reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Brak ubezpieczenia

JoannaAleksandra

Zaangażowana w BB
Mam pytanie.

Chwilowo nie mam ubezpieczenia zdrowotnego, będę mieć dopiero od początku kwietnia. Obecnie jestem w 4tc+5, wizytę u lekarza mam 21.02. Niestety, mam za sobą ciążę bliźniaczą obumarłą w 13tc i po prostu boję się nagłego poronienia. Wiem, że kobiety w ciąży mają prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej i zamierzam z niej korzystać do chwili uzyskania przeze mnie ubezpieczenia, jednak co jeśli na przykład dojdzie do nagłego poronienia, trafię do szpitala i będzie potrzebne łyżeczkowanie macicy? Miał ktoś podobną sytuację? Uznają fakt, że byłam w ciąży, zanim była potwierdzona u ginekologa?

Bardzo proszę o radę.

reklama
Mam pytanie.

Chwilowo nie mam ubezpieczenia zdrowotnego, będę mieć dopiero od początku kwietnia. Obecnie jestem w 4tc+5, wizytę u lekarza mam 21.02. Niestety, mam za sobą ciążę bliźniaczą obumarłą w 13tc i po prostu boję się nagłego poronienia. Wiem, że kobiety w ciąży mają prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej i zamierzam z niej korzystać do chwili uzyskania przeze mnie ubezpieczenia, jednak co jeśli na przykład dojdzie do nagłego poronienia, trafię do szpitala i będzie potrzebne łyżeczkowanie macicy? Miał ktoś podobną sytuację? Uznają fakt, że byłam w ciąży, zanim była potwierdzona u ginekologa?

Bardzo proszę o radę.
Nie wiem jak z opieką zdrowotną w czasie braku ubezpieczenia, ale możesz albo zostać dołączona do ubezpieczenia męża, albo możesz zgłosić się do urzędu pracy i oni Ciebie ubezpieczą.

Ale potwierdzenie u ginekologa nie ma nic do rzeczy. A mogę spytać dlaczego ubezpieczona będziesz dopiero od kwietnia?

Mam pytanie.

Bardzo proszę o radę.
Masz prawo do opieki zdrowotnej również przez okres połogu. Moim zdaniem zabiegi związanie z poronieniem również będą bezpłatne.

Niedawno straciłam pracę, byłam zarejestrowana w biurze pracy. Dostałam ofertę z up, która mi nie odpowiadała bo znalazłam jednocześnie lepszą i zostałam wyrejestrowana bo odrzuciłam tę z up. Niestety sprawa z drugą przesunęła się na kwiecień. Jest to już pewne ale no chcę być zabezpieczona przez te 1,5 miesiąca. Zawsze byłam ubezpieczona i trochę mnie to stresuje.

Masz prawo do opieki zdrowotnej również przez okres połogu. Moim zdaniem zabiegi związanie z poronieniem również będą bezpłatne.
To że z poronieniem to jak najbardziej, chodziło mi o to, czy jeśli nie daj Boże do czasu zanim będę mieć potwierdzenie ciąży coś się stanie i trafię do szpitala to będą jakies problemy ale już doinformowałam się w innym miejscu i nie powinno być żadnych przykrych konsekwencji.

To że z poronieniem to jak najbardziej, chodziło mi o to, czy jeśli nie daj Boże do czasu zanim będę mieć potwierdzenie ciąży coś się stanie i trafię do szpitala to będą jakies problemy ale już doinformowałam się w innym miejscu i nie powinno być żadnych przykrych konsekwencji.
No ale przecież jak coś się stanie i wylądujesz w szpitalu, to oni będą wiedzieć, ze to stan związany z ciążą.

Zawsze możesz wykupić sobie ubezpieczenie do 30 dni wstecz w razie takiej sytuacji.

reklama
Do góry