• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Błąd lekarza ?

Lekarz ocenia progres ciąży na tym etapie. Ocenił przyrost pęcherzyka, jego kształt. Jeśli dzisiaj pokazało się fhr to znaczy, że byłaś na jakiejś jeszcze wizycie. Co mówił lekarz?
To może być po prostu młodsza ciąża, ale jeśli już tydzień temu miałaś betę na poziomie 7 tys, to trochę wysoko na 5 TC(choć możliwe). Doradzałabym ostrożny optymizm. A w szpitalu nikt nie wywoła poronienia bez badań.

reklama
Jeśli miałabyś owulację 25 listopada to byłabyś w 8tc skończonym, dokładnie jak ja teraz (owulacja 25.11 / 8t2d). Ostatnia miesiączka u mnie nawet tak samo, 9.11. Beta tydzień temu nawet jak na 7tc była dość niska. Pytanie kiedy miałaś pierwszy pozytywny test. Mogło się coś rozwinąć, ale wg mnie mało optymistycznie to wygląda, tym bardziej, że wg rozmiaru zarodka jest to dwa tygodnie później, niż wskazuje na owulacja… chyba, że jest możliwość że była później, pytanie kiedy pierwszy pozytywny test i jaka była pierwsza beta. Wtedy mniej więcej można ocenić kiedy mogła być implantacja i czy rzeczywiście owulacja była w tym przedziale czasowym, który podałaś. Bo jeśli tak, to przykro mi, ciąża może i się rozwija, ale zbyt wolno :(

Ostatnia edycja:
22 grudnia 2025 r. - pozytywny test ciążowy
23 grudnia 2025 r. - pierwsza wizyta, USG, widać pęcherzyk ciążowy ( lekarz okreslil 3-4 tydzien) ale dla potwierdzenia zalecił zrobić bete
27 grudnia 2025 r. - beta HCG 7179
29 grudnia 2025 r. - beta HCG 7472
30 grudnia 2025 r - kolejne USG, brak czynności, diagnoza poronienie zatrzymane, skierowanie na szpital
6 stycznia 2026 r. - USG w szpitalu, bicie serca, lekarz okreslil wiek płodu na 6 tyg 3 dni

22 grudnia 2025 r. - pozytywny test ciążowy
23 grudnia 2025 r. - pierwsza wizyta, USG, widać pęcherzyk ciążowy ( lekarz okreslil 3-4 tydzien) ale dla potwierdzenia zalecił zrobić bete
27 grudnia 2025 r. - beta HCG 7179
29 grudnia 2025 r. - beta HCG 7472
30 grudnia 2025 r - kolejne USG, brak czynności, diagnoza poronienie zatrzymane, skierowanie na szpital
6 stycznia 2026 r. - USG w szpitalu, bicie serca, lekarz okreslil wiek płodu na 6 tyg 3 dni
Czyli wcześniej, niż 22 grudnia nie wiedziałaś o ciąży, a owulację mogłaś mieć nawet później, niż 25.11 - nie miałaś monitoringu, więc nie wiesz, kiedy dokładnie była. A beta ponad 7000 w 5tc to osiągalny wynik, w normie. Przyrost między 27 a 29 grudnia jest poniżej normy, to jest trochę niepokojące. Jednak dalsze sprawdzanie bety na tym etapie nie ma sensu, chyba, że lekarz zlecił, a tylko obraz z usg za jakiś czas jest w stanie powiedzieć, czy ciąża rozwija się prawidłowo. Sprawdziłabym za tydzień, bo jest szansa, że ciąża jest młodsza

Czyli wcześniej, niż 22 grudnia nie wiedziałaś o ciąży, a owulację mogłaś mieć nawet później, niż 25.11 - nie miałaś monitoringu, więc nie wiesz, kiedy dokładnie była. A beta ponad 7000 w 5tc to osiągalny wynik, w normie. Przyrost między 27 a 29 grudnia jest poniżej normy, to jest trochę niepokojące. Jednak dalsze sprawdzanie bety na tym etapie nie ma sensu, chyba, że lekarz zlecił, a tylko obraz z usg za jakiś czas jest w stanie powiedzieć, czy ciąża rozwija się prawidłowo. Sprawdziłabym za tydzień, bo jest szansa, że ciąża jest młodsza
Za tydzien właśnie chce umowic sie na kontrole do ginekologa.

Badanie bety jest bez sensu. Jej wielkość Ci nic nie powie.
Ja miałam ok 9000 na przełomie 7/8 tygodnia. I z tej ciąży mam córkę.

A trafiłam z krwawieniem do szpitala. Tam poleżałam przez weekend, potem zrobili USG i stwierdzili, że ciąża jest za mała względem OM i brak bicia serca. A jak wyżej wspomniałam trafiłam tam pod koniec 7tc.
Wypuścili mnie ze szpitala, ze zleceniem kontroli u prowadzącego. Po tygodniu byłam na wizycie i się okazało, że wszystkie pomiary są zgodne z OM i serduszko pięknie bije.

Betę się bada do ok 1500-2000. Potem już nie musi się podwajać. Najważniejszy jest teraz obraz na USG.

reklama
Tamta beta z minimalnym przyrostem, teraz też malutko (owszem, beta zwalnia, ale nie tyle na tym etapie). Ja bym się niestety nastawiała na kiepski finał. I też nie uważam, że lekarz popełnił błąd - na podstawie USG i wyników przedstawił diagnozę/podejrzenie i nie oznacza to od razu zabiegu. W szpitalu musisz mieć wykonaną betę (w moich kilku przypadkach musiałam zawsze mieć badania wskazujące na spadek więc były to min. dwa badania) plus USG (także miałam dwa niezależne). Fhr jest dobrym znakiem, ale beta plus USG plus to co pisałaś o terminach stosunków/owulacji nie nastraja optymistycznie

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry