kierowane do Marty..

:-)

czubek mały wstał,ale jest szwagier to się nią zajmuje ja swoją pracę na dziś skończyłam :-)

ło matuchno!!! Buterfly!!!! a nie zastanawiałaś się nad tym, po kim to Dziecko ma tą natuę??? może po Cioci...;P ;) ;D

Kochająca_mama ja nie rozumiem dlaczego Ty się nazywasz wielorybem - ja widzę piękny ciążowy brzusio!!!! aż się chce go tak mocno uczepić!!!!! ;)))

Danutaski mi endokrynolog powiedziała aby zrobić pomiędzy 3 a 5 dc. może chodzi Ci po głowie progesteron??? ale będę wdzięczna za informacje wszelakie.. jedna z dziewczyn z innego wątku zrobiła prolaktynę jak lekarz powiedział aby ją zbadała.. poprostu poszła.. nie pamiętała nawet w którym dniu cyklu to było..

Ostatnia edycja:
Ani@k jak dobrze pamiętam, zbyt wysoka prolaktyna utrudnia a czasami uniemożliwia zajście w ciąże. Ale być może mylę to kiedy się ją bada, z progesteronem nie pomyliłam na pewno bo progesteron dobrze jak jest wysoki po owulacji. Może z czymś mylę, dowiem się więcej i napiszę, może niepotrzebnie wprowadzam Cię w błąd.

w sumie powinnam też spytać mojego gina :eek::eek: bo niektóre dziewczyny po owu też prolaktyne badały..:confused2:

a prolaktynę podstawową i po obciążenia mam zrobić. nie wiem czy to badanie jest łączne.. czy samą podst. prolaktynę też można robić..???

Ani@k na temat prolaktyny znalazłam takie informacje: badać w 3-5dc, na badanie należy zgłosić się wyspanym, na czczo, najlepiej między godziną 8 a 12 (w innych godzinach wyniki mogą nie być miarodajne, bo poziom prolaktyny zmienia się w ciągu doby). W dniu poprzedzającym analizę niedozwolony jest zbyt duży wysiłek (także ćwiczenia), nie wolno jeść obfitej kolacji ani współżyć. Ponieważ bada się, czy nie jest za wysoka to na badanie trzeba iść jak najwcześniej.
A to wypowiedź jakiegoś lekarza:
Są różne opinie na ten temat: jedni uważają, że nie ma znaczenia w którym dniu cyklu, inni twierdzą, że w 18 dc. Uważam, że wszystko zależy od tego, jakiej patologii się spodziewamy: skoro myślimy o guzie przysadki produkującym ten hormon, to nie ma znaczenia, kiedy odda pani krew do badania, gdyż zmiana cały czas niekontrolowanie wydziela hormon; jeśli spodziewamy się hyperprolaktynemii czynnościowej, to badanie najlepiej wykonać w drugiej połowie cyklu, jeśli takowe mają jeszcze jakąś regularność. Reasumując: o tym kiedy wykonać badanie, decyduje lekarz prowadzący.
MartOocha na różnych forum są też i takie wpisy:
"Moja beta nie wzrastała podręcznikowo. Przyrosła tylko o 40% w ciągu dwóch dni. Na USG nie uwidoczniono akcji serca płodu. Ginekolog nie dawał wielkich nadziei, ale kazał odczekać tydzień dla pewności. Skonsultowałam to z innym- ta sama diagnoza. Pożegnałam się z moim maleństwem i przygotowałam na zabieg oczyszczania macicy. Poszłam do lekarza, aby wykonał potwierdzające ostatecznie USG i wypisał skierowanie do szpitala. I SZOK!!!!!!! Serduszko dziecka bije. Ciąża przyrosła. Wszystko na dobrej drodze. Zatem moje drogie nie traćcie nadziei!!! Ja swoją odzyskałam
usmiech.gif
"

Ani@k i jeszcze takie coś na temat prolaktyny po obciążeniu: "Samo badanie prolaktyny nie wystarcza, trzeba robić badanie po obciążeniu - czyli tak zwany test czynnościowy. Pobierają krew raz, podają tabletkę i po godzinie ponownie" - najlepiej jak pójdziesz do punktu pobrania krwi, zapytaj przed badaniem.

Ostatnia edycja:
Danutaski dziekuję bardzo :***
ja w laboratorium będę już o 7.30.. myślę ze nie bedzie za wcześnie.. :sorry:

reklama
Ani@k moja siostra niedawno badala prolaktyne wlasnie w 3-5 dc i miala 20 czegos (jednostek) i lekarz powiedzial, ze ok, do staran o ciaze nie moze przekraczac 20. W kazdym razie musiala byc wlasnie bardzo wczesnie, wypoczera i jak najmniej zestresowana, bo stres podnosi prolaktyne.

Martoocha wiem, ze jest ci ciezko, ale sprobuj podejsc do wszystkiego racjonalnie i trzymam kciuki, zebys sie pozytywnie zaskoczyla.

Danutaski moj tsh zszedl do 1, endo mam 20go, ale za tydzien ide do ginka, zobaczymy.

Do góry