reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

6 miesiecy i nie ma oznak zabkowania

Wiesz co Antosiowa ja myślę, że Antoś zrozumie pojawienie się maleństwa w domu, będzie zazdrosny, ale będzie się też czuł starszym bratem, który musi się zaopiekować maleństwem. Tak mi się wydaje.
Emi też jest zazdrosna o Bartusia albo o Zosię ale opiekuje się nimi, bo wie, że są mniejsi i slabsi - nawet za włosy daje się im szarpać, nie robiąc nic.

reklama
Z czasem na pewno zrozumie, boję sie tego pierwszego szoku, wiem, że będzie mu ciężko:-(. Postaram się zrobić wszystko co w mojej mocy, żeby nie czuł się odsuniety ani zagrożony, choć to nie będzie łatwe:sorry2:.
Jakoś na pewno przeżyjemy... nie my pierwsi i nie ostatni:-p

Antosiowa A tłumaczysz Antkowi teraz już coś na temat małej dzidzi? U niektórych rodzin sprawdza się w miarę wyrównane zwracanie uwagi na to starsze dzieciątko jak i na to nowonarodzone.

Tak tak, rozmawiamy o dzidzi w brzuszku i że będzie niedługo z nami w domku, ale on zdaje się niewiele jeszcze z tego rozumieć:sorry2:... patrzy na mnie jak na kosmitę:-D

to całkiem zrozumiałe, bo gadacie o czymś abstrakcyjnym dla niego, ale takie rozmowy przygotowują go do narodzin rodzeństwa, nawet gdy teraz wydaje się to bez sensu.

mi sie wydaje ze jest za maly zeby zrozumiec ze w brzuchu jest dzidzia, pewnie jak zobaczy to bedzie inaczej:confused:
Niko rozumie prawie wszystko(jak mowie przynies, wynies, wyrzuc, oddaj, zobacz co tam itd.) ale o dzidzi by nie zaczail:no:

reklama
Antosiowa mysle ze Antos szybciutko zaakceptuje nową siostrzyczke i sie jnia zaopiekuje jak na starszego brata przystało.
A wracając do temtu ząbkowania to Julka ma wreszcie pierwszą trojeczke:tak:

Do góry