• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Rozumiem, ja też zdecyduje się na amnio, mimo tego, że u mnie niska pappa wyraźnie wskazuje na łożysko. Jak rozwija się córka?
Zgodnie z wadą. Opóźnienie mowy i ruchowe. Mowę nadrobiła w wieku 3 lat. Ruchowo trochę w plecy. Wolniej wszystko łapie, prawdopodobnie asperger ale tu i ja prawdopodobnie mam więc damy radę. W wadzie jest dużo ryzyk na przyszłość i co będzie to loteria.

A czy wtedy oprócz wysokiego ryzyka ZD (jakie to było ryzyko?) miała Pani jeszcze właśnie wysokie ryzyko zahamowania wzrostu płodu albo stanu przedrzucawkowego?
Ryzyko było 1 do 200 coś.
Inne ryzyka związane z zahamowaniem wzrostu czy stanem przedrzucawkowym i przedwczesnego porodu miałam ze względu na wiek i choroby jakie mam. To nie było powiązane, te same ryzyka u młodszych miałam a wad genetycznych nie mają.

Hej, u mnie z kolei mimo wysokiego ryzyka zd i niskiego pappa, ryzyko przedwczesnego porodu jest niskie. Troche sie dziwie bo tez uwazalam ze niskie pappa to cos z lozyskiem, ale wg lekarzy jest ok🤷‍♀️
Do do amnio- jak ktos wyzej pisal, dla mnie tez tylko ona wchodzila w gre jako metoda diagnostyczna dająca 100%odpowiedz. Chociaz te nipt bardzo rzadko sie mylą, wiec pewnie jest wszystko ok u Ciebie:)

Aha! Poza czystym fishem, w mikromacierzach wyszla delecja w jednym z chromosomów, na szczescie w tej postaci bez wplywu na dziecko. Ale wiemy juz ze przy ewentualnym nastepnym bedziemy my z partnerem najpierw badac. Wiec polecam rowniez z tego względu, mozesz sie dowiedziec wiecej. Ryzyko zd mialam 1:24

Aha! Poza czystym fishem, w mikromacierzach wyszla delecja w jednym z chromosomów, na szczescie w tej postaci bez wplywu na dziecko. Ale wiemy juz ze przy ewentualnym nastepnym bedziemy my z partnerem najpierw badac. Wiec polecam rowniez z tego względu, mozesz sie dowiedziec wiecej. Ryzyko zd mialam 1:24
My siebie przebadalismy od razu po wynikach córki. U nas czysto. Jeśli ta delacja była by po nas to było by wiadomo co może jej być w przyszłości a tak to loteria.
Dlatego warto badać i siebie

Cieszę sie z Twojego wyniku :) a robiłaś też NIPT czy tylko amnio?

Ja z mężem przed zajściem w ciążę robiłam kariotypy (chociaż wiem, że mutacje powstają i de novo) i nosicielstwo chorób monogenowych. Co jeszcze można zbadać?

Hej, u mnie z kolei mimo wysokiego ryzyka zd i niskiego pappa, ryzyko przedwczesnego porodu jest niskie. Troche sie dziwie bo tez uwazalam ze niskie pappa to cos z lozyskiem, ale wg lekarzy jest ok🤷‍♀️
Do do amnio- jak ktos wyzej pisal, dla mnie tez tylko ona wchodzila w gre jako metoda diagnostyczna dająca 100%odpowiedz. Chociaz te nipt bardzo rzadko sie mylą, wiec pewnie jest wszystko ok u Ciebie:)
Bo tego się tak nie interpretuje, w sensie że jak pappa to łożysko ;) patrzy się na całość.

A nipt się generalnie nie myli, bo nipt nie daje wyniku "jest/nie ma". Nipt daje statystykę, więc nawet jak masz 1:mln to masz mega niskie ryzyko, ale ono nie jest wyklyczone.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry