• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Zgodnie z wadą. Opóźnienie mowy i ruchowe. Mowę nadrobiła w wieku 3 lat. Ruchowo trochę w plecy. Wolniej wszystko łapie, prawdopodobnie asperger ale tu i ja prawdopodobnie mam więc damy radę. W wadzie jest dużo ryzyk na przyszłość i co będzie to loteria.
Hejka, co masz na myśli, że nowe nadrobiła w wieku 3 lat? :) myślałam, że większość dzieci właśnie w wieku 3 lat rozkręca się z mową :)

reklama
Hejka, co masz na myśli, że nowe nadrobiła w wieku 3 lat? :) myślałam, że większość dzieci właśnie w wieku 3 lat rozkręca się z mową :)
Półtora roczne już powinny mówić np mama daj (mam niespełna dwu łatkę która była na wizycie już u logopedy). Starsza w wieku 3 lat mówiła mniej niż półtora roczniak. Mama, tata i papa. Chodziłyśmy do logopedy. Ty przed 3 urodzinami zaczęła mówić. Ma 3 lata i 8.5 miesiąca a obecnie nawija jak 5 latka.

Cieszę sie z Twojego wyniku :) a robiłaś też NIPT czy tylko amnio?

Ja z mężem przed zajściem w ciążę robiłam kariotypy (chociaż wiem, że mutacje powstają i de novo) i nosicielstwo chorób monogenowych. Co jeszcze można zbadać?
Od razu amnio :)
Niestety nie wiem czy cos jeszcze mozna zbadac, o ile w ogole… Wydaje mi się, ze zrobiłaś wszystko co mogłaś ale pewnie lepiej zapytać genetyka:)

@Lady Loka - co do nipt, oczywiście, to byl skrót myślowy, mysle że wiadomo o co chodzi ;) niemniej nie zmienia to faktu, ze bylam juz w takim stanie ze nic innego niz amnio by mnie nie uspokoilo…

Wierzę, że da mi odpowiedź na moje pytania. Wg. profesora USG jest kluczowe - u mnie na 1 prenatalnych USG wyszło idealne, ale zanim zrobię amnio chcę jeszcze zasięgnąć jego opinii. Czy Ty robiłaś badanie u profesora?
Nie, ja nie musialam, ale jestem z Krakowa, prowadziłam ciążę u prof Hurasa, a to jedno środowisko :)

Nie, ja nie musialam, ale jestem z Krakowa, prowadziłam ciążę u prof Hurasa, a to jedno środowisko :)
Dlatego jestem dobrej myśli, prof. Wiecheć jest sceptyczny co do pappa jeśli chodzi o trisomie, ale za to bardzo rzetelnie robi USG.

Przewertowałam 1000 stron tego forum i wiem jedno - trzeba sobie zaufać. Pocieszam się tym, że prawie wszystkie wyniki takie jak moje (niska pappa, wysoka beta) kończyły się dobrze. Trzeba być pozytywnej myśli, ja zrobię amnio dla swojego świętego spokoju (to na prawdę bezpieczny zabieg jeśli jeśli przeprowadzony w dobrych warunkach). Nie ma czego demonizować :))

reklama
Dlatego jestem dobrej myśli, prof. Wiecheć jest sceptyczny co do pappa jeśli chodzi o trisomie, ale za to bardzo rzetelnie robi USG.

Przewertowałam 1000 stron tego forum i wiem jedno - trzeba sobie zaufać. Pocieszam się tym, że prawie wszystkie wyniki takie jak moje (niska pappa, wysoka beta) kończyły się dobrze. Trzeba być pozytywnej myśli, ja zrobię amnio dla swojego świętego spokoju (to na prawdę bezpieczny zabieg jeśli jeśli przeprowadzony w dobrych warunkach). Nie ma czego demonizować :))
Trzymam kciuki!🩷

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry